Bijna iedereen heeft wel eens last van bloedend tandvlees. Maar bloedend tandvlees is wel een teken van een slechte mondgezondheid of van een onderliggende aandoening. Wat zijn oorzaken van bloedend tandvlees?
Wat is bloedend tandvlees?
Bloedend tandvlees is een veel voorkomende tandvleesaandoening. De medische term is gingivabloeding. Wanneer je je tandvlees begint te bloeden tijdens of na het tandenpoetsen of flossen, dan heb je last van bloedend tandvlees. Het is belangrijk om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt.
Functie van tandvlees
Een belangrijke functie van tandvlees is het tegengaan van infecties. Tandvlees bedekt het kaakbot en je tanden en vormt een verbinding hiertussen. Hierdoor vormt het een belemmering voor bacteriën om de wortel van de tand en het kaakbot te bereiken. Bacteriën zorgen voor infecties, dus als ze niet onder het tandvlees kunnen komen, komt er ook geen infectie.
Mogelijke oorzaken van bloedend tandvlees
Bloedend tandvlees kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Echter, in de meeste gevallen is een ontsteking van het tandvlees de oorzaak. Wanneer de ontsteking in een lichte vorm aanwezig is, dan praten we over gingivitis. Maar wanneer het in matige of ernstige vorm aanwezig is, dan praten we over parodontitis. De oorzaak van beide ontstekingen zijn tandplak en tandsteen.
Andere oorzaken van bloedend tandvlees zijn:
Verkeerde tandpasta of mondwater
Het blijkt dat bepaalde tandpasta’s of mondwaters met alcohol of het uitdrogende sodium lauryl sulfaat, de oorzaak van bloedend tandvlees kunnen zijn. Vooral sodium lauryl sulfaat kan een ontsteking veroorzaken, daar het hele kleine wondjes in de slijmvliezen in de mond kan veroorzaken. Dat veroorzaakt de bloedingen.
Zwangerschap
Hormoonspiegels veranderen tijdens de zwangerschap. In het bijzonder een verhoogd gehalte aan progesteron kan op elk tijdstip, gedurende de tweede tot de achtste maand van de zwangerschap, tandvleesontstekingen veroorzaken. Deze aandoening staat ook wel bekend als zwangerschap tandvleesontsteking.
Puberteit
Tijdens de puberteit stijgt de productie van het vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Dit kan de bloedtoevoer naar het tandvlees, en de manier waarop tandweefsel reageert op prikkelingen in plaque veranderen. Het gevolg kan zijn een rood tandweefsel rood dat gezwollen is en meer kans heeft op bloeden tijdens het poetsen en/of flossen.
Overgang
De verlaagde oestrogeenlevels, die zo typerend zijn voor de menopauze, kunnen de oorzaak zijn van tandvleesaandoeningen.
Syndroom van Sjögren
Bij het syndroom van Sjögren vallen de auto-antilichamen de cellen van het klierweefsel aan. Dit veroorzaakt een verminderde traan- en speekselproductie. Dit leidt dan weer tot een droge mond, wat weer kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees. Speeksel bevat namelijk anti-infectieuze bestanddelen. Op het moment dat de speekselproductie afneemt, dan is de kans op een infectie in de mond groter.
Roken
Roken verslechtert de kwaliteit van het tandvlees, waardoor er sneller ontstekingen kunnen ontstaan. Rokers hebben van nauwelijks last van de symptomen van ontstoken tandvlees, omdat het lichaam zich niet verweert tegen de bacteriële indringers. Na het stoppen met roken zullen de bloedvaatjes zich weer herstellen, verwijden en kunnen de afweercellen eindelijk het ontstoken tandvlees bereiken en bestrijden.
Diabetes mellitus
Diabetici hebben een hoger gehalte aan glucose in de mond. Dit zorgt voor meer groei van bacteriën in de mond. Hierdoor ontstaat er extra tandplak, waardoor het tandvlees geïrriteerd en ontstoken raakt. Het wordt slap, gezwollen en kan snel gaan bloeden.
Vitamine tekort
Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor bloedend tandvlees. Vitamine D is belangrijk voor de tanden. Het is onder andere nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Calcium is weer belangrijk voor de groei en het behoud van stevige tanden en botten. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Ook in voedsel zit vitamine D, vooral in vette vis. Niet alleen een tekort aan vitamine D kan voor bloedend tandvlees zorgen, maar ook een tekort aan andere vitaminen. Denk hierbij aan vitamine B en C.
Stress
Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam, en dus ook van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op ontstoken tandvlees en dus bloedend tandvlees.
Bepaalde medicijnen
Medicijnen zoals fenytoïne, sommige immuunsysteem onderdrukkende middelen en middelen tegen hoge bloeddruk veroorzaken groei van het tandvlees. Hierdoor wordt het steeds lastiger om tandplak te verwijderen. Maar ook sommige anticonceptiemiddelen kunnen hieraan bijdragen.
Symptomen van bloedend tandvlees
De symptomen zijn voor een deel afhankelijk van de oorzaak van het bloedende tandvlees. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Slechte adem
Het vrijgekomen bloed wordt door bacteriën afgebroken en omgezet in zwavelgeuren. Dit veroorzaakt de slechte adem. - Vieze smaak
Een vieze smaak in de mond. Soms wordt de smaak vergeleken met een metaalsmaak. - Gezwollen tandvlees
Doordat het lichaam extra veel bloed naar het gebied waar een ontsteking is stuurt, kan deze rood kleuren en opzwellen. Tevens kan het tandvlees dan gevoelig zijn wanneer je het aanraakt. - Bloed tijdens of na het tandenpoetsen of flossen
Dit is een teken van een ontsteking. Vermijd deze plek dan niet en zorg ervoor dat je het goed blijft schoonmaken. - Slap en/of losser liggend tandvlees rondom een tand of kies
In dit stadium praten we van parodontitis. Behandeling is dan noodzakelijk, omdat dan ook vaak het botweefsel wordt aangetast en tanden kunnen losraken.
Behandelen van bloedend tandvlees
De behandeling begint door dagelijks 2 keer per dag je tanden 2 minuten poetsen met een fluoridetandpasta. Reinig ook iedere dag de ruimten tussen de tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Een goede dagelijkse mondhygiëne is de basis van gezond tandvlees en een gezonde mond.
Wanneer de symptomen na 2 weken nog aanwezig zijn, ga dan naar je tandarts. Wanneer je last hebt van tandsteen, dan zal dit verwijderd moeten worden. Tandsteen verhindert namelijk dat tandplak helemaal weggehaald kan worden.
Wanneer ook een bezoek aan de tandarts niet helpt, dan is het verstandig om naar een onderliggende oorzaak te kijken zodat die behandeld kan worden.
Bronnen: tandartspraktijkhorneman.nl en tandartsinformatie.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Interessant artikel. Een bloedend tandvlees kan nooit goed zijn. Men poets soms ook zo hard wat niet correct is. Je kun de tandarts natuurlijk altijd naar tips vragen omtrent het gebit, dat doe ik heel vaak en elke keer leer ik er iets bij.