De keuze voor een second opinion is voor veel mensen al moeilijk. Wanneer daar dan ook nog eens de vraag bijkomt of deze kosten wel vergoed worden, kan er voor zorgen dat iemand hiervan afziet. En dat kan het verschil zijn tussen het krijgen van een tweede kans en niet.
Wat is een second opinion?
Een second opinion betekent een tweede mening van een andere specialist. Dat kan gaan over de gestelde diagnose maar ook over het voorgestelde behandelplan wat is en/of over de lopende behandeling.
Waarvoor kun je een second opinion aanvragen?
Heb je een zware diagnose gekregen en sta je voor een ingrijpende behandeling? Dan is het logisch dat je voor 200% zeker wilt zijn dat dit ook voor jou de beste keuze is. Het is dan ook heel normaal dat je twijfels hebt. Vraag dan een Second Opinion aan. Dat geldt ook wanneer je al verschillende behandelingen hebt gevolgd, maar deze hebben geen of onvoldoende effect. Ook dan kun je een Second Opinion aanvragen.
Second opinion: worden deze kosten vergoed?
Dokter.nl heeft een samenwerking met Royal Doctors; een onafhankelijke organisatie opgericht in 1999 met meer dan 250 zorgvuldig geselecteerde medische specialisten. Bij een Second Opinion via Royal Doctors vergoeden 80% van alle verzekeraars in Nederland en België de kosten. Verzekeraars waar afspraken mee gemaakt zijn: Zilveren Kruis, Avéro, Prolife, Interpolis, FBTO, ONVZ, VvAA en VGZ.
Hoe vraag je een second opinion aan?
Je vult ons aanvraagformulier in, waarna deze naar Royal Doctors wordt gestuurd. Na ontvangst nemen zij binnen 2 dagen contact met je op. Na overeenstemming zal Royal Doctors jouw volledige medisch dossier opvragen. Op basis van het vakgebied wordt de meest geschikte medisch expert geselecteerd die grondig jouw dossier bestudeerd en al je vragen zal beantwoorden. Vervolgens zal hij/zij een helder en begrijpelijk Second Opinion Rapport opstellen. Binnen 2 weken ontvang je dit rapport per aangetekend schrijven thuis.
Welk advies volg je op?
Het kan zijn dat er uit de Second Opinion een ander medisch advies volgt. Welk advies volg je dan op? Ons advies is om dit rapport te bespreken met mensen die dicht bij je staan en met je eigen arts. Eventueel kan ook je eigen huisarts helpen met het maken van een beslissing. In principe blijft je gewoon bij je eigen behandelend arts. Kan deze arts zich niet vinden in de beslissing om het advies van de tweede arts op te volgen? Of heb je geen vertrouwen meer in de arts? Dan kun je er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere arts.
Second Opinion voor jou?
Heb jij twijfels over de gestelde diagnose en/of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan nu via ons een Second Opinion aan. Het is nooit te laat voor een Second Opinion.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik vind dat jullie het wel heel mooi en heel makkelijk brengen, een second opinion online aanvragen.
Geheel passend in de gemakzuchtige wereld waarin we alles vanuit huis willen regelen tegenwoordig.
Want wat kun je daar dan vervolgens mee?
Je krijgt op papier de mening van een andere arts,maar daarmee heb je geen behandelend arts die achter die diagnose staat.
En probeer maar eens ergens in een ziekenhuis terecht te komen met het verhaal van een andere arts dan waarbij je onder behandeling bent of van een andere arts die niet aan dat ziekenhuis verbonden is.
Ik denk dat dat in de praktijk heel erg tegen gaat vallen, als je kijkt hoe moeizaam de gemiddelde samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen of een ziekenhuis en een prive kliniek al gaat en wat voor muren je als patiënt tegen aan loopt.
Ben dan ook zeer benieuwd in hoeverre een dergelijke second opinion daadwerkelijk iets op kan leveren, behalve hoop een een betere diagnose dan de eerste arts heeft gesteld.
Persoonlijk zou ik rechtsteeks kiezen voor een second opinion in een ander ziekenhuis, waar (nieuw)fysiek onderzoek mogelijk is en de gesprekken face to face met een arts zijn en ik ook zeker weet dat ik bij een arts ben die gespecialiseerd is mijn aandoening en niet een vakgebied heeft “wat er zo dicht mogelijk bij ligt”.
Beste Alyssa wat heb je dit goed omschreven..
second opinion is heel lastig om aan te vragen dit moet bij je eigen behandelende arts zijn.
Als die niets geeft zit je vast. Mijn ervaring.
Ook het samen werken van artsen laat zich inderdaad achterwegen, ook als je daarom vraagt.
Wordt er hier geen reactie opgegeven. Maar wordt je door gestuurd naar een niet de juiste arts met alle elende van dien
Nee ieder wilt het op zijn manier doen. En daarin zitten wij als patient machteloos tussen.
Heel summier zijn er artsen die je wel met je mee denken en jou serieus nemen.
En deze arts weet ook de juiste collega’s waar jij moet zijn ..
Ook deze artsen komen ook niet verder , daar andere artsen met die persoon geen contact op willen nemen in het belang van de patient. Dit is echt triest.
Alyssa aller beste dank voor het lezen.
Gedeeltelijk mee eens. Het verschil is wel dat voor de second opinion bij Royal Doctors geen verwijzing van de huidige behandelaar nodig is. Het is vervelend om die te moeten vragen en daar kun je ook niet je eigen vragen bij stellen. Mijn mening is dat een afspraak bij een andere arts altijd mogelijk moet zijn , zonder dat de behandelend arts dit hoeft te weten. Je kunt dan als patiënt zelf beslissen waar je verder wilt. Ook zou ik het liefst bij meerdere ziekenhuizen tegelijk een consult willen hebben, om de behandelvoorstellen te vergelijken.
Geachte, mijn naam is joris Vanvinckenroye, ik heb Royal Doctors opgericht in 1999 en er is mij gevraagd om even een antwoord te geven op uw reactie. Ik doe dat graag. Een Second Opinion aanvragen blijft een heel delicate zaak. Cruciaal is dat u snel de juiste beslissingen kan nemen over uw behandeling.
Patiënten die een Second Opinion vragen willen mee beslissen, patient Empowerment heet dat. Niks mis mee maar er zijn ook nadelen aan aan Second Opinion.
Een fysiek consult is heel aangenaam maar heeft een aantal grote nadelen:
1. het duurt makkelijk een paar maanden alvorens dat gesprek kan plaatsvinden owv wachttijden.
Dit is uitstel van de behandeling en is niet altijd gewenst vb bij kanker.
2. Dat consult duurt maximaal 15 minuten. Dat is veel te weinig tijd voor een goede analyse door de arts en vergeet niet dat de patient ook nog wat vragen heeft….
3. Vaak gaan in dat ander ziekenhuis extra onderzoeken gebeuren en dat neemt ook weer tijd in beslag maar vooral bent u nu patient in 2 ziekenhuizen…..
4. de kans bestaat dat uw eigen arts ” afstand ” gaat nemen van uw dossier en dus niemand nog de coördinatie of het ownership heeft op het dossier…
5. Last but not least: U zal zien dat u na een tweede opinie heel veel nood heeft aan een derde opinie en een vierde opinie
De Second opinion op afstand, of digitaal of virtueel zorgt dat uw eigen arts in de lead blijft en het rapport van de Second Opinion gaat ook dusdanig geformuleerd zijn dat we aanvullend een opinie geven over een bestaande diagnose en behandelplan.
Vervolgens gaat de patient MET het Second Opinion rapport in dialoog met de eigen arts.
In 42% is er een volledige bevestiging van het dossier en kan de behandeling starten. TOP
In 36% is er een aanpassing die we suggereren in het behandelplan. U kan in dialoog gaan met de arts over ons rapport en u zal consensus vinden. Dat is de bedoeling van ons rapport. Dialoog openen en na een overleg tussen eigen arts en patient kan er een beslissing genomen worden waar beide partijen achter staan. Geloof in de therapie is van cruciaal belang.
In 25% zien we dat er geen diagnose is, de patient zit op het foute spoor, er is vaak ook geen eigen arts… heel lastig….meestal is de patient verloren gelopen in de complex medische wereld en geven we met het Second Opinion Report suggesties waar de oplossing van het probleem dient gevonden te worden. Hier is de rol van de huisarts cruciaal want hij blijft uw poortwachter en coordinator.
Weet dat een Second Opinion aanvragen de moeite loont, het heeft een enorme impact op de resultaten van de behandeling en ook uw vertrouwen in de therapie.
Weet ook dat het enig lef vraagt om de stap naar een Second opinion te zetten maar zorg vooral dat u niet te veel tijd verliest hierdoor.
Aarzel niet om ons te contacteren ! http://www.royaldoctors.com
Dank u wel voor uw reactie.
Zoals u het brengt, klinkt het in mijn beleving niet echt als een second opinion.
Omdat alsnog alles via de behandelend arts “gespeeld” blijft worden en die dus de regie blijft houden.
Over het algemeen wordt een second opinion aangevraagd op het moment dat men is uitgepraat met de behandelend arts en juist graag door een andere arts verder behandelend wil worden.
Dus bewust naar een andere arts en/of ziekenhuis wil om het dossier over te laten nemen.
Maar ik wil daarover niet in discussie gaan.
Waarschijnlijk zijn er op een website als dit, waar een zeer groot deel van de bezoekers ziekte angst heeft en daardoor twijfelt aan de diagnose van zijn of haar behandelaar, voor een organisatie als die van u heel wat gemakkelijke “second opinions” binnen te halen op de manier die u beschrijft.
Omdat de behandelend arts al de juiste diagnose heeft gesteld,maar alleen de patiënt daarvan overtuigd moet worden.