Dat sporten goed voor je is, dat horen we met grote regelmaat. Sporten helpt preventief tegen overgewicht en bevordert de kwaliteit van je leven. Maar wist je ook dat je humeur beter wordt van sporten? Heb jij nog redenen nodig om te beginnen met sporten?
Positieve effecten van sporten
Goed voor hart en bloedvaten
Een half uur bewegen per dag houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Door actief bezig te zijn verhoogt de high densitylipoproteïne (HDL), dat is het goede cholesterol, en vermindert de ongezonde triglyceriden (dat is het slechte cholesterol). Dit is goed voor je bloedvaten.
Goed voor soepele gewrichten en sterke botten
Artrose (gewrichtsslijtage) en osteoporose (botontkalking), zijn de meest voorkomende ziektes van ons bewegingsapparaat naarmate we ouder worden. Door verstandig te bewegen is het mogelijk om veel ellende te voorkomen. Gewrichten blijven namelijk het langst gezond als ze bewegen (ook bij beginnende artrose).
Ook osteoporose kun je tegen gaan door te bewegen. Want wanneer je een bot belast dan wordt het ter plaatse verstevigd. Wanneer de spieren en pezen rond de gewrichten sterk zijn, dan worden de gewrichten stabieler en minder belast.
Helpt overtollig gewicht verliezen en gewicht op peil te houden
Genoeg bewegen kan je helpen bij het verliezen van gewicht en om je gewicht vervolgens op peil te houden. Wanneer je meer calorieën verbrand dan de calorieën die je tot je neemt dan zal dat er voor zorgen dat je gewicht verliest.
Door te sporten verhoog je je metabolisme (je stofwisseling), en het vergroot je spiermassa waardoor je ook weer meer vet verbrand.
Goed voor je rug
Lage rugklachten komen zeer regelmatig voor (80% van de Nederlanders heeft ooit last van lage rugklachten). Bewegen kan een rol spelen in het verbeteren van de kracht van spieren die de wervelkolom ondersteunen. Maar ook wanneer je al last hebt van rugklachten is bewegen belangrijk. Sporten die hier bij uitstek geschikt voor zijn zijn; yoga, pilates, zwemmen en aqua aerobics. Dit zijn namelijk sporten waarbij de gewrichten geen zware schokken moeten opvangen. Voetbal en hockey zijn daardoor minder geschikt.
Vermindert stress
Door te sporten wordt het stresshormoon cortisol sneller afgebroken en zorgt je lichaam ervoor dat het hormoon endorfine vrij komt. Je lichaam zal zich hierdoor beter voelen en je humeur krijgt er een heerlijke positieve boost van. Daarnaast leiden lichamelijke activiteiten je gedachten af van je problemen en komen je continue malende gedachten even tot rust. Het blijkt dat lichamelijke activiteit kan worden gekoppeld aan een verlaagde fysiologische reactie ten opzichte van stress. Met andere woorden; door te sporten word je minder vatbaar voor stress.
Gunstig effect op diabetes
Voor mensen met diabetes geeft sporten ook veel voordelen. Bij de meeste mensen zal de gevoeligheid voor insuline beter worden waardoor koolhydraten makkelijker worden opgenomen. De bloedglucosespiegel daalt na het sporten direct. Regelmatig sporten heeft dus bij de meeste mensen een blijvend positief effect op de bloedglucosewaardes.
Conclusie
Door te sporten werkt alles beter, je voelt je vol energie, je spijsvertering werkt efficiënter, je hersenen krijgen meer zuurstof, het schenkt je weerstandsvermogen tegen ziektes en helpt je zo lang mogelijk gezond te blijven. Dus begin vandaag nog met sporten.
Bronnen: hartstichting.nl, diabetesfonds.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Nu mezelf nog naar de sportschool slepen en inschrijven…..
HAhahha geldt ook voor mij
Anders krijgt sint je wel naar school met zijn roe! haha
Fock kk zwarte piet
Heel interessant .
En heel erg bedankt nu kan ik mijn onderzoek afmaken
ik heb een vraag weet iemand waarom we sporten ?
omdat we het leuk vinden en iedereen het doet 🙂
nee
hoi hoi
hoi
jowww
jowww hoe gaat het
hoi dit is nep nieuws hoor
waarom is sporten gezond
waarom is sporten gezond
waarom is sporten gezond
stfu nigah
Ik ben nu 68 jaar.
Ik heb in mijn leven heel veel gesport:
– 12 jaar voetbal
– 1 jaar volleybal
– (wedstrijd) judo (1e dan)
– jiu jitsu (1e dan)
– hardlopen
– (race) fietsen
– mountain biken
– (wedstrijd) karate (kyokushin-kai) op 45-jarige leeftijd nog prijzen behaald
– fitness
Toen begon de narigheid:
– 2011: operatie aan de elleboog door vergaande slijtage (artrose)
– 2019: plaatsing totale knie prothese links, eveneens door slijtage (artrose)
– heden: pijnklachten heup en knie rechts
– slaapapneu
– hartklachten
Typisch pechgeval of toch ten gevolge van intensief sporten ?
Een waarschuwing lijkt mij dan ook op zijn plaats:
Sporten is prima, maar luister goed naar je lichaam !
Forceer niets, alles met mate en in goede houding.