Helaas is er (nog) geen behandeling die fibromyalgie geneest, maar er zijn wel mogelijkheden om de klachten wat te verminderen. Wat kan helpen om je klachten bij fibromyalgie te verminderen?
Wat is fibromyalgie?
Wanneer je last hebt van fibromyalgie, dan heb je chronische pijn in je spieren en bindweefsel, zonder dat er afwijkingen in de spieren of bindweefsel te vinden zijn. Deze pijn kan gepaard gaan met andere klachten waaronder: vermoeidheid, stijfheid en op een aantal plekken een sterk verhoogde drukpijngevoeligheid. Deze sterk verhoogde drukpijngevoelige plekken kennen we ook als tender points of drukpunten.
In Nederland heeft zo’n 2% van de bevolking fibromyalgie. De klachten beginnen meestal tussen de 25 en 50 jaar en het blijkt dat vooral vrouwen van deze aandoening last hebben.
Symptomen fibromyalgie
Veel voorkomende symptomen zijn:
- Pijn die hoofdzakelijk in de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en de rug voelbaar is. Opmerkelijk is dat deze pijn vaak bij vochtig en koud weer toeneemt, maar ook bij stress en vermoeidheid.
- Stijfheid van de gewrichten, vooral in de ochtend en wanneer je een tijdje in dezelfde houding hebt gezeten.
- Vermoeidheid vooral in de ochtend en dan het gevoel hebben dat je niet voldoende geslapen hebt.
- Krachtverlies in je spieren wat je merkt bij het opstaan of een zware tas dragen.
- Darmklachten, waaronder krampen en buikpijn.
- Veel tender points of drukpunten, meer dan elf van de 18 punten die internationaal benoemd zijn.
- Hoofdpijn.
- Sommige mensen hebben ook last van: depressieve gedachten, angstgevoelens, vergeetachtigheid en het lastig vinden om beslissingen te nemen.
Fibromyalgie: wat kan helpen?
Helaas is er geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. De behandeling richt zich op het verlichten van de klachten. Vaak kiest een arts voor een combinatie van een aantal behandelingen.
Medicijnen
In sommige gevallen schrijft je arts pijnstillers, spierontspanners, antidepressiva, slaap- of kalmeringsmiddel of een ontstekingsremmer voor. Voor deze medicijnen geldt dat het beste is om deze zo kort mogelijk te gebruiker, anders wenst je lichaam te veel aan het medicijn.
Magnesium
In zijn algemeenheid kunnen magnesiumsupplementen helpen tegen spierpijn, spierkramp en vermoeidheid. Vraag eerst advies aan je arts voor je magnesiumsupplementen gaat innemen.
Fysiotherapie
Bepaal samen met je fysiotherapeut welke oefeningen je wanneer moet doen. De fysio heeft een duidelijk inzicht in wat iemand wel of niet kan. Ze helpen je met het beter doseren van de dagelijkse inspanningen om zo de pijnmeer te kunnen controleren. Vooral oefeningen waarbij je conditie verbetert zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen zal de fysio adviseren. Natuurlijk binnen jouw grenzen en mogelijkheden. Een persoonlijke aanpak kan helpen om het vol te houden.
Alternatieve behandeling
Naast bovenstaande kun je kiezen voor alternatieve behandeling. Denk hierbij aan acupunctuur of homeopathie. Ondanks dat de werking van alternatieve geneeswijzen officieel niet is aangetoond, hebben sommige mensen met fibromyalgie hier heel veel baat bij.
Zelfzorg
Zelfzorg is ook van belang om deze ziekte onder controle te krijgen, en dan nog blijft dit een uitdaging. Het is belangrijk dat je zelf in beweging blijft, natuurlijk wel binnen jouw grenzen. Je fysiotherapeut kan je advies geven over het in beweging blijven en hoe dit af te wisselen met voldoende rust. Ook een regelmatig leven met voldoende slaap kan helpen.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, Maxima Medisch Centrum en Reuma Nederland
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.