Een gezond gebit is een mooi gebit. We flossen, stoken, poetsen 2 keer per dag voor een gezond en mooi gebit. Maar we hebben veel gewoonten die onze tanden verpesten.
Welke gewoonten verpesten je tanden?
Kauwen op ijs
Wie doet het niet? Lekker kauwen op een ijsblokje? Echter, het verhaal gaat dat je nooit op ijsblokjes moet bijten, omdat je tanden ervan kunnen afbreken. Nu gebeurt dat in de praktijk niet, maar het is niet goed voor je tanden. Zeker niet wanneer je het regelmatig doet. Net als nagelbijten, dat is ook niet goed is voor je tanden. Het zorgt ervoor dat je gebit sneller slijt. De plotselinge kou die je tanden te verduren krijgen, is ook nog eens slecht voor je gebit. Als koud en warm heel snel afwisselen, kunnen er scheurtjes en barstjes in je tanden ontstaan.
Noten kraken
Met je tanden een flesje openen, een draadje doorbijten, noten kraken, een plasticverpakking openmaken, een etiket van een verpakking trekken… Het gaat misschien snel maar het is funest voor je tanden. Wanneer we dat regelmatig doen, beschadigen we onze tanden en kunnen onze tanden afbrokkelen, barsten of zelfs breken. Al die kleine verminkingen tasten ook het tandglazuur en de tandvullingen aan net als bij het kauwen op ijs.
Tandenknarsen
Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening die grote schade kan veroorzaken aan je gebit. Tandenknarsen of tandenklemmen is het met geweld over elkaar heen schuiven of het met kracht op elkaar klemmen van de tanden en kiezen. Tandenknarsen en –klemmen kan vooral een aantal nadelige gevolgen hebben voor het gebit en de kaken. Zo kan er abnormale slijtage optreden aan je tanden, er kunnen stukken tandglazuur en/of vullingen afbreken. Bij verzwakte tanden kan het zo zijn dat de tandkroon of -wortel afbreekt en zelfs kan het zo ver komen dat de tanden los komen te zitten.
Roken
Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Mensen die roken hebben dus een grotere kans op het krijgen van tandvleesontstekingen. Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij rokers vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan. Tevens zorgt roken ervoor dat het tandvlees minder goed doorbloed is doordat nicotine de bloedvaatjes in het tandvlees vernauwt. Het ontstoken tandvlees van rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Daarom zijn tandvleesontstekingen bij rokers moeilijker te ontdekken waardoor deze ongemerkt kunnen uitbreiden en zelfs het kaakbot kunnen aantasten. Roken zorgt er dus voor dat de tandvleesontsteking minder snel geneest en het kaakbot verder slinkt. Rokers hebben daarom een grotere kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers.
Een tongpiercing
Piercings in de tong, lippen of wangen kunnen een slechte invloed hebben op je tandvlees. Zeker als de piercing continu in contact is met het tandvlees. Op lange termijn kan het voorkomen dat de wrijving die door het haakje of het bolletje wordt uitgeoefend ervoor zorgt dat het tandglazuur barst of afschilfert, dat het tandvlees zich terugtrekt of dat de stand van je tanden verandert. Vooral tanden die al een keer gerestaureerd zijn, raken heel gemakkelijk beschadigd. In de mond zitten veel bacteriën. Zo’n piercing is dan ook de ultieme plek voor bacteriën om zich te verzamelen. Hierdoor kun je ook nog een slechte adem krijgen, naast eventuele infecties of zweren.
Te hard poetsen
Als je te hard of te lang op een bepaalde plek poetst dan kunnen er groeven in je gebit ontstaan. Zelfs tandvlees kan je wegduwen en het gevolg kan zijn dat de tandhalzen daardoor bloot komen te liggen. Blootliggende tandhalzen zijn niet bedekt met glazuur en daardoor gevoeliger voor slijtage. Het is ook van groot belang om tandenstokers en ragers voorzichtig te gebruiken. Als je het goed doet is het nuttig, maar zodra het pijn doet moet je opletten omdat je dan misschien schade aanbrengt. Ook al ben je ’s avonds nog zo moe poets wel je tanden. Cariës vormt zich namelijk voornamelijk ’s nachts, als de speekselproductie vermindert en niet meer volstaat om de zuren die na het eten worden afgescheiden te neutraliseren.
Een speentje in je mond schoonmaken
Ouders proeven vaak het eten van hun kindje met hun eigen lepel. En de fopspeen die op de grond valt maken ouders vaak schoon door hem in de mond te steken in plaats van hem onder de kraan te houden. Dat is niet aan te raden omdat we via ons speeksel massa’s microben over kunnen dragen die later tot cariës kunnen leiden.
Als kinderen vaak en te lang sabbelen op een zuigflesje met daarin sap, melk of limonade dan is de kans groot dat er cariës ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer kinderen met de fles in hun mond in slaap vallen. Op die manier zwemmen de tanden de hele nacht in suikers. Houd flesjes dus vooral niet te lang in de mond van je kindje en laat ze er zeker niet mee naar bed gaan.
Keelpastilles
We hebben allemaal wel eens keelpijn. Erg vervelend, dus dan nemen we vaak een keelsnoepjes om de pijn te verzachten. Maar wist je dat suiker het hoofdingrediënt van veel van deze keelpastilles is? Zeker wanneer je regelmatig van deze keelsnoepjes neemt, is dit zeer schadelijk je gebit. Kijk daarom goed op de verpakking en kies voor suikervrije pastilles om beschadiging van je gebit te voorkomen.
Drinken
In Nederland drinken we massaal energie-, sport- en frisdranken. Helaas zijn deze drankjes erg slecht voor je tanden. Ook hier is weer de reden dat ze boordevol suiker zitten. En dat geldt ook voor veel vruchtensappen. De suikers in het glaasje jus d’orange die je ’s ochtends drinkt worden omgezet in zuren. Deze tasten het glazuur van je tanden aan, met tanderosie als gevolg. Dus wanneer je wel je glas jus d’orange wilt drinken spoel dan na het ontbijt je mond na met water en poets daarna pas je tanden.
Bronnen: webmd.com, ivorenkruis.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Lijkt me een prima advies, alle punten stuk voor stuk
Silvia Middelbeek, bioloog en ervaringsdeskundige