Ernstige schade door snurken

Schadelijke gevolgen van snurken

We kennen allemaal wel iemand die snurkt of waarvan de partner snurkt, en dat is niet zo gek met ongeveer een kleine 6 miljoen snurkende mensen in ons land. Maar wanneer snurken apneu wordt dan is het geen sociaal probleem meer, maar dan kan dit voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Welke schade ontstaat er door snurken?

Wat is snurken?

Wanneer iemand bij het ademhalen (tijdens het slapen) een zagend, ruisend en soms brommend geluid maakt dan noemen we dat snurken. Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtweg in het gedeelte tussen de ingang van de neus en de stembanden. Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar worden gezogen en gaan trillen.

In Nederland snurkt dus ongeveer 35%. Snurken komt voor op alle leeftijden maar ontstaat meestal tussen de 30 en 40 jaar. Op 60 jarige leeftijd snurkt circa 60% van de mannen en 40% van de vrouwen.

Van snurken naar apneu (OSAS)

Bij een deel van de mensen wordt het snurken onderbroken door pauzes in de ademhaling van meer dan 10 seconden. Dit wordt veroorzaakt doordat de luchtweg even totaal wordt afgesloten. Men spreekt van slaapapneu wanneer iemand ’s-nachts vaker dan 5 keer per uur zo’n adempauze heeft. Door een SOS signaal van de hersenen spannen de spieren in het zachte gehemelte en de tong aan waardoor de keelholte open getrokken zodat er weer normaal adem kan worden gehaald. De kwaliteit van de slaap is echter slecht aangezien de hersenen bij iedere ‘adempauze ‘ dat SOS signaal afgeeft waardoor patiënten niet in hun diepe slaap komen. Er bestaat ook een Centraal Slaapapneu Syndroom (afgekort CSAS). Hierbij kan de adempauze ontstaan doordat de hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. OSAS komt echter vaker voor.

Schadelijke gevolgen van apneu

Mensen met apneu komen dus niet in hun diepe slaap en die diepe slaap hebben we wel nodig want die zorgt onder andere voor herstel van ons lichaam en geest. Doordat een slaapapneu patiënt ’s-nachts minder diep slaapt kan hij/zij zich minder goed herstellen en daarom zegt men ook wel dat een apneu patiënt sneller “slijt”. De levensverwachting is dan ook korter van een slaapapneu patiënt.

Hart- en vaatziekten

OSAS patiënten hebben een verhoogde kans op cardiovasculaire ziekten, zoals hartritmestoornissen, pijn op de borst of een beroerte. De kans dat iemand met onbehandelde OSAS een hoge bloeddruk krijgt is wel 60%. Er zijn voor deze ontstane schade 3 oorzaken aan te wijzen:

  1. Na iedere adempauze komt er een SOS signaal waardoor uiteindelijk de ademhaling weer op gang komt. Dit zorgt echter iedere keer voor een enorme spanningsklap op de bloedvaten. Gevolg is een hoge bloeddruk wat ernstige schade kan veroorzaken.
  2. Doordat het zuurstofgehalte in het bloed wisselt komt er een verandering in de plakkerigheid van de bloedplaatjes en worden er schadelijke stoffen in het bloed gevormd waardoor het bloed stroperig wordt met als gevolg een verhoogde bloeddruk en verhoogde stolling.
  3. Deze veranderingen in het bloed zorgen ook voor beschadigingen aan de binnenwanden van de bloedvaten en zorgt voor afzettingen op de binnenwanden. Dit heet aderverkalking.

Overgewicht

Het is gebleken dat mensen met OSAS vaak overgewicht hebben. Een ander effect van de adempauzes is dat de hormoonhuishouding wordt ontregeld. Net als de tolerantie voor glucose in het bloed. Het gevolg kan insulineresistentie zijn waardoor het lichaam minder suikers gaat verbranden die dan door het lichaam worden opgeslagen in vet.

Oogheelkundige problemen

Bij mensen met OSAS worden vaker oogheelkundige problemen gesignaleerd zoals FES (Floppy Eyelid Syndroom) en Glaucoom. Bij FES kunnen de bovenste oogleden gemakkelijk omklappen wanneer het ooglid naar de buitenzijde wordt getrokken. De combinatie FES en OSAS is vaker geassocieerd met obesitas. Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw die de zenuwvezels in het netvlies aantast waardoor onderdelen van het gezichtsveld kunnen uitvallen. Uiteindelijk kan de aandoening leiden tot blindheid. Mensen met slaapapneu hebben een verhoogde kans op Glaucoom.

Overspannenheid – burn-out

Veel symptomen van apneu komen overeen met de symptomen van een burn-out, zoals sterk verminderde energie, last van concentratieverlies en sneller geïrriteerd. Hierdoor krijgen veel mensen met slaapapneu in eerste instantie de diagnose burn-out.

Diabetes Mellitus

De schatting is dat 23% van alle mensen met diabetes II slaapapneu hebben. Het hebben van slaapapneu op zich is een risicofactor voor het ontstaan van diabetes mellitus type II. Bovendien verslechtert de diabetes door de slaapapneu. Naast bovengenoemde gevolgen leidt onbehandelde OSAS ook tot een hoger risico op verkeersongevallen. Het is bekend dat patiënten met onbehandelde OSAS 3 tot 6 keer vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen.

Diagnose slaapapneu is lastig

Slaapapneu is iets wat er insluipt en de allereerste symptomen zijn helemaal niet zo alarmerend. Daarnaast speelt alles zich af tijdens de slaap en openbaren de problemen zich gedurende de dag. Dat maakt het lastiger om de link te leggen. De impact van onbehandelde apneu is groot dus wanneer je je zorgen maakt neem dan contact op met je huisarts om ernstiger aandoeningen te voorkomen.

 

Bronnen: Apneu vereniging, Isala en KNO

Delen:  
reactie op “Ernstige schade door snurken
  1. Zijn er nog ontwikkelingen op het gebied van OORSUIZEN

    Geschreven door Nicola op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief