Ziektes door een slechte mondverzorging

Ziektes door een slechte mondverzorging

Iedereen weet dat je minstens 2 keer per dag je tanden moet poetsen. Het voorkomt dat er zich gaatjes in de tanden vormen en dat het tandvlees ontsteekt. Maar wist je dat een slechte mondverzorging kan leiden tot complicaties zoals reuma, diabetes en zelf overgewicht?

Goede mondverzorging

Door je gebit goed te verzorgen houd je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je vermindert het risico op het krijgen van een gaatje en ontstoken tandvlees.

Onder een goede mondverzorging verstaan we dat je twee keer per dag je tanden gedurende 2 minuten poetst. Hiernaast zorg je ook dat je de ruimte tussen je tanden met een ragertje, flosdraad of tandenstoker schoonmaakt.

Gebruik een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen. Ook is het belangrijk dat je je tandenborstel na gebruik goed droogt en om de 3 à 4 maanden vervangt.
Ook een regelmatig bezoek aan de tandarts hoort bij een gezonde mondverzorging, om zo beginnende gaatjes en tandvleesaandoeningen te ontdekken.

Ontstoken tandvlees

We hebben allemaal wel eens last van ontstoken tandvlees. Wanneer je na het tandenpoetsen tijdens het uitspugen wat bloed ziet, dan is dat een teken dat je tandvlees is ontstoken. Soms gaat ontstoken tandvlees gepaard met een slechte adem of een wat metaalachtige smaak in je mond. In veel gevallen blijft ontstoken tandvlees lange tijd onopgemerkt. Wanneer ontstoken tandvlees, ook wel bekend onder de naam gingivitis, in een laat stadium wordt ontdekt dan kan dit leiden tot allerlei complicaties. Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees en bevindt zich dieper in het tandvlees.

Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees, dan kunnen de bacteriën die in je mond aanwezig zijn via deze ontsteking in je mond via de bloedbaan verspreiden. Deze bacteriën komen dan op plekken in je lichaam aan waar ze andere ontstekingen kunnen verergeren.

Mogelijke complicaties slechte mondverzorging

Hartproblemen

Er is een duidelijke relatie tussen een ontsteking aan het tandvlees en dichtslibbende slagaders en aderverkalking. Als de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, vormen ze een arteriële plaque in die aders. Deze plaque zorgt dan voor een verhoogd risico op hartinfarct en/of beroerte.

Diabetes

Mensen met diabetes hebben een groter risico op het krijgen van mondklachten, zoals een tandvleesontsteking. Een hoge glucosespiegel kan leiden tot een droge mond en dat bevordert de vorming van gaatjes of andere mondaandoeningen. Hierdoor kan diabetes tandvleesontsteking in de hand werken.
Echter, er lijkt ook een verband te bestaan tussen het hebben van een tandvleesontsteking en een verhoogd risico op het krijgen van diabetes. In een onderzoek onder mensen met een tandvleesontsteking werd er bij deze mensen een verhoogde HbA1c-waarden gevonden. Deze verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.

Osteoporose

Osteoporose is botontkalking, waarbij botten structuur en botmassa verliezen. Een teveel aan mondbacteriën, als gevolg van een slechte mondverzorging, kan leiden tot een aantasting van het bindweefsel dat je tanden en kiezen op hun plaats houdt. Aan de andere kant blijkt ook dat mensen met osteoporose weer een verhoogd risico hebben op het krijgen van parodontitis.

Reuma

Reuma is een aandoening die te maken heeft met het bewegingsapparaat in ons lichaam: botten, spieren, gewrichten en pezen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er een relatie bestaat tussen parodontitis en reuma. Parodontitis is een risicofactor voor het ontstaan van reuma. Bacteriën veroorzaken een tandvleesontsteking en als reactie hierop maakt ons lichaam ACPA-antistoffen aan. Deze antistoffen komen via de bloedbaan aan bij onze gewrichten. Hier richten zij zich tegen lichaamseigen eiwitten wat voor klachten van reuma zorgt. Een auto-immuunziekte.

Alzheimer

Het lijkt dat de mondbacterie P. gingival, die parodontitis veroorzaakt, een rol speelt bij het ontstaan van alzheimer. Deze bacterie zou voor een toename van een eiwit zorgen dat zich ophoopt in de hersenen. Hierdoor ontstaan er plaques tussen de hersencellen, waardoor deze niet meer zo goed met elkaar kunnen communiceren.

Longontsteking

Wanneer je last hebt van vergevorderde tandontsteking, als gevolg van een slechte mondverzorging, dan heb je een grotere kans op het krijgen van een longontsteking. Hierbij moet wel gezegd worden dat hier nog weinig onderzoek naar gedaan is.

Behandeling tandvleesontsteking

Een beginnende tandvleesontsteking is goed te behandelen. De tandarts of mondhygiëniste zal proberen de tandplak op de tanden te verminderen. De bacteriën en het tandsteen, welke als gevolg van deze bacteriën onder het tandvlees ontstaat, wordt ook verwijderd. Na deze behandeling komt de ontsteking, wanneer je voor een goede mondverzorging zorgt, niet meer terug.

Echter, parodontitis, tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium, kan ook erfelijk bepaald zijn. Sommige mensen produceren namelijk meer ontstekingseiwitten dan anderen. Hierdoor wordt de ontsteking zelf heftiger dan bij anderen het geval is.

Conclusie

Het is duidelijk dat het goed poetsen van je tanden niet alleen belangrijk is voor je gebit, maar voor je hele lichaam. Dus investeer in je gebit en de rest van je lichaam door iedere dag een paar minuten van je tijd te investeren in de verzorging van je gebit en om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

 

Bronnen: Welingelichte Kringen en Fonds Mondgezondheid

Delen:  
11 reacties op “Ziektes door een slechte mondverzorging
  1. Hoe gaat het bij andere zoogdieren die geen tanden poetsen?

    Geschreven door Au Gurky op
    • Die eten niet wat wij mensen eten qua suikers en bewerkte onzin zeg maar, en hun hebben door middel van hun voedsel en waar dat uit bestaat tevens hun gebitsverzorging. M.v.g.

      Geschreven door Linda op
  2. Super goede informatie

    Geschreven door Sita op
  3. Goed artikel!!

    Geschreven door Linda op
    • Hier word ik wijzer van. Leerzaam

      Geschreven door Pieter op
      • Voeten en het gebit de meest onderschatte lichaamsdelen.
        Tot je last krijgt!

        Geschreven door Nellie op
  4. En je tong en gehemelte zijn ook heel belangrijk. Daar zitten de meeste bacteriën hoor

    Geschreven door Toesje op
  5. Helaas uit slechte ervaring met mijn afgelopen zondag overleden vrouw die mondkanker had. Denk niet dat dat te voorkomen was geweest door betere mondverzorging, maar raadzaam in dit kader zou wel kunnen zijn om goed de tong en gehemelte te controleren, zeker te laten controleren bij bezoek aan tandarts en/of mondhygiënisch. Op die manier zou deze vreselijke ziekte misschien op tijd geconstateerd kunnen worden om eventuele behandeling mogelijk te maken; bij mijn vrouw werd de diagnose pas gesteld in stadium IV van de tumor. Oncologen geven ook aan dat de vorm van hoofd/halskanker steeds meer voorkomt.

    Geschreven door Maarten op
  6. En hoe zit het met poetsen, als je een kunstgebit hebt?

    Geschreven door Nico . 30-10-2020. op
    • Je kunstgebit kun je het beste poetsen met zeep .

      Geschreven door CB op
  7. Ik heb ontstoken tandvlees en tandplak alleen kan ik niet naar de tandarts omdat ik nu al een half jaar super duizelig ben. De tandarts zou het een half jaar geleden aanpakken maar daarna werd ik opeens duizelig en sindsdien kan ik dus niks. Ben bang dat mijn gebit en tandvlees achter uit gaat. Weet niet wat te doen. Gebruik wel mondwater maar ik krijg telkens ook soort zwavel in mijn mond en volgens mij is dat een niet goed teken.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief