Knoflook; wat is de heilzame werking?

Knoflook; wat is de heilzame werking?

Knoflook kennen we allemaal als smaakmaker, maar knoflook dient al sinds mensenheugenis een medicinaal doel. Het zou de bloeddruk verlagen, goed voor het hart, de bloedvaten en het cholesterol zijn, tegen koude handen en voeten werken en het geheugen en de vitaliteit verbeteren. Maar de vraag is, houdt dat vandaag de dag nog stand?

Al heel lang worden er aan knoflook geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. In het derde millennium voor Christus geloofden de Egyptenaren al in de stimulerende en geneeskrachtige werking van knoflook. De Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen gebruikten al knoflook tegen allerlei kwaaltjes zoals infecties, wondjes en zweren, zwakte en tumoren.

Helende werking van knoflook

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van knoflook? Wij hebben er een aantal op een rij gezet:

Tegen infectieziektes

Knoflook helpt, volgens de diverse literatuur, tegen Stafylokokken, Streptokokken en Brucella. In 1858 constateerde de heer Louis Pasteur, nadat hij knoflook in een petrischaaltje had gedaan dat de omringende bacteriën werden verwoest. De antibacteriële werking zou vooral te danken zijn aan Allicine. Allicine reageert met diverse enzymen van bacteriën die daardoor beperkt of onwerkzaam worden. Het bewijs dat knoflook vanwege deze eigenschap in het menselijk lichaam effectief kan worden ingezet is helaas beperkt. De maagzweer veroorzakende bacterie Helicobacter pylori wordt in de reageerbuis vernietigd door knoflook, maar uit onderzoek bij mensen blijkt dat knoflook hier niet of nauwelijks toe in staat is in de maag.

Goed voor ons hart

Het gebruik van knoflook wordt vaak in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Verschillende studies doen vermoeden dat knoflook bij kan dragen tot een normalisatie van de plasmalipiden en een vermindering van de bloeddruk, het bloedglucosegehalte en de bloedstolling. Knoflook zou de bloedstolling remmen en bloedstolsels oplossen, zou bloedverdunnend en vaatverwijdend werken net als bloeddruk- en cholesterolverlagend.

Maar uit recente studies en analyses blijkt dat knoflook mogelijk maar een zeer beperkt hypolipemiërend (daling van het vetgehalte), effect heeft dat bovendien niet constant en blijvend lijkt te zijn. Er zou ook onvoldoende bewijs zijn voor een bloeddrukverlagend effect van knoflook bij de mens. Misschien kunnen diabeten wel voordeel halen uit de antioxidantwerking van specifieke componenten van knoflook die de oxidatieve stress, en als bijgevolg ook de chronische complicaties van diabetes, kunnen helpen beperken. De antioxidantwerking van bepaalde zwavelverbindingen in knoflook heeft misschien ook een positief effect op de oxidatie van LDL-lipoproteïnen en op de gezondheid van de endotheelcellen.

Werkt tegen kanker?

In een rapport van de “World Cancer Research Fund” (WCRF), is aangegeven dat een hogere inname van knoflook, waarschijnlijk een verlaagd risico heeft op colonkanker. Uit dieronderzoek blijkt dat de anticarcinoge effecten mogelijk toe te schrijven zijn aan sommige zwavelverbindingen. Allylsulfiden zouden de vorming van colontumoren alsook de celgroei ervan kunnen verhinderen.

Kritiek op onderzoeken naar knoflook

De kritiek die continu terugkomt op de verschillende onderzoeken naar knoflook is dat de meeste opgezette studies onnauwkeurigheden vertonen. De methode welke gekozen wordt is vaak twijfelachtig, de onderzoekperiodes en onderzoekpopulaties verschillen vaak en vaak worden er verschillende vormen van knoflook gebruikt, waarvan de samenstelling niet altijd duidelijk is. Dat alles maakt het lastig om de uitkomsten te vergelijken en interpretaties te maken over de mogelijk werkzame stoffen in knoflook.

Om meer onderbouwde aanbevelingen te kunnen doen, is meer goed opgezet klinische onderzoek nodig. Daarnaast zijn veel onderzoeken naar knoflook enkel getest op dieren en niet bij voldoende grote groepen mensen.

Bijwerkingen van knoflook

Er zijn mensen die maagklachten kunnen krijgen van het eten van veel knoflook (wat veel is dat verschilt van persoon tot persoon. Maar het kan ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Daarnaast zijn er meer onschuldige bijwerkingen zoals een specifieke ademgeur en soms zelfs een bepaalde lichaamsgeur. Misselijkheid, winderigheid en brandend maagzuur kunnen ook bijwerkingen zijn van het eten van knoflook. En daarnaast zijn er ook mensen die allergisch zijn voor het eten van knoflook.

Conclusie

Er zijn dus aanwijzingen voor kleine positieve effecten van knoflook op de gezondheid. Daarnaast kan knoflook, zoals andere aromatische kruiden en specerijen, waarschijnlijk ook nog wat antioxidanten en andere bioactieve stoffen aanbrengen die kunnen bijdragen tot een goede gezondheid. Mogelijk blijft deze bijdrage wel wat beperkt omdat we ook van knoflook meestal maar kleine hoeveelheden in de maaltijden gebruiken. Al met al is er voorlopig nog te weinig degelijk wetenschappelijk onderbouwd bewijs. Aan de andere kant baat het niet dan schaadt het niet. Daarnaast vinden erg veel mensen knoflook een heerlijke smaakmaker.

 

Bronnen: Healthline en Medical News Today

Delen:  
14 reacties op “Knoflook; wat is de heilzame werking?
  1. Goedemiddag dokter, hoeveel knoflook moet ik p/d eten of capsules innemen wil het voor de gezondheid werken en kun je het bij aale soorten medicijnen ingenomen worden aangezien ik nogal vrij zware pijnstillers slik en anti depressiva cq psychotica vr. gr. Tens

    Geschreven door Tens op
  2. 2-3 teentjes per dag zou voldoende moeten zijn. Het heeft geen wisselwerking met andere medicijnen

    Geschreven door Tandor op
  3. Goedemorgen Tandor, mogen dat ook capsules zijn aangezien ik nogal veel medicijnen slik met het ook op maagkachten?

    Geschreven door Tens op
  4. Dat kan ook

    Geschreven door Tandor op
  5. Ik eet al 35 jaar knoflook 4 teentjes per dag en ik heb nooit last gehad van maag of iets anders en ik ben heel gezond.

    Geschreven door Jairam op
  6. Misschien niet voor de maag maar wel voor een pijnlijk abces in de mond. Uitgeknepen teentje erop smeren en binnen uren is die nare plek weg.

    Geschreven door Pensionado op
  7. Ik neem al een paar jaar een paar teentjes per dag en ik voel me goed

    Geschreven door Leo subelack op
  8. Knoflook maakt in ieder geval de aders schoon. De aanslag en plak vermindert of verdwijnt bij dagelijks gebruik van knoflook. Ja, je ruikt ’t wel, maar een pepermuntje of ’n paar druppels pepermuntolie of peterselie laten de geur verdwijnen.

    Geschreven door kimberley pex op
  9. Beste Tens, 4 teentjes tot een halve bol. Meer is niet goed voor de nieren. Knoflook heeft geen invloed op medicijnen. Ik slik zelf redelijk wat medicijnen, i.v.m. mijn IBD. Op t laatst toevoegen aan een maaltijd, meekoken heeft geen zin. Of een lekkere knoflooksaus maken.

    Geschreven door kimberley pex op
  10. Klein schaaltje daarin 9 eetlepel Yoghurt en 3 teentje knoflook en raspt komkommer minder dan de helft en je kan er ook verse mint in heel klein fijn snijden en roeren KLAAR is het sausje.
    Probeer maar heerlijk en fris.

    Geschreven door Asya op
    • Lijkt bijna op tzaziki !

      Geschreven door Marc op
    • zal ik doen vandaag en vaker

      Geschreven door frank k op
  11. Helaas heb ik een knoflook allergie buiten de deur eten is moeilijk en zelf koken is dan de oplossing.
    Met boodschappen doen moet de bril op om de kleine lettertjes te lezen, moeilijk wordt het als er alleen kruiden worden vermeld. Blikken soep waar knoflook is toegevoegd, sauzen en bouillonblokje overkwam
    mij de afgelopen week nog, toegevoegd aan de jus en nachts braken de volgende dag heb ik nog weer
    gegeten en nacht kwam alles er weer uit met maagzuur. Mijn maag was volledig uit balans kon geen water meer verdragen duurde drie dagen op dieet. Vanavond kwam ik tot de ontdekking dat er knoflook
    aan het bouillonblokje is toegevoegd.
    De geur maakt mij al onpasselijk maar ben absoluut niet blij met alle toevoegingen.

    Geschreven door Claco op
  12. Ik gebruik knoflook tegen bacteriële huiduitslag. Plet een teentje met een vijzel en smeer dat op de uitslag. Laat hooguit 10 minuten zitten want het kan brandwonden veroorzaken.
    Herhaal dat elke dag tot de uitslag weg is.

    Geschreven door Tom op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief