Omega 3 supplementen zijn heel erg populair. Ze zouden goed zijn voor je hart- en bloedvaten, hersenen en zouden bepaalde ziektes tegen gaan. Veelbelovende gezondheidseigenschappen, maar wat doet omega 3 nu echt voor je gezondheid?
Wat is omega 3?
Omega 3 zijn meervoudige essentiële onverzadigde vetzuren. Omega 3 staat ook bekend onder de namen: n-3-vetzuren of vitamine F. Het zijn vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar ze zelf niet kan maken. We moeten ze dus uit onze voeding halen.
Verschillende soorten:
- Alfa-linoleenzuur (ALA of LNA)
ALA is een plantaardige vorm van omega 3 en zit onder andere in spinazie, waterkers, avocado’s, maar ook in noten, lijnzaad, sojabonen en zeewier. - Eicosapentaeenzuur (EPA)
EPA wordt door het lichaam aangemaakt uit ALA. Echter, dit levert slechts hele kleine hoeveelheden op. - Docosohexaeenzuur (DHA)
Het lichaam maakt ook DHA aan uit ALA, ook in hele kleine hoeveelheden. Daarnaast is er één voedingsbron van EPA en DHA en dat is visolie. Visolie wordt verkregen uit het weefsel van vette vissoorten zoals onder andere: zalm, haring, makreel sardines, paling en tonijn.
Gezondheidsvoordelen omega 3
Omega 3-vetzuren spelen een grote rol in het lichaam. Het beïnvloedt in cellen de eigenschappen van het celmembraan. Het zorgt voor het goed doorlaatbaar maken van deze membranen, wat een positief effect heeft op het transport van bijvoorbeeld hormonen, eiwitten en enzymen door de celwanden heen. Hiernaast leveren omega 3-vetzuren energie die gebruikt wordt voor de aanmaak van eicosanoïden. Deze hebben weer invloed op de hart- en bloedvaten, longen, immuunsysteem en hormoonhuishuiding.
Hart- en vaatziekten
Van ALA is het bekend dat er een verband bestaat tussen omega 3 en hart en bloedvaten. Het verlaagt het risico op het ontstaan van aderverkalking en bloedklontering. Bepaalde studies geven aan dat omega 3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol (HDL). Ook lijkt het hartritmestoornissen te verminderen.
Ontstekingen
Verschillende onderzoeken claimen dat omega 3 bescherming biedt tegen verschillende ontstekingsstudies waaronder artritis en bepaalde huidziektes zoals psoriasis en eczeem.
Gezichtsvermogen
Hoogstwaarschijnlijk beschermt of vertraagt DHA tegen de oogaandoening maculadegeneratie. Dit is een aandoening waarbij je gezichtsvermogen steeds minder wordt doordat de kwaliteit van de gele vlek (macula) slechter wordt. Uit een onderzoek bleek dat mensen die minimaal 4 keer per week vette vis aten 35% minder kans hadden op het ontstaan van maculadegeneratie.
Depressie
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat omega 3 depressies kunnen afremmen. Ook bestaan er aanwijzingen dat een hoog visverbruik de kans op dementie en Alzheimer zou verminderen. Hiervoor geldt dat er meer studies nodig zijn.
Kanker
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen omega 3 en kanker. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een hoog visverbruik en mogelijk ook een hoge consumptie van omega 3 de kans op sommige kankers zou verminderen. Het zou dan specifiek gaan om longkanker bij mannen, borstkanker en prostaatkanker.
Diabetes
Eerdere studies menen dat omega 3 het risico van glucose-intolerantie doet verminderen en ervoor zorgt dat het te hoge vetconcentratie in het bloed doet dalen. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat omega 3-vetzuren altijd naast de diabetesbehandeling gegeven moet worden.
Hoeveel omega 3 nodig?
De gezondheidsraad heeft voor ALA een hoeveelheid vastgesteld op 1% van je calorieën per dag. Bij een dagelijkse inname van 2000 kilocalorieën 2 gram ALA. Voor wat betreft EPA en DHA is het advies om minimaal één keer per week vette vis te eten. Door dit te doen krijg je ongeveer 200 milligram omega 3 vetzuren binnen.
Bronnen: Orthokennis, Zorgwijzer en Gezondheid en Wetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Goede informatie . Ik gebruik al jaren een omega 3 . Forte .