Vaak begint een triggervinger met wat lichte pijn bij het buigen van een vinger of een duim, dus zonder de gebogen vinger. Dan kan het lastig zijn om de juiste diagnose te stellen. Echter, wat kun je doen als je een triggervinger hebt?
Wat is een triggervinger?
Een triggervinger kennen we ook onder de benamingen springvinger, haperende vinger en tendovaginitis stenosans. Het is een aandoening die veel voorkomt, waarbij de buigpezen van je vinger of van de huls om de buigpezen zijn ontstoken. Hierdoor komt die vinger of duim vast te zitten in een gebogen positie. Door kracht te zetten kan die buigpees toch ineens losschieten. Vandaar de naam triggerfinger.
Oorzaken triggervinger
De oorzaak van een triggervinger is een irritatie/ontsteking en waardoor dit exact ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat er een aantal risicofactoren zijn die invloed hebben. Wanneer is er een grotere kans op het ontstaan van een triggervinger?
Herhalende handelingen
Mensen die steeds dezelfde bewegingen maken met hun vingers hebben eerder kans op een triggervinger. Voorbeelden hiervan zijn het langdurig gebruiken van gereedschappen zoals schroevendraaiers of tangen, maar ook het veelvuldig spelen op een piano.
Een aandoening
Het hebben van diabetes, reumatoïde artritis, jicht, ziekte van Dupuytren en een te langzaam werkende schildklier lijkt te zijn gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van een triggervinger.
Leeftijd en geslacht
Het is opvallend dat vooral vrouwen er last van kunnen hebben. Ook lijkt leeftijd een rol te spelen. Mensen tussen de 40 en 70 jaar lopen een hoger risico.
Ook hebben mensen die een operatie hebben gehad voor Carpaal Tunnel Syndroom vaker last van een haperende vinger.
Symptomen triggervinger
Een triggervinger kan de volgende klachten geven:
- Buigen van de vinger of duim doet pijn of voelt vervelend;
Aan de binnenkant van je hand, aan de palmkant, kan een bult of bobbeltje ontstaan. Dit bobbeltje kan heen en weer schuiven bij het buigen en strekken van de vinger; - Soms blijft de vinger dus krom staan;
- Het gaat vaak om de ringvinger, middelvinger of duim;
- Bij het bewegen van de vinger is er een klikkend gevoel.
Behandeling triggervinger
Afhankelijk van hoeveel last je van de klachten hebt kan er voor een behandeling worden gekozen:
Rust
Wanneer de klachten niet erg zijn, dan kan het vermijden van activiteiten die de pijn veroorzaken helpen. Bij 1 op de 3 mensen gaat een springvinger vanzelf over.
Injectie
Wanneer de klachten hinderlijk, maar niet al te ernstig zijn, dan kan een corticosteroïd injectie helpen. Zo’n injectie is een pijnstiller met een ontstekingsremmer. De pijnstiller doet waarschijnlijk direct zijn werk, maar na 6 tot 8 uur is deze uitgewerkt. De ontstekingsremmer werkt meer op de langere termijn. Hiervan moet je tussen de 1 en 3 weken verbetering voelen. Dit kan maximaal 3 worden herhaald.
Operatie
Wanneer de corticosteroïd injectie niet of onvoldoende werkt, dan kan een operatie nodig zijn. Hierbij wordt er onder plaatselijke verdoving een kleine snede in de handpalm gemaakt, waarna er een sneetje in de peesschede gemaakt wordt. Zo wordt de pees weer vrijgemaakt en heeft deze weer voldoende ruimte om te bewegen.
Bronnen: Thuisarts, Maasstad Ziekenhuis en UMCG
Tags: Triggervinger, Springvinger
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.