Je mond laat veel meer zien dan een gaatje of een tandvleesontsteking. Je mond is een spiegel van je algehele gezondheid. Er zijn een aantal aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond vroegtijdig herkend kunnen worden. Welke aandoeningen zijn dat?
Aandoeningen die in de mond vroegtijdig herkend kunnen
Diabetes
Het kan zijn dat ondanks een goede mondverzorging, je ontstekingen in de mond blijft houden. Wanneer je daarnaast ook nog eens last hebt van dorst en een droge mond, dan kan dit wijzen op diabetes.
Reuma
Het herkennen van reuma kan voor artsen lastig zijn, doordat de symptomen sterk lijken op de symptomen van andere ziektes. De tandarts kan soms eerder eventuele problemen aan de kaak herkennen. Zoals wanneer iemand bij het openen van de mond een knak hoort of een onverklaarbare pijn heeft aan het kaakgewricht. Dit kunnen namelijk de eerste tekenen van reuma zijn. Doordat het kaakgewricht met regelmaat bekeken wordt, vallen eventuele klachten eerder op.
Keel-, maag- of darmproblemen
Het hebben van een slechte adem is erg vervelend. In ongeveer 80% van alle gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door actieve bacteriën in de mond, op de tong, door een rotte kies of ontstoken tandvlees. Echter, wanneer er in de mond geen oorzaak voor gevonden wordt, dan kan dit wijzen op keel-, maag- of darmproblemen. Helemaal wanneer je ook nog eens last hebt van overige klachten. Wanneer je dit herkent, ga dan even naar de huisarts.
Verlaagde weerstand
De mond zit barstensvol bacteriën die een levend filmlaagje over je tanden, kiezen, tandvlees, gehemelte en tong vormen. Er zijn goede en slechte bacteriën die wanneer je gezond bent, met elkaar in evenwicht zijn. Echter, wanneer je afweer verstoord is (dat kan onder andere door ziekte of stress), dan krijgen de slechte bacteriën de overhand. Het gevolg kan ontstoken tandvlees (gingivitis), of zelfs parodontitis zijn. Wanneer je een ontsteking in je mond hebt, dan gaan de bloedvaten in het lichaam openstaan. Hierdoor kunnen de bacteriën uit de mond de bloedbaan in gaan. Dit kan zorgen voor een hoger risico op hart- en vaatziekten.
Niet alleen een ontstoken tandvlees, maar ook kleine zweertjes in je mond kunnen wijzen op een verlaagde weerstand. De oorzaak van aften is nog niet bekend, maar ze komen vaak voor bij mensen die (over)vermoeid of een verminderde weerstand hebben. Ook een koortslip aan de buitenkant van de mond, kan een signaal zijn dat je weerstand verlaagd is.
Stress
Zoals gezegd is stress is een belangrijke oorzaak van een verminderde weerstand. Echter, stress kan ook leiden tot nagelbijten en wangbijten. Dit is allebei zichtbaar in de mond. Dit kan een tandarts zien in onder andere een aparte slijtage aan de tanden. Ook vermoeidheid in het kaakgewricht kan hier een gevolg van zijn.
Een (voorhoofd)holteontsteking
Een erge pijn aan de tanden wordt lang niet altijd veroorzaakt door een ontstoken wortel van je tand of kies. De oorzaak kan liggen in een ontstoken (bij)holte. De kaakholten zitten achter de wangen, ongeveer ter hoogte van het wortelkanaal. Wanneer je vooroverbuigt en een toenemende pijn of druk voelt, dan is de kans groot dat je een (voorhoofd)holteontsteking hebt.
Mondkanker
Plekjes in de mond kunnen allerlei oorzaken hebben. Denk hierbij aan een ontsteking of als gevolg van een irritatie of slijtage. In de meeste gevallen kunnen deze plekjes geen kwaad en verdwijnen ze vanzelf. Echter, wanneer er na 2 weken nog geen verandering is opgetreden, dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Plekjes in de mond kunnen namelijk ook een voorteken van mondkanker zijn. Niet alleen in de mond maar ook op de randen of onder de tong. Vaak hebben mensen nog nergens last van, terwijl er al wel onrustige plekken te zien zijn.
Tot slot
De rol van de tandarts en mondhygiënist ligt natuurlijk bij het voorkomen en behandelen van eventuele aandoeningen in de mond. Maar wellicht zou deze rol verbreed kunnen worden met het (her)kennen van bepaalde relaties tussen mondziekten en meer algemene gezondheidsproblemen. Juist omdat een tandarts de meeste mensen minimaal één keer in het jaar zien. Daarnaast moet iedereen natuurlijk, naast het reguliere tandartsbezoek, 2 keer per dag minimaal 2 minuten met een fluoride tandpasta poetsen. Dit in combinatie met het gebruik van tandenstokers, ragers of flosdraad.
Bronnen: allesoverhetgebit.nl en fondsmondgezondheid.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Ik had ooit eens een geel-oranje tong, en had ook een slechte adem. Ik kreeg last met mijn maag, en ging naar de huisarts. Ik vertelde ook over mijn vuile tong. Ze had het nog nooit gezien, en dacht dat het een schimmel was. Ik kreeg Dactarin voorgeschreven voor oraal gebruik. Ik heb nog een tweede tube moeten kopen, maar dan was ik er van verlost. Sindsdien heb ik deze zalf altijd in huis. Ik ben zo bang om het weer te krijgen, en hoop alzo onmiddellijk te kunnen ingrijpen, voor die witte aanslag erger kan worden. Dus er zijn meerdere plagen als deze die opgenoemd worden in het artikel. arin