Herken en behandel slaapapneu

Mensen die last hebben van de slaapstoornis OSAS, ofwel het obstructief slaap apneu syndroom, stoppen tijdens hun slaap regelmatig met ademhalen. Meer dan een half miljoen Nederlanders lijdt aan een vorm van OSAS.

De klachten die de stoornis veroorzaakt zijn vaak moeilijk op te merken omdat ze geleidelijk aan ontstaan. Het is dan ook vaak de partner die als eerste aan de bel trekt, wanneer hij of zij merkt dat de ander tijdens zijn slaap korte ademstops ervaart. Slaapapneu kan ernstige gevolgen hebben wanneer het onbehandeld blijft. Het is daarom belangrijk om de symptomen te leren herkennen.

Wat is slaapapneu?

Bijna iedereen heeft wel eens last van een korte ademstop tijdens het slapen. Zolang dit niet te lang duurt en niet te regelmatig voorkomt, is er niets aan de hand. Maar wanneer dit te langer dan tien seconden duurt en vaker voorkomt spreekt men van slaapapneu. Daarbij kan iemand ademstops hebben die tot wel twee minuten kunnen duren en tussen de 15 tot 60 keer per uur kunnen voorkomen.

Verschillende soorten slaapapneu

Er zijn verschillende soorten slaapapneu. Het verschil zit hem in de oorzaak. De vorm van slaapapneu die wij in dit artikel bespreken is het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) waarbij verslapping van de spieren zorgt dat de ademweg geblokkeerd raakt, door bijvoorbeeld de tong. Een andere vorm van slaapapneu is het centraal slaap apneu syndroom (CSAS). Deze ademstops worden veroorzaakt wanneer de hersenen te weinig prikkels afgeven tijdens de slaap om te kunnen ademen.

Te weinig zuurstof en geen diepe slaap

Tijdens de ademstops krijgt het lichaam uiteraard te weinig zuurstof binnen. Hoewel de persoon in kwestie het zelf vaak niet doorheeft, reageert het lichaam er wel degelijk op. Er wordt een reflex afgegeven die de persoon ‘wakker moet schudden’. Degene ervaart daardoor bijna geen diepe slaap, omdat het reflex degene steeds opnieuw ‘wakker schudt’. Dit heeft allerlei gevolgen voor het lichaam.

Symptomen slaapapneu

Toch zijn de symptomen van slaapapneu niet altijd duidelijk te herkennen. Dit komt met name omdat ze zich geleidelijk aan ontwikkelen. Mensen die last hebben van slaapapneu ervaren naast de ademstops ook klachten als hevig dromen, schoppen met benen tijdens de slaap, en onrustig slapen. Verder worden ze vaak vermoeid wakker en vallen ze gedurende de dag vaak in slaap. Als slaapapneu niet tijdig wordt ontdekt of als men een hevige vorm heeft, kan men ook klachten krijgen als hartkloppingen, hartritmestoornissen of een te hoge bloeddruk. Verder kunnen mensen plotselinge woedeaanvallen, concentratieproblemen en geheugenverlies ervaren. Omdat de klachten vaak vaag zijn en zo geleidelijk aan opkomen, gaan mensen vaak niet of pas na langere tijd naar de huisarts met deze klachten. In veel gevallen is het dan ook de partner die aan de bel trekt, wanneer deze merkt dat de ander tijdens het slapen regelmatig stopt met ademhalen.

Behandeling van OSAS

Indien u denkt last te hebben van slaapapneu neem dan altijd contact op met uw huisarts. Deze kan vaststellen of het daadwerkelijk om slaapapneu gaat en welke maatregelen er genomen moeten worden. Er zijn namelijk een aantal verschillende behandelingen die slaapapneu kunnen verminderen of verhelpen. Bovendien zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen. Zoals afvallen en minderen of stoppen met het drinken van alcohol. Ook het nemen van slaapmedicatie wordt afgeraden. Bij een hevige vorm van slaapapneu kan de huisarts u doorverwijzen voor een slaaponderzoek en aanvullende behandeling door bijvoorbeeld een KNO-arts.

Heeft u wel eens slaapproblemen of last van snurken, vermoeidheid of concentratieproblemen?
Doe dan hier de Slaaptest.

 

Bronnen: Thuisarts, Medisch Spectrum Twente en Meander Medisch Centrum

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief