Omgaan met reuma

Omgaan met reuma

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben langdurige reumatische klachten. Het is een aandoening die niet te genezen is, maar die wel veel invloed heeft op het dagelijkse leven. Want de gevolgen zijn niet alleen lichamelijk maar vaak ook psychisch. Dus is het zaak om te leren omgaan met de beperkingen die deze ziekte met zich meebrengt.

Wat is reuma?

Reuma is een verzameling van meer dan 100 verschillende aandoeningen die te maken hebben met ons bewegingsapparaat. Met andere woorden onze botten, spieren of pezen.
Reuma kan in 4 categorieën worden onderverdeeld.

Ontstekingsreuma

Onder deze categorie vallen alle reumatische aandoeningen, waarbij langdurige ontstekingsreacties onder andere de gewrichten beschadigen. Meer dan 400.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma. Het gewrichtsslijmvlies is hierbij ontstoken, waardoor er meer gewrichtsvocht dan dat nodig is wordt aangemaakt. Het gevolg is dat het gewricht opzwelt. Met als resultaat vaak pijn en stijfheid. Akyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew) en reumatoïde artritis (RA) zijn de bekendste vormen van ontstekingsreuma.

Artrose

Bij deze categorie verandert het kraakbeen in de gewrichten. Vaak ontstaat artrose in de heup, knie of duim. Naar schatting hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Dit is dan ook de meest voorkomende reumatische aandoening. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit. Met andere woorden het wordt zachter en dunner. Het gevolg daarvan is dat het bot onder dat kraakbeen vervormt. Er ontstaan knobbels op de rand van het gewricht. Deze knobbels zorgen ervoor dat je in je bewegelijkheid wordt beperkt. Ook kunnen zenuwen bekneld raken, waardoor iemand last kan krijgen van pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies.

Jicht

Jicht is een reumatisch aandoening waarbij urinezuurkristallen ontstaan, die neerslaan in de gewrichten. Hierdoor kunnen er acute, pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen ontstaan. Meer dan 370.000 mensen in Nederland hebben jicht.

Wekedelen-reuma

Bij deze categorie zijn de gewrichten niet aangedaan maar de spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Dit zijn de weke delen. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van reuma. Tot de weke delen-reuma behoren o.a. fibromyalgie en tendinitis (peesontsteking).

Symptomen van reuma

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Maar vaak geeft reuma ook klachten als vermoeidheid en/of lusteloosheid. Reumaklachten zijn vaak grillig: de ene dag gaat het goed en kan iemand veel, de andere dag heeft iemand veel last en moet hij of zijn rustig aan doen. Hiermee omgaan kan lastig zijn.

Je kunt reuma herkennen aan de volgende symptomen:

  • Dikker en warmer wordende gewrichten.
  • Langdurig pijn hebben in de spieren en/of aan de gewrichten.
  • Pijnlijke en stijve gewrichten en/of spieren bij het opstaan.

Oorzaken van reuma

De oorzaak van de meeste vormen van reuma is helaas (nog) onbekend. Met gaat ervan uit dat een aantal factoren een rol spelen. Denk hierbij aan omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht. Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol: in de ene familie komt reuma vaker voor dan bij de andere familie.

Diagnose reuma

Om vast te kunnen stellen óf en welke vorm van reuma iemand heeft, laat de huisarts of specialist röntgenfoto’s maken en een bloedonderzoek doen. Wanneer hieruit blijkt dat het inderdaad reuma is, wordt iemand doorverwezen naar de reumatoloog.

Behandeling van reuma

Reuma is (nog) niet te genezen. Maar er zijn wel behandelingen en medicijnen die de ontstekingen remmen en/of de pijn kunnen verlichten.

• Medicijnen
Wat de meest geschikte medicijnen voor iemand zijn, hangt af van welke vorm van reuma iemand heeft. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.
• Operatie
In sommige gevallen wordt er gekozen voor een operatie. De keuze voor een operatie is afhankelijk van: hoeveel pijn iemand heeft, in welke mate de gewrichten bewogen kunnen worden en de mate van aantasting van botten, spieren en pezen rond het gewricht.
• Alternatieve behandelingen
Er bestaan allerlei alternatieve behandelingen die naast de reguliere behandeling gevolgd kunnen worden. Sommige mensen hebben er baat bij, anderen niet. Voorbeelden zijn acupunctuur, homeopathie, gebruik van kruiden en planten en voedingssupplementen. Van de meeste alternatieve behandelingen is (nog), onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat ze daadwerkelijk helpen. Toch loont het soms om een alternatieve behandeling te proberen, omdat het je klachten misschien kan verlichten. Maak deze keuze altijd wel in overleg met je behandelend arts.

Omgaan met reuma

Veel mensen met reuma lopen tegen onbegrip aan. Dat kan ook van mensen in de naaste omgeving zijn. Het is namelijk erg moeilijk om te begrijpen wat de gevolgen van reuma zijn, wanneer je er zelf geen last van hebt.

Tips omgaan met reuma

  • Praat erover
    Informeer je omgeving over wat je wel en niet kunt. Hierdoor zal het begrip groter worden. Maar vraag ook om hulp indien nodig en durf nee te zeggen. Zo heb je energie over voor de dingen die je echt leuk of belangrijk vindt.
  • Beweging en rust
    Bewegen is voor iedereen goed, maar ook wanneer je reuma hebt. Zo blijven de spieren en gewrichten in conditie en wordt voorkomen dat ze stijf worden. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Zo kan het helpen tegen lusteloosheid. Zorg wel voor een goede balans tussen rust en activiteit. Waar deze balans ligt dat is voor iedereen weer anders. Het is verstandig om goed naar je lichaam te luisteren en daar gehoor aan te geven.
  • Ontspanningsoefeningen
    Veel mensen met reuma zijn gebaat bij ontspanningsoefeningen. Denk hierbij aan yoga, Tai Chi of meditatie.
  • Goede nachtrust
    Goed slapen is ook bij reuma van groot belang. Wanneer iemand slecht slaapt, zal hij of zij pijn en stijfheid minder goed kunnen verdragen. Kijk ook naar je matras. Ondanks het feit dat er geen reumamatras bestaat, is het wel belangrijk dat je een matras hebt dat bij jou past. Wat een goed matras is, is voor iedereen verschillend.
  • Gezonde voeding
    Over het effect van voeding op klachten ten aanzien van reuma, is nog weinig onderzoek gedaan. Sommige mensen met reumatische klachten geven aan minder last te hebben als ze hun voedingspatroon op een bepaalde manier aanpassen. Probeer voor jezelf uit te vinden welk voedsel voor jou goed of slecht werkt. Eet in ieder geval gevarieerd en gezond.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, reumanederland.nl en mmc.nl

Delen:  
10 reacties op “Omgaan met reuma
  1. Beste,

    Bij mij werd jaren geleden reuma vast gesteld maar na vele prednison kuren en revalidatie konden de artsen in Mn bloed geen crp en andere waardes terug vinden …
    De klachten zijn er echter wel maar niet zo heftig .

    Volgens de huisarts heb ik geen reuma meer
    Ik krijg nu alleen diclofenac 150 Mg per dag.

    Alsnog kan ik niet werken want de klachten worden dan meer, de huisarts denkt met diclofenac dat probleem te verhelpen , helaas zit ik nogsteeds met klachten .

    Men denkt ook al heel snel dat ik overdrijf maar ze moesten eens weten hoe vervelend het voor een persoon is met zulke klachten.
    De ene dag is het minder en de andere dag kan je bijna niets , heel frustrerend

    Hoop op tips en adviezen

    Groetjes
    Rachelle

    Geschreven door Rachelle op
    • hallo Rachelle>>ik loop nu ook met reuma, had spierreuma en gewricht reuma artritis. Dit laaste is door reuma teloog verteld gaat niet over>>spierreuma geen last meer ik ben gestopt met prednison. Slik paracetamol voor de pijn 3x daags en 1 keer per week methotrexaat. Loop nog op ziekenhuis.L.U.M.C in leiden Daar hebben ze speciale afdeling voor reuma patiënten. Maar als ik jou was zou ik naar een reumatoloog gaan , die heeft meer verstand er van en zei kunnen je beter begeleiden. .Heel veel sterkte he

      Geschreven door ria vd kerkhof op
    • Bij mijn moeder werd er nooit reuma in haar bloed gevonden , ongelooflijk , haar handen waren helemaal krom ze kon niet meer lopen , heeft 30 jaar op bed gezeten met reuma alles was aangetast haar arm was uit de kom had geen houvast meer dat was allemaal vergaan kon nog net een beetje met krukken lopen . Het is gewoon niet altijd in het bloed te vinden ..

      Geschreven door Annie op
  2. Beste Rachelle, ik heb (als reumapatiënt) maar een advies: ga toch weer naar een reumatoloog! Ook als het niet in je bloed te vinden is, kun je reuma hebben. Het verbijstert mij dat artsen daar nu nog steeds niet allemaal van doordrongen zijn. Bovendien kan het een tijd duren voordat reumafactor en andere signalen van reuma in het bloed te zien zijn. Sterkte!!

    Geschreven door Kiki op
  3. Niet waar dat je reuma krijgt van overgewicht enof door erfelijkheid. Ik ben altijd sportief geweest. Ik kreeg reuma op mijn 20ste nadat ik bevallen was van mijn zoon. Nooit en never is ooit in mijn familie reuma voorgekomen. Mijn reuma begon in mijn handen/pols en nu en mijn gewicht was toen 50kg. Nu heb ik in mijn hele lichaam reuma aandoening ik ben nu 49 en mijn gewicht is 120kg. Dit komt niet door eten. Ik ben al die jaren op medicijnen geexperimenteerd door het ziekenhuis. Nu heb ik een middel dat tocilizumab heet injectie’s die ik wekelijks zelf prik in huis. Mijn reuma is nu getemd maar genezen wordt het niet en ik heb overgewicht aan overgehouden. Het ergste vind ik dat ik niet genoten hebt van mijn leven en mijn zoon’s jonge jaren?

    Geschreven door Cherry op
    • Hoi ik heb ongeveer hetzelfde verhaald. Ik heb reuma gekregen na mijn bevalling en ben nu op zoek naar de juiste pijnmedicatie. Heb ook een angststoornis en depressie(gehad) waardoor ik niet kon genieten van mijn dochter! Zou graag met mensen hierover willen praten die weten wat het is om reuma te hebben! Groet, Wendy

      Geschreven door Wendy Bekker op
  4. Ik ben op mijn 20ste gediagnostiseerd met wekendelen reuma. Zit inmiddels aan de morfine het verzacht de pijn zodat ik iig kan slapen. 100den euros verder aan bedmaterialen, leterlijk elke soort bodem in combi met elk soort matras geprobeerd. Denk nu eindelijk de goeie combi voor mijn lichaam gevonden. Dus slapen gaat goed.
    In mijn familie wemelt t van de reuma, mijn moeder heeft 8 verschilende soorten.
    mijn oma had er 3 en tante ook. Ik merk wel als ik iemand een hand moet geven, het pijn doet als iemand mijn hand sneller beweegt dan ik. Ook als ik ontspannen ben en mijn dochter tilt mijn hand op. Lijkt wel alsof ze een mes in me pols zet en blijft dan nog een half uur zeuren.

    Geschreven door Sander op
  5. Dag allemaal,

    Het is heel erg dat eenmaal de diagnose ‘reuma’ is vastgesteld. Deze chronische aandoening gaat met veel ongemak en pijn gepaard. Het is een chronische ontstekingsziekte en ik kan CBD olie van harte aanbevelen. In de reguliere geneeskunde is helaas nog niet veel bekend over de werking van dit product. Het heeft nl te maken met ons endocannabinoïden systeem wat niet in homeostase (evenwicht) is en daardoor werkt het immuunsysteem niet goed. CBD kan dit systeem weer in evenwicht brengen en werkt o.a. ontstekingsremmend en pijnverlagend en zorgt ervoor dat het immuunsysteem weer beter functioneert. Dit is heel kort wat CBD doet. U zult, als u geïnteresseerd bent, moeten googelen op ‘CBD en reuma’ om er meer over te weten te komen. Uiteraard ben ik blij als u baat heeft bij de medicijnen die u nu neemt. Echter al de bijwerking van dit soort medicijnen zijn heel slecht voor uw lichaam en geest en kunnen er zelfs voor zorgen dat u nog meer medicijnen moet nemen om deze bijwerkingen in toom te houden!
    Enfin, ik wens u allen sterkte en, mocht u meer willen weten over echt goede CBD olie die niet gewoon bij de drogist oid te koop is, dan hoor ik het graag.
    Mvg, Marijke MataHaag

    Geschreven door Marijke MataHaag op
    • Ik wil graag weten waar de goede cbd tekoop is
      Mijn vriend heeft ar en heeft veel pijn
      Zit nu aan een lichte gemo kuur

      Geschreven door Everdina op
    • Dag Marijke ik gebruik ook CBD en het werkt. Mag ik vraag waar jij ze koopt? Ik heb deze nu op waterbasis en ik heb het gevoel dat dit niet goed helpt terwijl de dosis zwaarder is.

      Geschreven door Marijke op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief