Wie een aantal kilo’s kwijt wil kan denken dat het overslaan van een maaltijd een goed idee is. Ondanks dat je minder eet op een dag, is het niet al te gezond voor je. Een maaltijd overslaan: is dat (on) gezond?
Effecten van maaltijden overslaan
Op de juiste manier maaltijden overslaan, ook wel intermittent fasting genoemd, kan zorgen voor gewichtsverlies. Echter, een maaltijd overslaan en intermittent fasting zijn twee heel verschillende dingen. Maaltijden overslaan om jezelf te ontmoedigen of omdat je het te druk hebt om te eten, is iets anders dan vasten om je trek onder controle te krijgen en mindful te eten. Over het algemeen heeft het overslaan van eten negatieve gevolgen voor je lichaam.
Effecten lichaam
Laag bloedsuikerspiegel
Op het moment dat je een maaltijd overslaat, dan komt minder brandstof binnen. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel dalen en er wordt te weinig glucose naar de hersenen vervoerd. Je hersenen registreren dat er te weinig energie is en geven een signaal dat je het even rustig aan moet doen. De gevolgen hiervan zijn:
Je voelt je slap en futloos
Tussen de 4 en 6 uur nadat je voor het laatst hebt gegeten beginnen onze hersenen een tekort aan brandstof te ervaren. Hierdoor ervaren je hersenen het tekort aan brandstof met als gevolg dat je je sloom, moe en futloos voelt.
Hangry
Daarnaast verhoogt de productie van cortisol en hierdoor kun je meer prikkelbaar worden. We kennen dit ook wel als hangry.
Verminderde cognitieve functies
Maar ook worden je cognitieve functies aangetast, waardoor je je lastiger kan concentreren en je geheugen werkt iets minder.
Verminderde productie leptine
Je hongerhormonen kunnen ook een klap krijgen als je maaltijden overslaat. Je lichaam produceert mogelijk minder leptine. Leptine is het hongerhormoon dat de eetlust vermindert, waardoor het moeilijker voor je wordt om te bepalen wanneer je al vol zit.
Jojo effect
In eerste instantie kan het heel goed dat je afvalt. Echter, op de lange termijn kan dit heel goed veranderen. De kans is namelijk groot dat je toegeeft aan je trek en je overgeeft aan ongezond voedsel, waardoor je weer aankomt. Vervolgens kan dat dan weer leiden tot de cyclus van jojo-diëten. Een jojo-dieet kan je rustmetabolisme verstoren, wat de manier is waarop je lichaam calorieën verbrandt om te kunnen functioneren. Omdat de tijden van eten voor je lichaam bij het overslaan onvoorspelbaar zijn, zal je lichaam vasthouden wat het kan en de calorieën niet efficiënt verbranden.
Vertraagde stofwisseling
Wanneer je met regelmaat een maaltijd overslaat, dan kan dit je basale stofwisseling vertragen. Je BMR (Basic Metabolic Rate) is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor de basale levensprocessen. Denk hierbij aan ademen, je hartslag en je spijsvertering.
Het overslaan van maaltijden kan dus de basisstofwisseling vertragen. Dat is de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt om goed te kunnen functioneren. Je lichaam wordt zuinig met de voedingsstoffen die aanwezig zijn en daardoor zal je lichaam inefficiënt de calorieën verbranden. Na verloop van tijd raakt je lichaam gewend aan dat voedseltekort en zal het vetreserves aanhouden, terwijl het magere spierweefsel afneemt.
Luister naar je hongergevoel
Natuurlijk is er vrij weinig aan de hand wanneer je zo nu en dan een maaltijd overslaat, maar wanneer je dit structureel doet dan kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Wil je én afvallen én gezond blijven, dan maakt het niet zoveel uit hoe vaak je eet als dat er maar niet minder zijn dan 3 per dag. Je kunt naast de traditionele verdeling: ontbijt, lunch en diner ook kijken naar 4,5 of 6 keer per dag, maar dan wel kleinere maaltijden. Het gaat er om hoeveel calorieën je binnenkrijgt.
En krijg je het gevoel dat je je niet meer zo goed kan concentreren, zorg dan voor een gezonde snack. Kies voor fruit, snackgroenten of een bakje magere yoghurt.
Bronnen: National Library of Medicine en University of Louisville
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.