Dat roken ontzettend slecht is voor de longen, weet inmiddels iedereen. Rokers hebben meer kans op longkanker en COPD en vaak last van benauwdheid en een rokershoest. Wanneer je stopt met roken kunnen de longen zich op sommige vlakken zeker nog herstellen of verbeteren. Hoe herstellen jouw longen zich als je stopt met roken?
Gevolgen van roken voor de longen
Roken is om meerdere redenen schadelijk voor de longen. Ten eerste schaadt de teer in sigaretten de trilhaartjes in de longen. Deze plakken door de teer aan elkaar vast. De trilhaartjes verwijderen slijm en afval. Bij beschadiging gaat dit lastig en ontstaan er
ophopingen, die uitgehoest moeten worden. Hierdoor ontstaat de zogeheten ‘rokershoest’.
Roken veroorzaakt een chronische ontsteking in de luchtwegen. Er wordt hierdoor meer slijm aangemaakt, wat kan leiden tot beschadigingen van de kleine luchtwegen en longblaasjes. Daarnaast adem je door roken de schadelijke stoffen van sigaretten in. Ook blijven deeltjes in de longen achter. Om deze stoffen uit je longen te verwijderen, brengt het lichaam een ontstekingsreactie in gang, wat veel energie kost.
Het risico op COPD (chronische obstructieve longaandoeningen) wordt door roken hoger. Bij deze ziekte zijn er ontstekingen in de luchtwegen, wat leidt tot benauwdheid. Bovendien verhoogt roken de kans op longkanker.
Wat gebeurt er met je longen als je stopt met roken?
Er vinden verschillende processen plaats wanneer je stopt met roken. Op korte- en lange termijn heeft stoppen met roken positieve effecten op jouw longen.
- Na 24 uur beginnen de longen een grote schoonmaak door het vuil in je longen naar buiten te werken. Hierdoor moet je veel hoesten.
- Na 72 uur gaat ademen makkelijker.
- Na 10 jaar is het risico op longkanker gehalveerd.
Onderzoek toont aan: longen herstellen zich beter dan gedacht
Tabak muteert het DNA van de longcellen, waardoor gezonde cellen langzamerhand in kankercellen veranderen. Echter blijft een gedeelte van de cellen bij veel rokers ongedeerd. Onderzoek wijst uit dat longen de kracht hebben om te herstellen. Cellen die ongedeerd zijn kunnen groeien en uiteindelijk de zieke cellen vervangen. De kans op longkanker wordt hierdoor kleiner.
Het is nooit te laat om te stoppen met roken!
Het onderzoek laat zien: dat het nooit te laat is om te stoppen met roken! Ook als je al lang rookt, is stoppen altijd beter voor de gezondheid en daarnaast voor de kwaliteit van leven.
Stoppen met roken kan lastig zijn. Hoe stop je succesvol? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust kunnen al jouw vragen omtrent hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen beantwoorden. Daarnaast kunnen de telefonische stopadviseurs jou helpen bij het opstellen van een persoonlijk stopplan.
Vul de rookgedragtest in en ontvang gratis telefonisch informatie van dokter.nl in combinatie met Stichting Stop Bewust.