Het hebben van te weinig mannelijk hormoon testosteron, heeft negatieve effecten op een aantal belangrijke processen in het lichaam. Wat zijn de gevolgen van een te laag testosteron?
Wat is testosteron?
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. De term is afgeleid van ‘testis’, wat testikel of zaadbal betekent. Het lichaam maakt testosteron in de bijnieren en de teelballen (ongeveer 7 mg/dag). Maar ook vrouwen maken testosteron aan. Wel in veel kleinere hoeveelheden. Dit gebeurt in de eierstokken en in de bijnieren (ongeveer 1-2 mg per dag).
Testosteron heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam, waaronder:
- Ontwikkeling van de mannelijke primaire en secundaire geslachtskenmerken.
- Zorgt voor de ontwikkeling van sperma.
- Heeft een grote invloed op het libido bij mannen en vrouwen.
- Testosteron stimuleert de groei van skeletspieren.
- Onder invloed van testosteron verandert de talgproductie, een van de oorzaken van acne.
- Testosteron speelt een rol bij het verlies van hoofdhaar bij mannen.
Wat zijn de gevolgen van te weinig testosteron?
Kans op hart- en vaatziekten
Er bestaat steeds meer bewijs, voor een duidelijke verhoging op het ontstaan van hart- en vaatziekten, bij mensen die een laag testosterongehalte hebben. Diverse onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het hebben van een laag testosterongehalte, meer risico geeft op het ontwikkelen van een hartinfarct dan roken. Erectiestoornissen zijn dan ook door deze uitkomsten een reden geworden, om mannen verder te onderzoeken op het bestaan van risico’s voor hartproblemen.
Diabetes type II
De bloedsuikerspiegel wordt in balans gehouden door insuline. Een laag testosterongehalte en een hoog insulinegehalte, voorspellen het ontstaan van diabetes Mellitus type II (ook wel bekend als ouderdomssuiker). Onderzoekers denken dat het over een verdubbeling van de kans op het ontwikkelen dit type diabetes gaat. In de toekomst leidt deze ontdekking misschien wel tot nieuwe behandelingen. Maar het biedt misschien ook aanknopingspunten, om het risico op diabetes voor mannen met een lagere testosteronlevels, te verlagen.
Osteoporose
Osteoporose (botontkalking) komt voor bij 1 op de 7 mannen ouder dan 50 jaar. Daarmee lijkt het vooral een probleem, waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen waar 1 op de 3 de diagnose osteoporose krijgt. Bij mannen die worden behandeld voor prostaatkanker en bij wie het testosterongehalte extreem laag wordt gehouden, komt osteoporose veel meer voor. Het risico op het ontstaan van breuken is dan ook groot. Een verlaagd testosteron heeft ook een nadelig effect op het functioneren van de hersenen. De combinatie van osteoporose met een vermindering van de hersenfunctie, geeft vervolgens een sterk verhoogd risico op vallen en botbreuken. Het optreden van breuken in deze situatie, gaat ook samen met een verhoogd risico op overlijden.
Effecten op het seksueel functioneren
We weten allemaal dat ons seksueel functioneren, sterk beïnvloed wordt door onze hormonen. Vooral de hoeveelheid testosteron is hierbij van belang. De kwaliteit van de erectie wordt beïnvloed door dit mannelijk hormoon, en door een verminderde hoeveelheid testosteron vermindert de zin in seks en de potentie (fysiek vermogen tot seks).
Metabool syndroom
Metabool syndroom is een verzamelnaam van symptomen die voor komen bij iemand. De belangrijkste onderdelen zijn: een gestoorde glucose-intolerantie, hoge bloeddruk, afwijkingen in cholesterol- en lipiden(vetten)spiegels en centraal overgewicht (ophoping van vetweefsel rond het middel en de organen in de buikholte). Dit verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte. Uit studies blijkt dat mannen met een testosteron tekort gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van het metabool syndroom.
Wat is de oorzaak van een testosteron tekort?
Naarmate we ouder worden, neemt de productie van geslachtshormonen, waaronder testosteron, langzaam af. Dit is een normaal proces, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat vrouwen last krijgen van hormonale veranderingen, is algemeen bekend. Maar weinig mensen weten dat dit ook bij mannen tot allerlei klachten kan leiden. Net zoals er een vrouwelijke overgang is, bestaat er ook een mannelijk variant. Dit wordt ook wel de andropauze of de penopauze genoemd. De eerste tekenen hiervan kunnen zich vanaf het 40ste levensjaar voordoen. Bij ongeveer 12% van mannen tussen de 40 en 70 krijgen ontstaan er klachten als gevolg van een testosteron tekort.
Daarnaast kan een testosteron tekort ook veroorzaakt worden door lifestyle-achtige factoren zoals: een ongezonde voeding, slecht slapen, medicijngebruik en ziekte.
Behandeling van te laag testosteron
Het niveau van testosteron kan worden gemeten in het bloed. Als het niveau te laag is, kan de man extra testosteron krijgen. Er zijn vele vormen van testosterontherapie:
- Tabletten zijn in principe makkelijk in het gebruik en worden over het algemeen goed verdragen. Er bestaat risico op verlies van leverfunctie. Met de moderne medicijnen, is dit risico minimaal en zijn er geen laboratorium controles nodig.
- Toediening via het tandvlees slijmvlies, is ook een mogelijkheid die prima werkt. Aan deze vorm zijn geen risico’s verbonden. Het nadeel is dat maar zeer weinig mensen, de langzaam oplossende tablet die aan het tandvlees kleeft, verdragen.
- De derde vorm is dat iemand eens in de drie maanden een depot-injectie krijgt. Dit wordt goed verdragen.
- De meest populaire vorm, is toch wel een dagelijkse applicatie van een gel op de huid. In sommige gevallen geeft het een hinderlijk plakkerige huid maar verder zijn er geen bijwerkingen.
- Ook het opbrengen van een pleister is een mogelijkheid. Dit geeft bij 27% een huidirritatie. Zelden komt haarverlies of een vette huid voor als bijwerking.
Tot slot
Ondanks het feit dat er geen bewijs bestaat dat testosterontherapie prostaatproblemen veroorzaakt, wordt mannen met deze therapie wel geadviseerd, om zich te laten controleren op het ontstaan van prostaatkanker. De laatste studies wijzen niet op een vergroot risico op prostaatkanker. Met deze uitkomsten, lijkt het pad vrij om mannen de noodzakelijke testosterontherapie te geven. Want zonder hebben ze dus een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, erectiestoornissen, ouderdomssuiker en obesitas.
Bronnen: urologie.slingeland.nl en andros.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Zijn deze middelen vrij te koop in Nederland in de reform winkels. Zo ja onder welke naam? Of enkel op voorschrift van de dokter.
Ik ben voor het moment chemisch gecastreerd, ik had al te weinig testosteron en ik neem ook al andere medicijnen waardoor ik heel weinig erectiestoornissen heb. Ik neem ook. Als.
Ik neem nu sedert een 3 tal weken gabapentine, 3 x 300 per dag, xanax retard 0.5 mg x 2 per dag depakine 3 x 500 mg, wellbutrin 300 mg.
Ik voel me wel erg suf en moe en gelaten en depressief, omdat ik nog altijd verlangens heb naar een vrouw, in mijn gedachten, maar ik heb nog nooit een vrouw voor liefde gehad. De psychiater is er van op de hoogte.
Minder aan de medicatie zitten en gezonder leven. Zou ik zeggen
zijn deze producten vrij te krijgen bij de apotheek of kunt u mij deze zelf bezorgen
hallo, ik vind het raar dat je alleen over mannen praar, ik ben 48 en keb ook testosteron tekort ik woon in Brazilie en daar schrijven ze een creme voor die helemaal niet plakkerig is ,als ik het echter alle dagen gebruik tja dan is men libido te hoog en dat word ook vervelend, ik heb ook pregnenolone creme….is ook al zoiets .
Maar vrouwen hebben er ook last en tekort van , en voor wie het wil weten het werkt verjongend,ook de DHEA !!’
Waarom hebben wij in Nederland die creme uit Brazilie niet? Lopen wij achter?????
Kan je ook vertelken hoe de creme heet?
Wanneer is het niveau van testosteron te laag?
onder de 20
Ik ben heel benieuwd naar ervaringen.Momenteel gebruik ik proargi9 ( L’Arginine)waarvan wordt gezegd dat het de bloeddoorstroming zou verbeteren.
“Wat is de oorzaak van een testosteron tekort?”
Er wordt even een heel belangrijke over het hoofd gezien in dit korte stukje:
Syndroom van Klinefelter.
1 op de 500 mannen heeft hiermee te maken.
Dat zijn zo’n 20.000 mannen!
ik vind deze info onvolledig. u geeft niet aan wat de nadelen zijn nl.dat suppletie leidt tot verminderde productie van testosteron door het lichaam zelf, verkleining testikels en vergroting borsten, stemmingswisselingen e.a.
Wat is het effect bij vrouwen met een te laag testosteron niveau en/of kan dat invloed hebbem op de zin in seks?
Sinds 4 weken ben ik opiaatvrij na 10 jaar, een echt seksleven had ik uiteindelijk niet meer, door 6 jaar methadongebruik waren de meest basale gevoelens weg. Niet alleen was de seksdrive verdwenen maar ook is de omvang en lengte van penis met 30% afgenomen.Tijdens afbouw methadon merkte ik dat het gevoel naar seks heel soms terug kwam maar dit zet nog niet echt door en baal ook van deze verschijnselen.Ben nu 46 jaar en vraag me af of dit nog goed komt ?
gebruik maar injc testoron dan ben je zo weer de man iedee week 1 testo 300ml
nee dat komt nooit meer goed
300ml?? Je bedoelt mg denk ik?
neem maar van mij dat het wel weer goed komt, ervaring
Beste mensen,
Testosteron voorkomt geen hartziekte. te weinig testesteron een half leven lang kan hartziekten veroorzaken door genetisch aanleg en ratio hormoon disbalans.
testesteron is hoge hematocriet, lage hdl, en de sex is tijdelijk. zal ik nog even doorgaan.
deze wordt toch niet geplaatst.
Door de dokter mijn testosteron laten testen en die kwam uit op ( de eerste keer) 3,4 en twee weken later
3.2. ( normaal hoort dit tussen de 13 en de 18 te zijn )de dokter die er overigens geen ervaring mee had stuurde me naar de specialist in het ziekenhuis.
weer een test en die kwam uit op 5.2. tja dat is wel weinig zei ze maar kom over drie maanden maar terug en dan doe we nog een keer een test….
Zelf aan de gang gegaan met testosteron eunanthaat 2 ml in de week ( inject )en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, ook weer een erectie. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, een langdurig tekort geeft meer schade dan je denkt.
overigens heb ik wel mijn leefstijl aangepast qua voeding en beweging dus dat helpt ook aanzienlijk.
Rol23, hoe kom jij aan de testosteron eunathaat en injecteer je jezelf? Mijn man heeft ook zeer laag testosteron, specialist gaf hem de gel, half jaar gesmeerd, maar geen enkel effect en dat is het dan. Zou graag een alternatief willen weten, want artsen laten het snel afweten.
Hoe kom je daar aan?