Sommige stoppers hebben last van gewichtstoename na het stoppen met roken. Stoppen zonder (veel) gewichtstoename is mogelijk, maar hiervoor zijn gezonde gewoontes nodig.
Roken zorgt voor een snellere stofwisseling: feit of fabel?
Er wordt gezegd dat roken zorgt voor een snellere stofwisseling. Dat klopt, maar het verschil met een normale stofwisseling is klein. Roken versnelt de stofwisseling in kleine mate. Wanneer je stopt met roken normaliseert deze stofwisseling.
Leidt stoppen met roken tot gewichtstoename?
Door de normalisering van de stofwisseling kan stoppen met roken ervoor zorgen dat je twee tot vier kilo aankomt. Stoppen met roken kan dus leiden dus tot een kleine gewichtstoename.
Roken kan de eetlust verminderen. Wanneer je meer rookt, is dit effect sterker. Als je stopt met roken zal het hongergevoel toenemen. Wanneer je net stopt met roken kan je daarom meer behoefte hebben om te gaan snacken. De leegte van het niet roken wordt vaak opgevuld door eten. Dit komt ook door het gebrek aan nicotine. Daarnaast zal je alles beter ruiken en proeven wanneer je stopt met roken: eten smaakt hierdoor beter.
Tips om gewichtstoename te voorkomen
Er zijn een aantal tips waarmee je aankomen na het stoppen met roken kan voorkomen. Het gaat om het vervangen van de rookgewoonte met gezonde gewoontes, zowel op het gebied van voeding als beweging.
- Vervang het roken niet met eten. Probeer het roken met iets anders te vervangen, bijvoorbeeld met een stukje wandelen.
- Drink veel water. Bijvoorbeeld voor ieder eetmoment.
- Suikervrije kauwgom en zoethout kan helpen om het gemis van de sigaret op te
vullen. - Eet bewust. Denk na over wat je in je mond stopt, beperk je porties en eet aan een
tafel en niet op de bank. - Ga niet op dieet, maar zorg dat je een gezond eetpatroon aanleert.
- Vervang jouw rookmoment met een moment van beweging. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen! Zo kom je toch even buiten, heb je een rustmoment en pak je wat beweging.
- Sport regelmatig. Word lid van een sportvereniging, sluit een abonnement af bij de sportschool of download een hardloop- of fietsapp.
- Probeer zoveel mogelijk te bewegen in het dagelijks leven. Pak bijvoorbeeld de trap en niet de lift en ga op de fiets naar je werk in plaats van met de auto.
- Overweeg je om te stoppen met roken, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken?
Stichting Stop Bewust helpt je graag met informatie. Vul de rookgedragtest in en ontvang
gratis advies van dokter.nl in combinatie met Stichting Stop Bewust.
Overweeg je om te stoppen met roken, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Stichting Stop Bewust helpt je graag met informatie. Vul de rookgedragtest in en ontvang gratis advies van Dokter.nl in combinatie met Stichting Stop Bewust.