Heb jij last van stijfheid en pijn aan de spieren in je nek, hals of schouders? Dan kan het zijn dat je last hebt van spierreuma. Wat is spierreuma en wat is eraan te doen?
Wat is spierreuma?
Spierreuma is een vorm van reuma, waarbij je last hebt van stijfheid en pijn in je nek, schouders, bovenarm en/of billen en heupen. Het is een chronische ontstekingsziekte die de spieren treft, vandaar dat het spierreuma wordt genoemd. De medische term hiervoor is polymyalgia rheumatica (PMR). Opvallend is dat deze vorm van reuma twee keer zo vaak bij vrouwen voorkomt dan bij mannen en dat we het alleen zien bij mensen die ouder dan 50 zijn.
Soorten spierreuma
In de meeste gevallen ontstaat deze vorm van reuma sluipend. Langzaam verergeren de stijfheid en spierpijn. Echter, je kunt ook last krijgen van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de één op de andere dag en de klachten zijn onmiddellijk heftig.
Symptomen spierreuma
Wanneer je last hebt van spierreuma dan kunnen daar de volgende verschijnselen bij horen:
- Acute, hevige pijn en stijfheid van je nek, schouders en/of heupen. ’s Nachts en ’s ochtends is dit het hevigst;
- Deze klachten heb je aan beide kanten van je lichaam;
Vermoeidheid en weinig energie; - Gewichtsafname zonder duidelijk aantoonbare reden;
- Koorts;
- Nachtzweten.
Wanneer je ook last hebt van andere klachten, zoals: hoofdpijn aan één kant, slechter zien of kramp of vermoeidheid in de kaken, dan kan er ook sprake zijn van de bloedvatontstekingsziekte reuscelarteriitis (RCA).
Reuscelarteriitis
Ongeveer 16-20% van de mensen met spierreuma heeft ook een bloedvatontsteking (reuscelarteriitis). Reuscelarteriitis is een ontsteking van de grote bloedvaten zoals: de aorta, aftakkingen van de aorta of andere slagaders richting je hoofd of hersenen.
Oorzaak spierreuma
Helaas is de oorzaak van spierreuma (nog) niet bekend. Het is wel bekend dat het een auto-immuunziekte is en bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem je eigen lichaam aan. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie in je slijmbeurzen, peesschedes en je schouder- en heupgewrichten. Polymyalgia rheumatica is niet erfelijk.
Behandeling spierreuma
Bij bijna iedereen gaat deze aandoening over, echter het kan wel twee tot drie jaar duren. Soms kan het langer duren.
Medicijnen
Gedurende die tijd bestaat de behandeling uit het toedienen van medicijnen in de vorm van prednisolon. Soms krijg je ook ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven (NSAID’s).
Werking prednisolon
Prednisolon is een corticosteroïd en corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmende medicijnen. Vaak verdwijnen de klachten na het gebruik ervan heel snel, soms al op de eerste dag dat je het medicijn gebruikt.
Gemiddeld genomen duurt deze prednisolon behandeling 1 tot 2 jaar. Vervolgens bouw je in overleg met je arts de prednison geleidelijk af naar een lagere dosering. Je mag nooit in 1 keer stoppen, omdat in prednison een bijnierschorshormoon zit, een hormoon dat ons lichaam ook zelf aanmaakt. Tijdens het slikken van prednison, maakt je lichaam minder van dit hormoon aan en door geleidelijk af te bouwen geef je je lichaam de kans om dit bijnierschorshormoon weer zelf aan te gaan maken.
Bewegen
Wanneer je de diagnose spierreuma hebt gekregen, dan is het advies om te starten met bewegingstherapie bij een fysiotherapeut. Dit kan helpen je gewrichten weer beter te bewegen.
Bronnen: Reuma Nederland, Gezondheid en Wetenschap en Thuisarts
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.