Heb je ineens een dikke knie, dan kan het zijn dat er vocht in je knie zit. Maar wat is er aan de hand als je vocht in je knie hebt? Hoe komt het dat er vocht in je knie zit?
Wat is vocht in je knie?
In gewrichten zit altijd wel iets van vocht, te weten: bloed, vet, eiwitten of gewrichtsvocht. Dit vocht is afkomstig uit beschadigde bloedvaten en cellen. Dat er vocht in een kniegewricht zit, is op zich geen probleem. Echter, wanneer er meer vocht in zit dan normaal, dan kan dit een dikke knie veroorzaken en problematisch worden. Als gevolg van deze grotere hoeveelheid vocht kan een knie opzwellen, warm aanvoelen en pijn veroorzaken. Deze pijn ontstaan wanneer er door deze vochtophoping extra druk op een zenuw komt te staan.
Klachten vocht in je knie
Mogelijke klachten die je kunt krijgen bij een vochtophoping in je kniegewricht zijn:
- Dikke knie
- Stijve knie, waardoor je moeite hebt met buigen of strekken en dus lopen
- Pijnlijke knie
- Warme knie.
Oorzaken vocht in knie
Zo’n vochtophoping kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:
Trauma
In de meeste gevallen is de oorzaak van vocht in een knie een trauma. Dus wanneer iemand zijn/haar knie heeft gestoten of een ongeluk heeft gehad. Maar ook een beschadigde spier, pees of bot kan zo’n trauma zijn, waarbij er extra vocht vrijkomt.
Overbelasting
Daarnaast kan er vocht in de knie komen, als gevolg van overbelasting, zoals bij intensief sporten, overgewicht en/of geleidelijke slijtage door de jaren heen.
Ontsteking
Wanneer er een ontstekingsreactie in je kniegewricht ontstaat, dan spreken we van een gewrichtsontsteking. Voorbeelden van een ontsteking in het gewricht zijn: jicht, artrose en reumatoïde artritis. Maar ook een slijmbeursontsteking kan zorgen voor een verdikt gewricht als gevolg van extra vochtophoping.
Cyste/tumor
Knobbels gevuld met vloeistof (cysten) kunnen ervoor zorgen dat een knie opzwelt. Dit kan ook veroorzaakt worden wanneer het om een tumor in het kniegewricht gaat.
Wat kan ik doen bij vocht in de knie?
Wanneer intensief sporten of een trauma de oorzaak is, dan is het verstandig om voldoende rust te nemen en je knie zo veel mogelijk te ontzien. Tegen de pijn kun je pijnstillers nemen, begin met een paracetamol. Werkt dit onvoldoend dan kun je overwegen een NSAID’s te nemen. Tegen de zwelling en de pijn kun je een ice pack aanbrengen op de gezwollen knie. Denk er dan wel aan om dit niet rechtstreeks op de huid te plaatsen, maar om de ice pack eerst in een theedoek te wikkelen. Ook het aanbrengen van een compressie kan verlichting geven. Dit kan door een verband aan te brengen. Vaak trekt het vocht na een paar dagen vanzelf weg uit de knie.
Echter, wanneer een trauma niet de oorzaak is, dan is het verstandig om te overleggen met je huisarts.
Wanneer naar je huisarts?
Heb je 2 dagen na het opgelopen trauma nog steeds een dikke knie, ga dan naar de huisarts. Hij/zij kan dan kijken wat de exacte schade aan de knie is. Ook op het moment dat pijnstillers echt niet helpen en je knie roder en warmer wordt. Wanneer er geen sprake is van een trauma en je hebt toch een dikke knie, maak ook dan een afspraak bij je huisarts.
Bronnen: Huisartsenpost Amsterdam en Moetiknaardedokter
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.