Prediabetes: kun je dit herkennen?

Prediabetes: kun je dit herkennen?

Prediabetes is de fase voor diabetes. Waarschijnlijk hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland prediabetes en deze mensen ontwikkelen vaak binnen 10 jaar diabetes type II. Echter, wanneer je er op tijd bij bent, dan kun je dit voorkomen. Maar kun je prediabetes herkennen?

Wat is prediabetes?

Wanneer je prediabetes hebt, dan zit je in een voorstadium van diabetes type II (suikerziekte). Je lichaam reageert dan al minder goed op insuline. Hierbij is je glucosegehalte in je bloed al hoger dan normaal, echter nog niet dusdanig hoog om de classificatie diabetes eraan te hangen. Je hebt geen diabetes wanneer je bloedwaarde (nuchter geprikt) onder de 6,1 mmol/l is. Wanneer die bloedwaarde boven de 6,9 mmol/l is, dan is er sprake van diabetes. Alles tussen de 6,1 mmol/l en 6,9 mmol/l valt onder het voorstadium en is dus prediabetes.

Prediabetes: hoe kun je dit herkennen?

Helaas is prediabetes een langzaam voortschrijdende ziekte die steeds ernstiger wordt. Meestal heb je in het begin nog geen klachten. Kenmerkend is dat er wel vaak een te hoge bloeddruk gemeten wordt net als dat de cholesterolwaarde al hoger is.

Wat is de kans dat prediabetes diabetes wordt?

Wanneer prediabetes niet wordt behandeld, dan kan dit overgaan in diabetes II. Men gaat ervan uit dat 25% van iedereen die in dit voorstadium zit ook daadwerkelijk diabetes krijgt. Wanneer je niets preventief onderneemt, dan is de kans groter.

Is prediabetes gevaarlijk?

Je hebt al in dit voorstadium van diabetes een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Je hebt ongeveer 1 ½ keer zo veel kans op hart- en vaatziekten zoals hartinfarct, hersentrombose. Daarnaast heb je indirect een verhoogde kans op het krijgen van kanker. Het gaat dan specifiek over kanker aan je spijsverteringskanaal en borstkanker.

Kun je prediabetes terugdraaien?

Kun je bij prediabetes de kans op diabetes type II verkleinen? Ja dat kan. Als je ingrijpt door een gezonde leefstijl te volgen, dan kan je in ongeveer de helft van de gevallen prediabetes terugdraaien. Dat doe je door:

Bij overgewicht afvallen

Als je overgewicht hebt, dan verhoogt dit de kans op het ontstaan van diabetes. Het lichaam vindt het namelijk moeilijker om de bloedsuiker te regelen als je te zwaar bent, doordat je bij overgewicht minder goed reageert op insuline. Een daling van 5% van je lichaamsgewicht zorgt voor een daling van je diabetesrisico met maar liefst 30%.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen, maar zeker wanneer je prediabetes hebt. Onder gezonde voeding verstaan we: het eten van veel groenten (minimaal 250 gram), voldoende fruit (2 stuks per dag), voldoende vezels en het beperken van de vet- en verzadigde vet-inname en van. Hiermee help je om het diabetesrisico zo laag mogelijk te houden.

Meer bewegen

Bewegen is goed voor het glucosegehalte en het cholesterolgehalte in je bloed, maar ook voor je bloeddruk én gewicht. Door iedere dag al een half uurtje te bewegen verminder je al het risico op diabetes type 2. Je kunt gaan sporten, maar een stevige wandeling of een stukje fietsen is ook goed. Als je maar in beweging bent, want om diabetes te voorkomen telt elke stap.

Niet roken

Door te roken verhoogt het glucosegehalte in je bloed, omdat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Het is zelfs zo dat wanneer je rookt je bijna 40% meer kans hebt op het krijgen van diabetes type II.

 

Bronnen: Diabetes, Diabetes Fonds, Anna Ziekenhuis en Maastricht UMC+

 

Delen:  
reactie op “Prediabetes: kun je dit herkennen?
  1. Ik heb type 2 maar ik sleutel 8 inseliina ik controleer regelmatig blijft gezondheid

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief