De keuze voor een second opinion is voor veel mensen al moeilijk. Wanneer daar dan ook nog eens de vraag bijkomt of deze kosten wel vergoed worden, kan er voor zorgen dat iemand hiervan afziet. En dat kan het verschil zijn tussen het krijgen van een tweede kans en niet.
Wat is een second opinion?
Een second opinion betekent een tweede mening van een andere specialist. Dat kan gaan over de gestelde diagnose maar ook over het voorgestelde behandelplan wat is en/of over de lopende behandeling.
Waarvoor kun je een second opinion aanvragen?
Heb je een zware diagnose gekregen en sta je voor een ingrijpende behandeling? Dan is het logisch dat je voor 200% zeker wilt zijn dat dit ook voor jou de beste keuze is. Het is dan ook heel normaal dat je twijfels hebt. Vraag dan een Second Opinion aan. Dat geldt ook wanneer je al verschillende behandelingen hebt gevolgd, maar deze hebben geen of onvoldoende effect. Ook dan kun je een Second Opinion aanvragen.
Second opinion: worden deze kosten vergoed?
Dokter.nl heeft een samenwerking met Royal Doctors; een onafhankelijke organisatie opgericht in 1999 met meer dan 250 zorgvuldig geselecteerde medische specialisten. Bij een Second Opinion via Royal Doctors vergoeden 80% van alle verzekeraars in Nederland en België de kosten. Verzekeraars waar afspraken mee gemaakt zijn: Zilveren Kruis, Avéro, Prolife, Interpolis, FBTO, ONVZ, VvAA en VGZ.
Hoe vraag je een second opinion aan?
Je vult ons aanvraagformulier in, waarna deze naar Royal Doctors wordt gestuurd. Na ontvangst nemen zij binnen 2 dagen contact met je op. Na overeenstemming zal Royal Doctors jouw volledige medisch dossier opvragen. Op basis van het vakgebied wordt de meest geschikte medisch expert geselecteerd die grondig jouw dossier bestudeerd en al je vragen zal beantwoorden. Vervolgens zal hij/zij een helder en begrijpelijk Second Opinion Rapport opstellen. Binnen 2 weken ontvang je dit rapport per aangetekend schrijven thuis.
Welk advies volg je op?
Het kan zijn dat er uit de Second Opinion een ander medisch advies volgt. Welk advies volg je dan op? Ons advies is om dit rapport te bespreken met mensen die dicht bij je staan en met je eigen arts. Eventueel kan ook je eigen huisarts helpen met het maken van een beslissing. In principe blijft je gewoon bij je eigen behandelend arts. Kan deze arts zich niet vinden in de beslissing om het advies van de tweede arts op te volgen? Of heb je geen vertrouwen meer in de arts? Dan kun je er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere arts.
Second Opinion voor jou?
Heb jij twijfels over de gestelde diagnose en/of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan nu via ons een Second Opinion aan. Het is nooit te laat voor een Second Opinion.

Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.