Traplopen is een combinatie van cardio en krachttraining tegelijkertijd. Het is dé manier om overdag in beweging te komen en draagt dus bij aan het behalen van de beweegrichtlijnen. Maar waarom is traplopen zo gezond?
Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad zouden volwassenen wekelijks 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Omdat traplopen dermate intensief is, kun je dit meetellen in die 2,5 uur.
Wat doet traplopen met je lichaam?
Volgens een bewegingswetenschapper van de Vrije Universiteit in Amsterdam gebruik je bij het traplopen 50% van de maximale kracht in je knieën en liefst 85% van de power die je met je enkels bij een uiterste inspanning kunt ontwikkelen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van traplopen?
Cholesterolwaarden dalen
Uit een studie, die is gepubliceerd in het vakblad Preventive Medicine, blijkt dat een groep jonge vrouwen die een zittend bestaan leidde na een periode van 7 weken regelmatig actief traplopen een aanzienlijke verbetering in de cholesterolwaarden in hun bloed hadden. Zo aanzienlijk dat dit voldoende was om het risico van hart- en vaatkwalen met een derde te verminderen. Dagelijks liepen ze 13,5 minuten trap per dag.
Conditie verbetert
Wanneer je de trap op loopt, dan moet je tegen de zwaartekracht opboksen. Hiermee bouw je én kracht én vermogen op. De meeste trappen hebben een hellingspercentage van 65%. Daardoor verhoogt je hartslag in een snel tempo en ga je sneller ademen om meer zuurstof tot je te nemen. Door traplopen verbeter je de conditie van je hart en longen en dat heeft een positief gevolg op je gezondheid. Een slechte cardiovasculaire conditie is namelijk een belangrijke risicofactor voor sterfte.
Traplopen is te vergelijken met fitness op niveau en daarom dus ook een uitdaging voor mensen met een gemiddeld tot goede conditie.
Positief effect op calorieverbranding
Met traplopen verbrand je ongeveer 10 calorieën per 1 minuut traplopen. Dat is 560 kcal per uur. Mensen die wat meer vet op de botten hebben verbranden zelfs nog meer calorieën omdat ze ook extra gewicht naar boven moeten dragen. Met traplopen verbrand je in kortere tijd meer calorieën dan met hardlopen: met 30 minuten hardlopen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën. Hoe vaker je de trap neemt, hoe meer je aan kracht wint en hoe meer calorieën je telkens verbrandt.
Sterkere botten
Osteoporose is de medische benaming voor zwakkere, poreuze botten. Bij osteoporose neem je botsterkte af, waardoor het risico op botbreuken toeneemt. Traplopen helpt om de sterkte en dichtheid van de botten op peil te houden. Door het belasten van je botten stimuleer je namelijk de aanmaak van botcellen.
Getrainde spieren
Tijdens het traplopen train je behoorlijk wat spieren. Je traint niet alleen je bovenbeenspieren maar je traint ook je bilspieren. Je gebruikt de middelste bilspier, die bij bijvoorbeeld hardlopen verwaarloost raakt. Traplopen doet niet onder voor de bekende squat oefening voor strakkere billen. Ook je buikspieren worden getraind tijdens het traplopen. Hiermee verbrand je vet rond je middel en je buik.
Lekker in je vel zitten
Van alle soorten oefeningen is bekend dat ze je lichaam helpen om meer endorfine vrij te maken, waardoor je je goed voelt. Traplopen doet dat ook en helpt ook om je slaappatroon beter te reguleren. Dit, in combinatie met het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen kunnen ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit.
Let op je houding
Omdat traplopen automatisch gaat, denk je er niet bewust bij na. Toch zijn er een aantal tips waarmee je rekening kan houden:
- Probeer de leuningen zo min mogelijk te gebruiken. Door wel een leuning te gebruiken vergroot je de kans dat je één been meer gaat belasten.
- Land op de bal van je voet en houd je schouders ontspannen.
- Sta rechtop (niet naar beneden kijken) en span je core spieren aan.
- Probeer je ademhaling te beheersen. Adem in via je buik, 3 seconden en adem weer uit door te ontspannen.
Eigenlijk zou het nemen van de trap een gewoonte moeten worden.
Bronnen: Runnersworld, First Post en Health US News
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.