Tenniselleboog zonder tennissen

Tenniselleboog zonder tennissen

Wanneer je de diagnose tenniselleboog krijgt, maar je hebt nog nooit getennist, hoe kan dat dan? Hoe kun je een tenniselleboog krijgen zonder te tennissen?

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is irritatie of ontsteking daar waar de pezen aan de buitenkant van de elleboog hechten. Die pezen verbinden de onderarmspieren met je onderarm en lopen naar de pols en vingers. De medische benaming voor deze aandoening is een epicondylitis lateralis.

Oorzaak tenniselleboog

Men denkt dat er door het veelvuldig herhalen van eenzelfde beweging kleine scheurtjes in de aanhechting van de spieren op het bot ontstaan. Door het herstellen van die scheurtjes kan er littekenweefsel ontstaan wat pijn kan veroorzaken.

Door het veelvuldig herhalen van een bepaalde beweging kan er op den duur een chronische ontsteking van de pees ontstaan.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die voor een verhoogd risico zorgen.

Werk

Bepaalde beroepen hebben vaker te maken met deze blessure. Denk hierbij aan: schilders, slagers, loodgieters en bij administratieve beroepen waarbij de computer veelvuldig wordt gebruikt.

Leeftijd

Op iedere leeftijd kan deze blessure ontstaan. Echter, we zien het vaker ontstaan bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar.

Sport

En ook bij bepaalde sporten zien we deze blessure vaak ontstaan. Denk hierbij aan: tennis, paddel en ook golf. Dit laatste noemen we dan een golfelleboog en dat is eigenlijk net hetzelfde, maar dan aan de binnenzijde van je elleboog. Deze blessure komt minder vaak voor, doordat deze spieren in het dagelijkse leven minder snel overbelast raken.

Symptomen tenniselleboog

Je kunt een tenniselleboog herkennen aan de volgende symptomen:

  • Zeurende pijn aan de buitenkant van je elleboog ter hoogte van het knobbeltje;
  • Deze pijn kan uitstralen naar je onderarm en naar je pols;
  • De pijn ontstaat meestal wanneer je iets oppakt, waarbij je handpalm naar beneden is gericht, een vuist maakt of bij een draaiende beweging;
  • Je ervaart een stekende pijn wanneer je op de plek duwt of tegen aan stoot;
  • Gevoel hebben dat de arm heel zwaar is;
  • In sommige gevallen voel je tintelingen of doofheid tot in je hand.

Begin fase van de blessure

In de beginfase is de pijn meer een ongemak, waarbij de klachten opkomen en dan weer verdwijnen.

Chronische fase van de blessure

Wanneer de blessure een chronisch karakter heeft gekregen, dan duikt de pijn vaker zonder duidelijke reden op. Ook houdt de pijn langer aan en het duurt langer voordat de pijn wegtrekt. Tot op het moment dat de pijn helemaal niet meer wegtrekt. Op dat moment is er sprake van een chronische ontsteking. In deze fase kun je ook last krijgen van: krachtverlies, ochtendstijfheid, een zwaar gevoel in de arm, tintelingen en doofheid in je hand. Vervolgens zullen ook andere spieren rond om je elleboog pijn gaan doen. Deze nemen namelijk functies over waar ze niet voor bedoeld zijn.

Behandeling tenniselleboog

Het is belangrijk om wanneer je de symptomen herkent hier snel aandacht aan te besteden en een behandeling te starten. Het is namelijk heel belangrijk hier in de beginfase aandacht aan te schenken om zo te voorkomen dat het overgaat naar een chronische ontsteking. Je hebt dan pijn die de hele tijd aanwezig is.

Behandeling begin fase

In de beginfase is het belangrijk om je arm rust te geven. Zo kan pees de kans krijgen om zich te herstellen door extra bloedtoevoer. Daarnaast is het wel belangrijk om je spieren te stretchen. Hierbij maak je de spieren langer en daardoor trekt de spier wat minder aan de aangedane pees, zodat de pijn vermindert. Tegen de pijn kun je kijken of ijs of warmte helpen, het zal het herstelproces niet beïnvloeden, maar kan wel voor verlichting zorgen. Ook kan een brace ervoor zorgen dat er minder trekkracht op de peesaanhechting komt te staan. Let hierbij wel op dat je de brace goed draagt, anders heeft het geen effect. Het nemen van ontstekingsremmers kan helpen op de korte termijn, net als pijnstillers.

Behandeling chronische tenniselleboog

Naast de adviezen zoals beschreven bij een beginnende tenniselleboog kan er voor andere behandelingen gekozen worden.

Fysiotherapie

Fysiotherapie een onderdeel van de behandeling zijn. Het doel hiervan is om de spieren op te rekken, zodat er minder kracht staat op de aanhechting, waardoor de pijn vermindert. De fysio zal ook oefeningen meegeven om de pees sterker te maken en de doorbloeding te verbeteren zodat het peesweefsel kan herstellen.

Injecties

Een prik daar waar je pijn hebt kan helpen om de pijn te verminderen. Hier kan voor gekozen worden wanneer de pijn heel hevig is door een acute ontsteking boven op het chronische probleem. Vaak bestaat zo’n injectie uit een verdovende vloeistof gecombineerd met corticosteroïden. Deze laatste zijn sterk ontstekingsremmende medicijnen.

Operatie

In uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor een operatie. Hierbij wordt de aanhechting van de spieren die op de buitenkant van je elleboog zitten deels losgemaakt om zo de irritatie op te heffen.

 

Bronnen: Medisch Spectrum Twente, Thuisarts en Diakonessenhuis

 

 

Delen:  
reactie op “Tenniselleboog zonder tennissen
  1. Ongeveer een half jaar geleden begon mijn rechter elleboog ook ineens pijn te doen en niet zo weinig ook. Na een week ben ik eens gaan googlen naar een tenniselleboog. En jawel: alle klachten die ik las waren op mij van toepassing. Vanaf mijn elleboog tot net boven de pols en zelfs een flesje drinken optillen was te zwaar en vooral héél pijnlijk.
    Ik heb nog nooit een tennisracket aangeraakt, wél doe ik administratief werk en zit dus véél achter mijn pc. In de vakantie werd het, door rust, maar ook door behandeling van een fysio, minder, maar toen ik weer aan het werk ging speelde het toch weer een beetje op. Niet zo erg als die eerste weken, het zit nu vooral in het elleboogbotje, maar ik voel het wel. ’s Nachts is het vaak wat erger, ik slaap langdurig in dezelfde houding (rechterhand onder mijn kussen, arm dus helemaal gebogen) en zodra ik mijn arm weer strek doet dat pijn.

    Geschreven door Lip op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief