De Nederlander drinkt meer dan 100 liter frisdrank per jaar. Dat frisdrank niet er gezond is, is bij iedereen wel bekend. Er zitten vele suikers in waar je dik van kunt worden. Maar frisdrank doet nog veel meer met je lichaam. Wat doet frisdrank met je lichaam?
Gevolgen van frisdrank voor het lichaam
Zorgt voor tanderosie
Tanderosie is de slijtage van het tandglazuur door zuren uit ons eten en drinken of afkomstig uit de maag. Het drinken van frisdrank zorgt voor deze tanderosie. Het gaat dan natuurlijk om hoeveel frisdrank je drinkt en hoe vaak je frisdrank drinkt. Ook de manier waarop is van belang. Wanneer je de frisdrank niet direct doorslikt, maar rond spoelt in de mond, dan zorgt dat voor meer tanderosie. Dit geldt ook voor light frisdranken.
Slecht voor je lever
In frisdranken zit vaak een zoetstof, fructose wat ook wel bekend staat als vruchtensuiker. Net als bij alcohol kan de lever fructose niet volledig afbreken. Het deel dat overblijft wordt als vet opgeslagen in het lichaam. Dat wordt vooral gevaarlijk, wanneer het vet rond de middel wordt opgeslagen. Op termijn tast dit de organen in de buik aan en wordt het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Glucose, het andere bestanddeel van suiker, wordt wel afgebroken. Maar ook leververvetting wordt gelinkt aan het consumeren van hoge dosissen fructose.
De aanbevolen hoeveelheid fructose voor een gezond mens ligt zo op de 50 gram per dag. Gemiddeld zit de Nederlander maar liefst op 75 gram per dag.
Kan leiden tot botontkalking
In frisdranken, zoals cola, zitten kleine hoeveelheden fosfor (20 mg per 100 gram) zuur. Echter, fosforzuur bindt zich in het spijsverteringskanaal aan calcium. Daardoor wordt er minder kalk in de botten opgenomen. Wanneer een bot minder calcium bevat, dan kan dit leiden tot broze botten en osteoporose (botontkalking). Dit is vooral het gevolg bij vrouwen.
Kan zorgen voor overgewicht
Frisdranken bevatten veel suikers en dat levert een hoop calorieën. Een glas cola of sinas bevat 85 Kcal. Wanneer je bedenkt dat een vrouw gemiddeld 2000 Kcal per dag nodig heeft en een man 2.500 Kcal, dan is 85 Kcal voor 1 glaasje prik wel erg veel.
Bij een grote inname van frisdranken neemt de kans op overgewicht dan ook toe, en dat speelt bij zowel volwassen als kinderen. Daarnaast blijkt er een verband te zijn tussen een overgewicht op latere leeftijd en een grote inname van calorierijke frisdranken op jeugdige leeftijd.
Zorgt voor huidveroudering
Zoals gezegd, er zitten dus suikers in frisdranken en deze suikers zijn slecht vanwege de glycolyse. Het proces waarbij glucose (suiker), met behulp van enzymen in tien stappen wordt afgebroken tot pyrodruivenzuur. Bij dit proces hecht een suikermolecuul zich aan een eiwitmolecuul en dat kan leiden tot rimpelvorming. Dit zou volgens de onderzoekers het verband verklaren van het drinken van onder andere frisdranken en het negatieve effect op de huid.
Tot slot
Lang niet iedereen is overtuigd van de doorslaggevende rol die frisdranken spelen op genoemde zaken. Maar een overdaad aan frisdranken is natuurlijk nooit goed.
Bronnen: Voedingscentrum, Medisch Dossier en MedicalNewsToday
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Is suiker ook slecht voor tinnitus als je dat hebt?
Bij mij verergert de tinnitus als ik koolzuurhoudende dranken drink. Geeft dan door de trilling in mijn oor het gevoel of mijn hele lijf trilt. Als ik dan een vinger in mijn oor stop, dan hoor ik de trilling alleen in mijn oor. Duurt ook meestal een aantal dagen voordat ik er weer minder last van heb.
Ik zie geen link tussen het gebruik van suiker en tinnitus.
Wat is wel gezond? Ik drink mijn hele leven al veel frisdrank (light). Koffie is ook niet gezond en dat drinken ook veel mensen. Gewoon lekker leven en doen wat je wilt.