Juist op het moment dat je in slaap lijkt te vallen, schrik je wakker door een plotse, onwillekeurige schok. Deze schok of vallend gevoel staat ook wel bekend als slaapstuipen. Wat zijn de oorzaken van slaapstuipen?
Wat zijn slaapstuipen?
Slaapstuipen, ook wel hypnagoge schok genoemd, komen vooral voor in de sluimerfase tussen het nog deels wakker zijn en in slaap vallen. Ondanks dat zo’n slaapstuip eng kan zijn, zijn deze spastische schokken ongevaarlijk.
Oorzaken slaapstuipen
Men weet (nog) niet wat de exacte oorzaak van een slaapstuip is. Echter, er zijn wel verschillende theorieën over mogelijke oorzaken:
Delen van je brein zijn nog wakker
In de fase van het in slaap vallen kan het zijn dat de delen van je brein, die voor waarneming zorgen, nog wakker zijn en het deel dat je spieren aanstuurt al slaapt. Dat deel dat nog wakker is kan denken dat je valt, en spant in een reflex al je spieren aan om deze zogenaamde val te voorkomen. Het gevolg is een schok, trap of een zwaai van je benen en/of armen.
Stress
Als gevolg van stress en angst kan het moeilijker zijn om je te ontspannen vlak voor het slapen gaan. Hierdoor zou je brein nog op scherp staan terwijl je lichaam aan de andere kant probeert te ontspannen. De hersenen sturen dan bij het in slaap vallen nog allerlei signalen van alertheid uit wat dan deze stuiptrekkingen zou veroorzaken.
Opwekkende middelen
Bepaalde middelen zoals: cafeïne, nicotine of bepaalde medicijnen kunnen ons brein blijven prikkelen. Ook wanneer we in slaap proberen te vallen. Hierdoor blijven die hersenen signalen uitsturen, terwijl de spieren proberen te ontspannen met eventueel een slaapstuip als gevolg.
Lichaamsbeweging
Over het algemeen zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je beter slaapt. Echter, wanneer je aan sport doet vlak voor het slapen gaan, dan kan dit slaapstuipen uitlokken. Er zit dan te weinig tijd tussen het sporten en slapen, waardoor het brein en je spieren niet genoeg tijd hebben gekregen om te ontspannen.
Wanneer naar je huisarts?
Op het moment dat telkens last hebt van slaapstuipen, zodanig dat je nachtrust hieronder lijdt, ga dan even naar je huisarts. Het kan dan zijn dat je last hebt van PLMD. PLMD staat voor Periodoc Limb Movement Disorder en hierbij maken de benen en/of de armen tijdens het slapen plotseling heftige schokkende bewegingen. Dit gebeurt dan een aantal keren per nacht.
In veel gevallen gaat PLMD gepaard met het Restless Legs Syndroom en zien we dit syndroom vaak bij aandoeningen zoals de: ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, sommige vormen van ADHD, narcolepsie en slaapapneu.
Tot slot
Heel veel mensen ervaren weleens slaapstuipen. Het ervaren ervan betekent niet dat je een onderliggende aandoening hebt. Echter, wanneer je meerdere malen per nacht dit ervaart, ga dan even naar je huisarts. In alle andere gevallen kun je er best van schrikken, maar zijn deze schokjes ongevaarlijk.
Bronnen: Medical News Today, Slaapcentrum en de Radboud Universiteit
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Heel vaak ervoer ik de zgn. slaapstuip. Sinds een aantal maanden komt het nog slechts sporadisch voor. Mijn oplossing: na twee, drie minuten in bed zeer bewust ontspannen, en vervolgens de gedachten op nul zetten. Dat laatste is het moeilijkste, maar het werkt wel!
Wanneer een schok plaatsvindt in de maagstreek/middenrif op het moment dat je in slaap valt valt dat ook onder zgn. hypnagoge schok? Ik heb het al vele jaren, soms heel heftig en soms is er mee te leven. De schokken gaan gepaard met kortdurende heftige angst, je denkt dat je doodgaat. Daarna word je rustig en kun je van voren af aan beginnen, ontspannen en in slaap vallen. De schokken gaan momenteel wreed door tot soms in de ochtend waarna ik compleet uitgeput in slaap val. Mijn hersenen lijken op ‘aan’ te blijven staan. Wat is hier in godsnaam aan te doen. Ben bekend met meditatie, ontspanningsoefeningen. Oxazepam, tenazepam werkt om rustig te worden. Maar het gebeurt op het moment dat je in slaap valt. Soms wel 20 keer. Het wordt onleefbaar. Help! Huisarts kent het probleem niet. Slaaponderzoek levert weinig meer op dan: Uw hersenen blijven op ‘aan’ staan. Ben momenteel radeloos. Dank voor een evt. reactie.
Probeer je lichaam te ontspannen en je gedachten op 0 te zetten ! Tel af tot je aan 0 bent ! Ik vermoedt dat he veel stress hebt. Probeer je stress onder controle te krijgen. Probeer dagelijks iets leuks te doen voor jezelf. Vermijd negatieve gedachten en van negatieve personen uit je leven die alle energie uit je zuigen. Omring je met mensen met een positieve lifesttyle !
Je zult zien dat je je beter in je vel voelt en daardoor beter slaapt !