Transvetten, gevaar voor je gezondheid?

Je hoort veel over vetten, dat er gezonde vetten zijn en ongezonde vetten. Maar nu hoor je dat er naast verzadigde en onverzadigde vetten nog een derde categorie is, te weten transvetten. Wat zijn transvetten eigenlijk en zijn ze dan goed of slecht voor je gezondheid?

Wat zijn transvetten?

Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. In de volksmond worden transvetzuren transvetten genoemd. Er zijn transvetten die van nature voorkomen in producten en er zijn transvetten die ontstaan door bewerkingsprocessen van onverzadigde plantaardige oliën en vetten. Te weten het gedeeltelijk hard worden of hydrogenering van die vetten. Bij het volledig hard worden van onverzadigd vet ontstaan er geen vetzuren.

De industrie is gestart met het gedeeltelijk harden van vetten om de houdbaarheid te vergoten en om de structuur te verstevigen. Dit type transvetten is dus in ieder geval slecht voor de gezondheid.

Waar zitten transvetten in?

Het is niet altijd even gemakkelijk om te zien of een product transvetten bevat. In Nederland zijn fabrikanten namelijk (nog niet), verplicht om te vermelden hoeveel transvetten er in het product zit. In onder andere Amerika is dat al wel een verplichting.

Transvetten zitten veel in:

  • Koekjes, bladerdeegproducten, gebakjes en cake.
  • Gefrituurd eten in hard vet (snacks) en chips.
  • Kant-en-klaar sauzen en mixen.
  • Veel kant-en-klaar (diepvries) maaltijden.
  • Snoep en zoetwaren.
  • Melkpoeder.
  • Soepen uit blik.

Hoe luidt het voedingsadvies?

Het advies van onder andere de Gezondheidsraad is om de inname van transvetten te beperken. Deze heeft het advies gegeven om niet meer dan 1% van de calorieën, die je dagelijks nodig hebt, uit transvet te laten komen.

Wanneer je bedenkt dat een vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig heeft en een man 2.500 calorieën per dag, dan komt dit neer op respectievelijk 2 gram en 3 gram transvet per dag.

Wat kunnen de gezondheidseffecten zijn?

Hart- en vaatziekten

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben aangetoond dat ook naast industrieel transvet nu ook natuurlijk transvet negatieve effecten heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Het effect van natuurlijk transvet is iets minder ongunstig dan van het industriële transvet maar nog steeds ongunstig. Een verhoging van het “slechte” LDL cholesterol ten opzichte van het “goede” cholesterol HDL is het gevolg wat een hogere kans op een hartinfarct geeft.

Verhoging van de kans op diabetes 2

Transvetten verhogen de kans op insulineresistentie en dat kan op de lange termijn weer leiden tot diabetes 2. Bij insulineresistentie word je ongevoelig voor het hormoon insuline. Andere gevolgen hiervan kunnen zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, hoog cholesterolgehalte en soms slapeloosheid.

Overige effecten

Transvetzuren worden ook in verband gebracht met een verhoogde kans op allergieën, negatieve effecten op de ontwikkeling van een foetus, verhoogde kans op aderverkalking en obesitas.

Conclusie

Er bestaan nog behoorlijk veel onduidelijkheden over de schadelijkheid van transvetzuren. Er zal dus nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden. Het totaal uitbannen van transvetten is lastig, aangezien ze van nature ook aanwezig zijn in bepaalde dierlijke producten. Maar eet zo vetarm mogelijk en vervang de verzadigde vetzuren voor onverzadigde vetzuren. Probeer vet vlees in te ruilen voor mager vlees en natuurlijk vis. Kook zelf met verse ingrediënten in plaats van te gaan voor het gemak en dus die kant-en-klaar maaltijden aan te schaffen. Zelf koken is niet allen gezonder het is nog veel lekkerder ook.

 

Bronnen: Voedingscentrum, Hartstichting

Delen:  
4 reacties op “Transvetten, gevaar voor je gezondheid?
  1. Beste mevrouw of meneer
    Ik heb al een jaar lang diarree en ben daar al 20 kilo door afgevallen de dokters weten het ook niet meer maar ik ben ten einde raad ,als ik de deur uitga moet ik een soort luier om doen want ik heb geen controle over mijn stoel gang .
    Ik ben een vrouw van 50 jaar eb weeg bij een lengte van 168 47 kilo

    Geschreven door Petra op
  2. Bij welke dokters ben je geweest?
    Is er ook ontlastingsonderzoek gedaan en bloedonderzoek? Is er ook al een darmonderzoek gedaan?

    Geschreven door Tandor op
  3. Hallo Petra,na jaaaaren regelmatig krampen en diarree kwam ik er achter dat alle vruchtensappen ook uit pakken bij mij de grote oorzaak is.Ik dacht gezond bezig te zijn.Ook lactosevrije melk van b.v Lidl i.p.v. gewone melk bevalt goed en is lekker ,maak er zelf toetjes ervan .
    Ja…. ik heb veel moeten zoeken naar waarom,proberen kan geen kwaad dus succes ermee .Groeten An

    Geschreven door An op
  4. Hallo an
    Dank je voor je reactie maar zit nu al zo lang in de molen ne endoscopie en gastroscopie allerlei testen zit ik nu op een mri test te wachten van mijn dunnedarm en ik heb ook al testen en bloedtesten gehad dus ik weet het no even niet meer .maar bedankt voor je mailtje
    Groetjes Petra

    Geschreven door Petra op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief