Naarmate we ouder verandert ons lichaam. Het wordt wat minder stevig en hier en daar gaat het hangen. Maar heeft dit ook effect op de penis? Zo ja wat zijn dan eigenlijk de effecten van het ouder worden op de penis?
Oorzaak
Naargelang de man ouder wordt heeft hij minder actief testosteron en meer oestrogeen. Bij mannen is testosteron het belangrijkste geslachtshormoon. Vanaf ongeveer het 30ste levensjaar neemt de productie van testosteron af met ongeveer met 1 á 2% per jaar. Wanneer een man eind 40 of begin 50 is, dan daalt de hoeveelheid testosteron in een iets hoger tempo.
Deze daling in testosteron wordt soms wel de mannelijke menopauze of andropauze genoemd. Op lichamelijk vlak is deze periode in helemaal niets te vergelijken met de overgangsperiode van de vrouw. Bij de man is er namelijk geen sprake van een plotselinge daling in de hormoonproductie, maar met een hele geleidelijke vermindering. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van bijvoorbeeld in de 30.
Welke veranderingen zijn merkbaar?
De seksuele piek van de man ligt zo rond het 30ste levensjaar. Na deze tijd worden de veranderingen langzaam zichtbaar. Maar op welke gebieden zien we deze veranderingen?
Het uiterlijk
Aan het uiterlijk van de penis verandert er in de loop der tijd het één en ander. Ten eerste verliest de eikel langzaamaan zijn paarsrode kleur. Dit is een direct gevolg van een verminderde bloedtoevoer. Daarnaast neemt de hoeveelheid schaamhaar af. Door het dalen van de testosteronspiegel verliest de man langzaam zijn schaamhaar rondom de penis.
Het formaat
In de loop der jaren verandert ook het formaat van de penis. De penis krimpt namelijk zowel in de lengte als in de dikte. Het krimpen is beperkt. Bijvoorbeeld wanneer de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, krimpt deze waarschijnlijk tot 14 of 13 centimeter wanneer hij op 70-jarige leeftijd is. Bij het krimpen van de penis zijn minimaal 2 mechanismes betrokken. Eén daarvan is de langzame afzetting van vetstoffen (plaques) in de kleine slagaders in de penis, wat de bloedstroom naar het orgaan belemmert. Dit proces heet atherosclerose, en is hetzelfde proces dat bijdraagt tot verstoppingen in de kransslagaders.
Het andere proces heeft te maken met de geleidelijke opbouw van onelastisch bindweefsel binnen de elastische vezels die de zwellichamen omhullen. Erecties vinden plaats wanneer deze zwellichamen zich vullen met bloed. Door een combinatie van blokkades in de kleine slagaders in de penis en de verminderde rekbaarheid van de zwellichamen, krijgen mannen gemiddeld kleinere erecties. Ook de testikels veranderen van grootte. Rond het 40ste jaar beginnen de testikels te krimpen. En man van ongeveer 30 jaar heeft een testikel met een gemiddelde doorsnee van ongeveer 3 centimeter. Bij een man van 60 jaar is deze doorsnee gekrompen naar ongeveer 2 centimeter.
Kromtrekken
Van de ziekte van Peyronie (induratio penis plastica) is sprake als de penis bij het stijf worden kromtrekt. Dit is een aandoening die niet aangeboren is, maar die op latere leeftijd ontstaat en dan meestal na de 40.
Het kromtrekken van de penis door de ziekte van Peyronie komt bij ongeveer 0,4% tot 9% van de mannelijke bevolking voor. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de kromming. De meest geaccepteerde verklaring is dat er littekenweefsel ontstaat door veelvuldige kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. De verkromming ontstaat doordat het weefsel ontsteekt en er na verloop van tijd harde, verlittekende of verkalkte plekken ontstaan: plaque.
Zo’n kromming kan uiteindelijk pijnlijke erecties tot gevolg hebben, en dat kan de gemeenschap weer bemoeilijken. Meestal verdwijnt deze aandoening na een paar jaar vanzelf weer, maar in sommige gevallen is een operatie nodig om de penis weer rechter te maken.
Minder gevoelig
Met de tijd wordt de penis minder gevoelig. Hierdoor kan het moeilijk worden om een erectie te krijgen en tot een orgasme te komen. Of dit ook leidt tot minder plezierige orgasmen, is onduidelijk. Daarnaast is het zo dat de werking van de penis verminderd kan worden door een verminderde bloeddoorstroming. Wanneer er niet genoeg bloed in de penis stroomt, wordt deze niet hard genoeg om in een langdurige erectie te blijven. Erectiepillen kunnen helpen de doorstroming te vergroten en gemakkelijker een erectie te krijgen. Ook een erectiepomp kan ervoor zorgen dat de penis hard wordt.
Het goede nieuws
Ondanks deze veranderingen van de penis benadrukken vele mannen met deze veranderingen prima kunnen leven en dat ze aangeven met deze verminderde functie van de penis nog heel tevreden zijn met hun seksleven. Uit een Engels onderzoek onder 35.000 mensen bleek zelfs dat de frequentie van seks boven het 50ste levensjaar misschien wat afneemt, maar de kwaliteit alleen maar toeneemt.
Bronnen: metrotime.be en centrumvoorurologie.nl
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.
onderschreven door P.M. Mulder (arts)