Een cyclus die steeds korter wordt, bloedverlies dat almaar heviger wordt en een menstruatie waaraan geen einde lijkt te komen. Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een veel voorkomend medisch probleem. Toch duurt het gemiddeld bijna 7 jaar voordat vrouwen hiermee naar de huisarts gaan. De nieuwe voorlichtingscampagne Bloedserieus wil hierin verandering brengen.
1 op de 5
Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een veel voorkomend gynaecologisch probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar krijgt hiermee te maken. In Nederland alleen gaat het om zo’n 500.000 vrouwen. Iedereen kent dus wel iemand met dit probleem. Toch hoor je er maar weinig over. Sterker: slechts 54% gaat hiervoor naar de huisarts, blijkt uit onlineonderzoek onder 1.004 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten. Meer dan de helft (60%) denkt nog altijd dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bijhoren en 75% weet niet dat HMB – ook wel menorragie genoemd – een medische aandoening is waarvoor meerdere, soms eenvoudige behandelopties bestaan. Gemiddeld duurt het bijna 7 jaar voordat de hulp van een arts wordt inroepen.
Oorzaken van HMB
Hormonale veranderingen in de premenopauze zijn vaak een oorzaak van HMB. Dat verklaart waarom ook veel jonge meiden last hebben van hevige menstruaties. Als de hormoonhuishouding nog niet helemaal naar behoren werkt, is er soms geen eisprong. Het baarmoederslijmvlies blijft zich dan opbouwen met als gevolg: hevige, pijnlijke en langdurige menstruaties. Hoe dikker het baarmoederslijmvlies, hoe meer bloedverlies.
Bang voor doorlekken
Wanneer is veel precies té veel? Symptomen van HMB zijn onder meer een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), hevige pijn, vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort) en overvloedig bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer). Als je op het hoogtepunt van je menstruatie om het uur van maandverband of tampon moet wisselen, dubbele bescherming nodig hebt, voortdurend bang bent voor doorlekken en daardoor je agenda om je menstruatie moet plannen, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van HMB.
Gezondheidsrisico’s uitsluiten
HMB is een aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Dat is alvast één reden waarom het gerechtvaardigd is een afspraak met de huisarts te maken en/of doorverwijzing te vragen naar de gynaecoloog. Reden twee is ook niet onbelangrijk: aan te hevig menstrueren kan een andere aandoening ten grondslag liggen. Denk aan een stollingsstoornis, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Ook myomen en poliepen kunnen tot overmatig bloedverlies leiden. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het dus altijd belangrijk medisch onderzoek te laten doen.
Tip: menstruatiedagboek
Menstruatieklachten zijn een subjectief iets. Houd daarom ter voorbereiding op het gesprek met de arts een menstruatiedagboek of speciale -scorekaart bij. Daarmee kun je inzichtelijk maken hoeveel dagen je ongesteld bent, hoeveel pijn en ongemak je daarvan ondervindt, hoeveel menstruatieproducten en pijnstillers je nodig hebt en wat de impact van dat alles is op het dagelijks functioneren. Moet je je bijvoorbeeld ziekmelden van werk of zeg je sociale afspraken of sportactiviteiten af? HMB is een bloedserieus gezondheidsprobleem waarvoor meerdere behandelopties zijn. Maar daarvoor moet eerst de oorzaak worden vastgesteld.
Bloedserieus campagnemaand: elk jaar in november
HMB is een bloedserieus gezondheidsprobleem. Vrouwen met HMB hebben dan ook een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar.
De nieuwe, landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen op hun verhaal wél te delen. Met elkaar én met de arts.
Tijdens de campagnemaand november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra (online) spreekuren en andere events. Via de website hevigbloedverlies.nl wordt het jaar rond voorlichting gegeven over oorzaken en behandelopties bij HMB. Kijk voor meer informatie en/of agendatips op hevigbloedverlies.nl
Zoek hulp
Heb jij last van hevig menstrueel bloedverlies? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies. Blijf niet met je klachten rondlopen!
De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.
bron:
Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.
Auteur
Deze tekst is gepubliceerd door Paula Kragten.
Impact van HMB
Uit een online enquête onder 1.004 vrouwen met HMB-klachten blijkt dat 61% zegt dat HMB een negatieve invloed heeft op het emotioneel welbevinden, 60% op het lichamelijk welbevinden, 56% op het seksleven, 50% op vrijetijdsbesteding en 50% op het zelfvertrouwen.
- 37% heeft elke menstruatie hoofdpijn
- 35% voelt zich prikkelbaar of humeurig
- 33% heeft elke cyclus hevige buikkrampen
- 85% is extreem vermoeid
- 40% voelt zich depressief
- 34% heeft een absolute hekel aan haar menstruatie
- 69% moet kleding wisselen wegens doorlekken
- 44% heeft meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig
- 62% zegt sportactiviteiten af
- 38% vermijdt activiteiten buitenshuis
Ziekmelden van werk doen 4 op de 10 vrouwen vanwege HMB, gemiddeld 1,7 dag per jaar. Als reden noemt 31% buikklachten, 28% migraine en 20% verkoudheid/griep. De Top-5 van mensen met wie men HMB durft te bespreken: vrouwelijke huisarts (78%), vriendin (76%), moeder (68%), vrouwelijke verpleegkundige (67%) en de eigen partner (67%).
Delen:
Ik ben 1 van de vrouwen die er heel veel last van heeft. Gynaecoloog kwam met het mirena spiraaltje als oplossing. Nu bijna een jaar verder en nog steeds heel veel last van. Terug naar de gynaecoloog geweest en het opnieuw besproken. Toen kwam hij met het voorstel voor de nova sure behandeling. Over twee weken gaat dit plaats vinden en hopelijk ben ik dan eindelijk van al die pijn en vermoeidheid en hevige bloedingen af. Lieve vrouwen luister naar je lichaam en maak het bespreekbaar bij je arts. Het is niet raar het hoort bij het vrouw zijn.
@Nietje, kan te maken hebben met oestrogeendominantie maar ook met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Anticonceptie of zo’n behandeling doen niets aan de oorzaken. Hormonale anticonceptie zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen en werkt verhogend op het cortisol. Je zou advies kunnen vragen aan een complementair genezer, die kijkt naar het hele plaatjes.