Kramp is een veel voorkomen verschijnsel en is vaak erg pijnlijk. Helaas is het ook een verschijnsel dat met het ouder worden vaker voor komt. Waarom is dat en wat zijn andere oorzaken van kramp in je benen?
Wat is kramp?
Kramp, ook wel bekend als spierkramp of spierspasme, is een onwillekeurige plotselinge samentrekking van je spieren. Deze onwillekeurige samentrekking van je spieren kan van enkele seconden tot wel enkele minuten duren. Veelal hebben mensen kramp in hun kuiten, maar soms ook in de voet- of dijspier.
Oorzaken van kramp in de benen
Mogelijke oorzaken van kramp in je benen kunnen zijn:
Leeftijd
We hebben alleemaal wel eens beenkrampen, echter naarmate we ouder worden neemt die kans toe. Eén van de oorzaken hiervan is dat vanaf een jaar of 35 onze spiermassa geleidelijk afneemt, met zo’n 1% per jaar. Hierdoor kan er overbelasting ontstaan op/van de resterende spieren met kramp in de benen als gevolg. Ook zenuwschade is een oorzaak van kramp en ontstaat onder andere door veroudering. Hierdoor heeft meer dan de helft van de ouderen last heeft van spierkrampen.
Uitdroging
Wanneer je lichaam een tekort aan water heeft, dan is er sprake van uitdroging of dehydratatie. De meeste mensen denken dat ze uitdroging herkennen aan het hebben van dorst, maar één van de minder bekende symptomen van dehydratatie zijn spierkrampen.
Te veel alcohol
Door het drinken van alcohol remt de aanmaak het antidiuretisch hormoon, wat de hoeveelheid en de concentratie van urine reguleert. Het zorgt ervoor dat onze nieren genoeg water vasthouden en niet te veel water loslaten. Bij een verminderde aanmaak van dit hormoon zul je veel meer moeten plassen en zo zorgt alcohol voor een vochtafdrijvende werking en droogt het ons lichaam uit. Een tekort aan vocht kan zorgen voor kramp.
Intensieve inspanning
Een te intensieve inspanning van de spieren kan kramp veroorzaken, als gevolg van een tekort aan zuurstof in de spieren.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ontstaat er door vochtverdeling een verschuiving van zouten en mineralen. Hierdoor kan er een relatief tekort aan magnesium ontstaan en kunnen er spierkrampen ontstaan. Dit komt meestal in de tweede helft van de zwangerschap voor en ze verdwijnen weer na de bevalling.
Diabetes
Eén van de complicaties van diabetes zijn problemen in de bloedvaten en zenuwen, meestal in de benen, wat voor een verminderde bloedstroom naar de benen kan zorgen. Dit kan weer kramp bij het lopen opleveren.
Nierschade
Schade aan de nieren kan voor veel veranderingen in je lichaam zorgen. Als gevolg van de nierschade ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Om toch de afvoer van die afvalstoffen te versnellen, trekken de spieren snel samen, wat spierkrampen kan opleveren. Ook kan een te veel aan kalium, als gevolg van nierschade, zorgen voor krampen.
Magnesiumtekort
Ook een tekort aan magnesiumtekort kan zorgen voor spiertrekkingen en spierkrampen. Doordat magnesium de neuromusculaire prikkeloverdracht lijkt te verminderen, lijkt het erop dat magnesium van invloed kan zijn op spierkrampen.
Medicijnen
Er zijn medicijnen waarvan bekend is dat ze spierkrampen kunnen veroorzaken. Hieronder vallen: plaspillen, geneesmiddel tegen Alzheimer, medicijnen tegen botontkalking, bepaalde luchtwegverwijders en statines voor cholesterol, sommige anticonceptiepillen en medicijnen om osteoporose of astma te behandelen. Heb je spierkrampen en gebruik je deze medicijnen, bespreek dit dan met je arts.
Kramp verhelpen
Wanneer de kramp in je benen schiet, kun je de volgende acties ondernemen:
Strekken
In sommige gevallen kan het strekken of stretchen van de spier helpen. Het strekken kun je doen door een laken of deken om je voet te slaan en dan vervolgens je tenen naar je toe te strekken. Ook kun je dit doen door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit opgerekt wordt.
Warmte
Vochtige warmte kan verlichting geven. Leg daarvoor een warme, vochtige handdoek op de spier of leg een kruik in een vochtige doek. Ook kun je een warme douche nemen en onder de warme straal proberen te stretchen.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Huisarts en Wetenschap en Thuisarts
Tags: Spierspasme, Kramp, spierkramp
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.