Hoe herken je gonorroe?

Hoe herken je gonorroe?

Het aantal mensen dat besmet raakt met de geslachtsziekte gonorroe stijgt momenteel explosief. Gelukkig is gonorroe goed te behandelen, op het moment dat je er snel bij bent. Maar hoe herken je gonorroe? En wat is de behandeling?

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening oftewel een soa of een geslachtsziekte. De oorzaak van deze soa is een bacterie met de naam Neisseria Gonorrhoeae. Deze kan een infectie veroorzaken in de penis, vagina en/of anus, maar ook aan de urinebuis, endeldarm, bijballen en baarmoederhals.

Symptomen gonorroe

De symptomen zijn bij mannen en vrouwen anders. Het kan heel goed zijn dat een vrouw geen klachten heeft als gevolg van gonorroe. Bij mannen is dat anders, die hebben in 90% van de gevallen symptomen. Deze verschijnen meestal 2 tot 5 dagen na de besmetting.

Veel voorkomende klachten bij mannen

Mogelijke symptomen bij een man zijn:

  • Pusachtige afscheiding die geelgroen van kleur is
  • Plassen kan pijnlijk zijn
  • Regelmatig kleine beetjes plassen
  • Bloedverlies uit de penis
  • Bloed bij de ontlasting bij een infectie aan de anus.

Veel voorkomende klachten bij vrouwen

Mogelijke symptomen bij een vrouw zijn:

  • Meer afscheiding dan normaal die onaangenaam kan ruiken en een etterig groene kleur heeft
  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Bloedverlies buiten je menstruatie om
  • Bloed bij de ontlasting bij een infectie aan de anus
  • Pijn tijdens het vrijen of erna
  • Erge pijn in je buik.

Mogelijk complicaties besmetting

Het verraderlijke aan gonorroe is dat de klachten in sommige gevallen na enkele weken spontaan kunnen verdwijnen, echter dat betekent niet dat de infectie verdwenen is. Onbehandelde gonorroe kan leiden tot ernstige complicaties bij zowel vrouwen als mannen.

Mogelijke complicaties mannen

Wanneer deze soa niet behandeld wordt, dan kan de infectie verder het lichaam ingaan en hierbij bij een man de volgende complicaties veroorzaken: bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat leiden.

Mogelijke complicaties vrouwen

Wanneer gonorroe bij een vrouw niet wordt behandeld, dan kan dit leiden tot: een eileiderontsteking, verkleving van de eileiders, grotere kans op onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Voorkomen gonorroe

Je kunt ook deze soa voorkomen door een condoom te gebruiken. Dat kan zowel een mannen- als een vrouwencondoom zijn en dan zowel bij vaginale, anale en orale seks.

Behandeling gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica en je huisarts zal na de uitslag van de test je deze dan ook voorschrijven. Waarschijnlijk door middel van een eenmalige injectie, maar het kan ook in de vorm van tabletten. Het is niet alleen belangrijk dat jij antibiotica krijgt, maar ook je partner moet een kuur krijgen. Dit om te voorkomen dat je elkaar opnieuw besmet. Informeer ook eventuele bedpartners van de afgelopen zes maanden, zodat zij zich ook kunnen laten testen en eventueel behandelen.

Bronnen: Soa Aids Nederland, UMC Utrecht en Arts en Zorg

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief