Veel vrouwen hebben het idee dat ze aankomen tijdens de menstruatie. Het lijkt alsof het lichaam iets is opgezet en dat bepaalde vetrollen beter zichtbaar zijn. Maar is het normaal dat je zwaarder bent tijdens je menstruatie en wat is de oorzaak voor deze gewichtstoename?
Zwaarder tijdens je menstruatie
Het kan inderdaad heel goed dat je zwaarder bent tijdens de menstruatie. De hoofdreden hiervan is dat je meer vocht vasthoudt dan de rest van de maand. Waarom houdt het lichaam dan meer vocht vasthoudt?
Oorzaken gewichtstoename
Er zijn een aantal oorzaken dat je het gevoel hebt dat je tijdens de menstruatie zwaarder bent:
Hormoonschommelingen
Vrouwen houden over het algemeen meer vocht vast dan mannen. Dit komt omdat bepaalde hormonen invloed hebben op de vochthuishouding. In de week voor je menstruatie stijgt bijvoorbeeld het niveau van het hormoon oestrogeen sterk. Op het moment dat het oestrogeenniveau hoog is, kan het vochtophoping veroorzaken, waardoor je wat opzwelt. Dit kun je merken aan dat je ringen wat strakker om je vingers zitten, maar ook aan een broek die wat strakker zit dan normaal. De reden dat je vocht vasthoudt en wat zwaarder bent tijdens de menstruatie, kan dus door de schommelingen van het oestrogeengehalte komen.
Voeding
Tijdens de menstruatiecyclus neemt ook de hoeveelheid progesteron toe. Progesteron zorgt ervoor dat je bloedvaten extra vocht naar de weefsels sturen zodat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting. Je lichaam heeft meer calorieën nodig in de aanloop naar en tijdens je menstruatie. Je verbrandt meer calorieën, wat je basaalmetabolisme verhoogt. Basaalmetabolisme (BMR) is de hoeveelheid energie die je lichaam iedere dag in rust verbruikt. Dit verhoogt je eetlust en je hebt dan meer zin in suikerrijke of zoute producten.
Maar ook neemt in het begin van je menstruatie het magnesiumgehalte geleidelijk af. Deze daling kan het verlangen naar suiker uitlokken en bijdragen aan de gewichtstoename. Het is een mineraal dat de hydratatiestatus van je lichaam regelt. Een symptoom van een laag magnesiumgehalte kan dorst zijn. Echter, soms kan dorst zich maskeren als lekkere trek. Het kan er dan ook voor zorgen dat je naar suikerrijke voedingsmiddelen verlangt ook al heb je dorst.
Cafeïne
Het is belangrijk om ook als je lichaam de neiging heeft veel vocht vast te houden veel te drinken. Het is echter niet verstandig om meer cafeïne dan anders te gaan drinken. Dit kan voor namelijk voor een opgeblazen gevoel zorgen. Dit geldt voor zowel koffie als andere cafeïne houdende drankjes. Ook koolzuurhoudende drankjes hebben dit effect. Helemaal doordat frisdranken meestal ook een bron van toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen zijn, wat juist zorgt voor een opgeblazen gevoel.
Je spijsvertering
Een week voor je menstruatie neemt ook het geslachtshormoon progesteron toe. Door dit hormoon ontspannen de gladde spieren meer, waardoor het maag-darmkanaal minder actief en wat uit balans is. Hierdoor kun je last krijgen van constipatie, diarree en buikpijn. Dit samen met een opgeblazen gevoel kan je het gevoel geven dat je bent aangekomen.
Maagkrampen kunnen ook het gevoel van gewichtstoename veroorzaken. Deze krampen worden veroorzaakt door chemische stoffen die prostaglandinen worden genoemd en die vrijkomen uit je baarmoeder. Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die nodig zijn om de menstruatie op gang te brengen. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt en geven pijnprikkels door aan de hersenen. Wanneer de hoeveelheid prostaglandines oploopt, kunnen menstruatieklachten ontstaan.
Een opgeblazen gevoel kan vijf dagen voor de menstruatie beginnen en de eerste paar dagen van de menstruatie voortduren. Maagkrampen, die één of twee dagen voor je menstruatie beginnen, kunnen ook enkele dagen duren.
Gewichtstoename aanpakken
Wil je vochtophopingen tijdens je menstruatie minimaliseren? Dan kun je het volgende doen:
Water drinken
Het klinkt raar, maar door gehydrateerd te zijn verminder je het vasthouden van water. Het lichaam houdt namelijk meer water vast als je gedehydrateerd bent.
Magnesium
Bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamine B en magnesium, kunnen helpen om het opgeblazen gevoel en andere menstruatieklachten te verminderen.
Vezels
Als je je spijsvertering tijdens je menstruatie meer zou willen sturen, is het verstandig om extra vezels te eten.
Bewegen
Probeer ook tijdens je menstruatie te blijven sporten ondanks je vermoeidheid en krampen. Niet alleen helpt zweten om die extra kilo’s door vastgehouden vocht weg te werken, de endorfine die vrijkomt bij het sporten kan helpen om je krampen te verminderen.
Gelukkig dalen je hormoonspiegels aan het einde van je ongesteldheid, waarna ook de extra kilo’s die dat veroorzaken, gelijk zullen verdwijnen. Wanneer dit niet het geval is, dan kun je kijken naar de mogelijkheden om jouw hormonale balans te verbeteren. Blijf niet rondlopen met klachten, vaak is er iets op eenvoudige manier aan te doen.
Bronnen: Volkskrant en Healthline
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Dokter goede morgen ik bn nu 40 jr ik gebruik prikpil al 4jaren niet meer .ik heb zes kinderen ik heb nog een kinderen wens .is al zins.april zie ik myn menstuatie niet meer .ik wil graag nog een kind .een vraag hoe staat dat in mekaar.
.
Hormonale anticonceptie en zeker de prikpil legt je eigen hormoonhuishouding plat en zorgt voor verlies van vitaminen en mineralen, waaronder zink. Zo ontregelt hij je hypofyse en zorgt voor aanmaak van meer cortisol. Zou advies vragen aan natuurgenezer. Zes kinderen lijkt me al een behoorlijk aantal.
Is een teken!! Stop met maken