Even de armen van je ouders, partner of je kind om je heen dat geeft ons allemaal een gelukkig gevoel. Maar het mooie is dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een knuffel ook nog eens goed is voor je gezondheid.
Oxytocine
Oxytocine komt vrij bij onder andere het knuffelen en is een hormoon én een neurotransmitter en heeft vele functies en wordt door ons allemaal aangemaakt. Dit kan dus zijn wanneer je een knuffel krijgt, wanneer je naar schattige puppy’s kijkt, maar ook bij ander positief contact zoals het elkaar aankijken en natuurlijk bij het vrijen. Daarnaast speelt dit knuffelhormoon een belangrijke rol bij de bevalling en bij het regelen van de borstvoeding. De naam Oxytocine komt dan ook van het Griekse woord voor snelle bevalling. Zo wordt Oxytocine voorgeschreven om weeën op te wekken. Deze ontdekking werd gedaan in 1906 door een groep Britse onderzoekers. Zoals gezegd maken we allemaal Oxytocine aan, mannen, vrouwen en zelfs zoogdieren.
Waarom is knuffelen gezond?
Oxytocine wordt dus ook het knuffelhormoon genoemd maar wellicht is knuffelneurotransmitter een betere naam. Het zorgt er namelijk ook voor dat de hersendelen, die betrokken zijn bij positieve emoties en het hebben van een goed gevoel, gestimuleerd worden. En remt het daarnaast bepaalde lichamelijke en geestelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van stress.
Minder stress
Oxytocine is het hormoon dat Cortisol reguleert, en Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt. Je Cortisolniveau in je bloed daalt. Dus het is geweldig tegen stress.
Lagere bloeddruk
Oxytocine reageert op cellen langs de wanden van de bloedvaten en zet die cellen aan om zich te ontspannen. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich waardoor je bloeddruk daalt omdat er minder weerstand van de wanden van de bloedvaten is wanneer het bloed er doorheen stroomt.
Het is goed voor je gewicht
Het hormoon oxytocine helpt om ons voedsel te verteren. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de spijsvertering. Bij te weinig oxytocine vertraagt de algehele spijsvertering. Bovendien bevordert oxytocine dat er sneller een gevoel van verzadiging optreedt bij het eten.
Beschermt tegen aderverkalking
Uit onderzoek is gebleken dat Oxytocine ons beschermt tegen het verharden van de slagaderen, beter bekend als aderverkalking. Het onderzoek was gericht op de effecten van oxidatieve stress op hart- en bloedvaten en het afweersysteem en de daaruit voortvloeiende aderverkalking.
Maakt mensen minder angstig
Het knuffelhormoon maakt ons ook minder angstig waardoor we ons meer openstellen voor anderen. En hierdoor worden we guller, minder wantrouwend en meer invoelend. Dit alles doet traumadeskundigen denken dat oxytocine van dienst zou kunnen zijn bij patiënten met een Posttraumatisch stresssyndroom. Want wellicht wordt het vertrouwen in de behandelaar en het gevoel van veilig zijn hierdoor vergroot.
Je wordt er gelukkiger van
Onderzoek heeft uitgewezen dat oxytocine een positieve invloed heeft op het verhogen van het gevoel van vertrouwen en het gevoel van geluk. Ook legt dit hormoon de basis voor sterke sociale relaties. Kortom; je voelt je gelukkiger.
Minder agressief gedrag
Oxytocine remt de activiteit in de hersenen die betrokken zijn bij emotionele reacties. Mensen met een verhoogde Oxytocine gehalte vertonen meer positief dan negatief gedrag ten opzichte van de anderen. De laatste tijd zijn er echter ook tegengeluiden die zeggen dat oxytocine er tegelijkertijd ook voor zorgt dat mensen zich hierdoor agressiever gaan gedragen ten op zichte van mensen uit een concurrerende groep.
Minder pijn
Het hormoon oxytocine deactiveert het pijncentrum in je brein. De fysieke aanwezigheid van je geliefde, en zijn of haar aanraking, zorgen voor een vertrouwd gevoel maar vermindert ook de pijn wanneer je daarmee geconfronteerd wordt of geconfronteerd dreigt te worden.
Overig voordelen
Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die zeggen dat Oxytocine een positieve invloed heeft op autisme, anti-aging, overgangsklachten, gevoelens van depressiviteit, op het leervermogen en dat het een belangrijke rol speelt in de hersenontwikkeling van baby’s.
Conclusie
Dit multifunctionele hormoon doet meer goed dan kwaad dus knuffel elkaar maar eens goed vanavond.
Bronnen: nrc.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
xtc is gezond ? dan willen mensen knuffelen.