We zien steeds vaker matcha thee opduiken. Van deze thee wordt gezegd dat het zou beschermen tegen kanker, hartziekten en dementie. Maar kloppen deze gezondheidsvoordelen wel? Hoe gezond is matcha?
Wat is matcha?
Matcha komt van de Camellia sinensis plant en komt uit Japan. Het is dezelfde plant waar groene thee van gemaakt wordt. Het verschil met groene thee zit hem in hoe deze gekweekt en verwerkt wordt. Om matcha te maken worden de bladeren van de Camellia sinensis plant zo’n 3 weken voor dat ze geoogst worden in de schaduw geplaatst. Hierdoor vertraagt de groei en neemt het chlorofyl- en aminozuurgehalte sterk toe. Dankzij die hoge gehaltes chlorofyl en aminozuren krijgt matcha zijn rijke groene kleur en gezondheidsvoordelen die de ronde doen.
Gezondheidsvoordelen van matcha
Matcha zit boordevol antioxidanten, fenolzuren, theanine, cafeïne en verrassend genoeg ook vitamine C.
Antioxidanten
Matcha zit boordevol antioxidanten meer dan in vergelijking met andere groene theesoorten. Antioxidanten kunnen vrije radicalen vangen en vervolgens neutraliseren. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade aan kunnen brengen aan cellen en weefsels. Wanneer er te veel vrije radicalen in je lichaam aanwezig zijn, dan kan er oxidatieve stress ontstaan. Dit wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel.
Fenolzuren
Fenolzuren spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling. Bij de mens vermoedt men dat fenolzuren antioxiderende eigenschappen hebben, ze helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen.
Theanine + cafeïne
Theanine is een eiwit dat in deze theeplant aanwezig is dat voor ontspanning en mentale helderheid zorgt zonder slaperig te worden. En door de combinatie met de aanwezige cafeïne verbetert het de hersenfunctie. Zo kun je je beter concentreren, verbetert je geheugen en reactietijd zonder de nerveuze effecten die geassocieerd worden met koffie.
Chlorofyl
Chlorofyl speelt niet alleen een grote rol in het gezond houden van een plant ook zou het menselijk lichaam hier baat bij hebben. Zo zou het ontstekingsremmend werken, voor een betere spijsvertering zorgen en ontgiftende eigenschappen hebben.
Hoe gezond is matcha?
Wanneer je bovenstaande leest dan is matcha een superfood. Echter, er zijn weinig interventiestudies bij mensen gedaan. De studies die zijn gedaan zijn beschrijvend en bestaan uit het zoeken naar studies op de stoffen die in matcha zitten.
Wel past het drinken van matcha in een gezond dieet, het is specifieke groene thee die echt rijk is aan antioxidanten, cafeïne en eiwitten.
Hoe matcha gebruiken?
Matcha kennen we van de thee, maar het is ook te gebruiken als onderdeel van een dressing, als een echte matcha-latte of smoothie maar ook als ingrediënt in een heerlijke cake.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en Scientias
Tags: Matcha
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.