Veel mensen slikken het voedingssupplement glucosamine tegen pijnlijke en stijve gewrichten veroorzaakt door artrose. Wat is glucosamine en werkt het ook echt tegen artrose?
Wat is glucosamine?
Glucosamine is een eiwit dat onder andere in onze gewrichten zit en zorgt ervoor dat het kraakbeen stevig en elastisch blijft. Ons lichaam kan dit eiwit zelf aanmaken. Echter, met het ouder worden kan de aanmaak daarvan afnemen.
Artrose en glucosamine
Bij artrose verandert het kraakbeen in je gewrichten, het wordt dunner, zachter en gaat in kwaliteit achteruit. Het gevolg hiervan is dat er pijn en stijfheid in die gewrichten ontstaat, zeker ’s ochtends na de nachtrust. Artrose treft vaak de: handen, schouders, nek, knieën en heupen.
Glucosamine als voedingssupplement
Glucosamine komt bijna niet voor in voeding. Er zijn twee soorten glucosamine als voedingssupplement te koop: het voedingssupplement dat gemaakt is uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen dat onder de naam glucosaminesulfaat te koop is en glucosaminehydrochloride. Deze laatste wordt meestal gemaakt van paddenstoelen, mais of granen. Glucosamine is vaak te verkrijgen in combinatie met chondroïtine of visolie. Chondroïtine geeft het kraakbeen elasticiteit en zou de vernietiging van kraakbeen door enzymen tegengaan.
Voordelen glucosamine
De claims die gebruikt worden bij een inname van glucosamine zijn dat het zou helpen bij:
- Artrose;
- Reumatoïde artritis;
- Diabetes type II en type I;
- Colitis ulcerosa;
- Multiple sclerose.
Bijwerkingen glucosamine
Bij de meeste mensen zijn er of geen bijwerkingen of ze zijn mild. Je kunt je wat misselijk voelen, hoofdpijn krijgen en last krijgen van diarree of constipatie. Wanneer je overgevoelig bent voor schaaldieren, dan kan het ook zo zijn dat je overgevoelig bent voor deze voedingssupplementen. Ook mensen met astma, glaucoom, hoge cholesterol en hoge bloeddruk wordt afgeraden om glucosamine-supplementen in te nemen zonder dat ze dit hebben besproken met hun behandelend arts.
Ook bestaat er onzekerheid over de inname voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. De veiligheid is momenteel nog niet voldoende aangetoond. En omdat de inname van glucosamine invloed kan hebben op het vermogen van het lichaam om je bloedsuikerspiegel te regelen, is het advies om minimaal 2 weken voor een operatie te stoppen met het slikken van dit supplement.
Glucosamine werkt dit wel of niet tegen artrose?
Ondanks het feit dat voedingssupplementen glucosamine veel gekocht worden, is er maar heel weinig bewijs dat ze helpen tegen de pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose. Onderzoekers zien wel dat mensen die het slikken er verschillend op reageren. Zo geeft een deel aan dat het goed als een milde pijnstiller werkt en anderen geven weer aan dat het niet helpt tegen de pijn. Wel lijken de meeste mensen positieve effecten te zien bij het nemen van glucosaminesulfaat bij knieartrose. Echter, het kan ook het idee zijn bij mensen. Voor iedereen die het wil proberen moet zich wel realiseren dat het minimaal 3 maanden duurt voordat er enig effect merkbaar kan zijn. Werkt het niet, dan is het beter om te stoppen met het innemen ervan.
Bronnen: Huisarts en Wetenschap en Reuma Nederland
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.