Heb je wel eens last van je gewrichten? Dat ze wat pijnlijk of stijf aanvoelen? Dan kan het goed zijn dat deze klachten te maken hebben met een reumatische aandoening. Het is belangrijk om reuma in een vroeg stadium te herkennen, zodat de behandeling snel gestart kan worden. Behandeling in een vroege fase kan namelijk de schade beperken. Wat zijn (vroege) symptomen van reuma?
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor heel veel verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen en het bot. Eigenlijk zijn het aandoeningen aan ons bewegingsstelsel. Kenmerkende is dat het afweersysteem het lichaam aanvalt, waardoor er chronische ontstekingen ontstaan. Een aantal bekende grote groepen die onder reuma vallen zijn: artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma.
Vroege symptomen reuma
Beginnende reuma kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Pijn aan je gewrichten.
- Stijfheid bij je gewrichten nadat je even het gezeten of gelegen.
- Krakend geluid is meestal iets wat bij gezonde gewrichten voorkomt, echter het kan wijzen op artrose.
- Spierpijn zonder aantoonbare reden. Dit komt vaak bij jonge vrouwen voor.
- Rugklachten in de vorm van pijn en langdurige stijfheid. Dit komt met name voor bij jonge mannen.
- Met enige regelmaat zijn je gewrichten gezwollen of rood, ook wanneer je geen zwaar fysiek werk hebt gedaan.
- De symptomen treden op in zowel de linker- als de rechterkant van je lichaam.
Naast bovenstaande directe symptomen moet er ook gekeken worden naar enkele indirecte klachten. Klachten die niet altijd aan reuma gelinkt worden:
- Chronisch moe zijn.
- Gewicht verliezen zonder aantoonbare reden.
- Verandering in je eetlust.
- Je bent regelmatig ziek.
Om de diagnose van reuma te krijgen, moeten de symptomen langer dan zes maanden aanhouden.
Wanneer naar je huisarts?
Als je gedurende vier weken last van pijn, terugkerende stijfheid in gewrichten en/of spieren, een abnormale (langdurige) vermoeidheid en/of onverklaarbare koorts? Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts. Hij/zij kan dan kijken of een doorverwijzing naar een reumatoloog zinvol is.
Behandeling reuma
Nadat de diagnose is gesteld zal je behandelend arts je een voorstel doen over de behandeling die het beste past bij jouw klachten en aandoening. De behandeling kan bestaan uit medicijnen die ontstekingen remmen en/of de pijnklachten verminderen. Door snel te starten met medicatie kan (verdere) gewrichtsschade voorkomen.
Het kan zijn dat de reuma je gewrichten heeft aangetast en dat er een operatie nodig is. Denk hierbij aan: het vastzetten van een gewricht, schoonmaken van het gewricht of het vervangen van het gewricht door een kunstgewricht.
Naast deze reguliere behandeling kun je ook bepaalde voedingsmaatregelen, diëten volgen. Ook het gebruik van voedingssupplementen kunnen bijdragen. Doe dit altijd in overleg met je behandeld arts. Verder is het belangrijk om je leven zoveel mogelijk aan te passen aan je ziekte. Dat houdt in dat je voldoende beweegt en gezond eet.
Bronnen: Reuma Nederland, UMC Utrecht en Sint Maartenskliniek
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik heb reuma en in heb alle dagen pijn en das soms niet leuk om pijn te hebben
Ik al 25 jaar met dagdagelijkse pijnen..
Al 2 zware rugoperaties gehad..titanium en eigen bot v h scheenbeen erin..ik ben daardoor invalide geraakt..neem dagdagelijks 2 soorten optiaten als pijnstillende en soms pijnen blijven..pijnkliniek geen optie niet meer..als ze beginnen bij het eerste..dan op versch niveaus..dan 2 de weer op versch niveaus..zo voort..ben ik 1 jaar half bezig en dan is het 1ste en 2de er al terug..dus das geen optie meer he..pijnkliniek doet ook pijn..de gewone infiltraties zo niet..maar de volgende stappen wel..en ben toch nooit pijnloos..dus beter niet ..
En ook de uitstralingspijnen tot in voeten tot gr teen..
En dan ook heupen en knieen..knagende ..zeurende pijn..
Alles nagelang de vochtigheid ook v h weer..
Je ziet je bent niet allern zenne..
Dan ook nog men heupen en knieen
Goedendag,
Ik heb veel met, sommige zware, machines gewerkt oa. kettingzagen en stobbefrezen. Deze, maar ook bv. de bosmaaier, veroorzaken nogal trillingen door de armen waarvan je dove gevoelens krijgt! Na het vrije weekend waren deze nog steeds voelbaar, en/maar begon je alweer aan de nieuwe werkweek. Dit kan op de lange duur nóóit goed zijn voor je lichaam, dat begrijpt iedereen toch wel!
Aan mijn handen, pols en vingers vooral heb ik veel Pijn! Met name in de gewrichtjes, maar ook de weke delen!
Misschien zijn er mensen met soortgelijke ervaringen!? Hartelijke groeten, Johannes