Seizoensgebonden depressie

De eerste echte herfststorm is inmiddels achter de rug en de dagen zijn weer druilerig en donker. Er zijn mensen die in deze donkere periode tekenen van depressie ervaren. Deze zogenaamde seizoensgebonden depressie, ook wel winterdepressie genaamd, treft mensen met name tijdens de periode dat de dagen kort zijn en er dus weinig zonlicht is. De symptomen verdwijnen dan ook weer wanneer de dagen langer worden. Wat is een seizoensgebonden depressie?

Symptomen seizoensgebonden depressie

Enkele symptomen van een seizoensgebonden depressie zijn:

  • (Extreme) vermoeidheid.
  • Prikkelbaarheid.
  • Slechtere concentratie.
  • Somberheid.
  • Toename eetlust/gewicht.

Lichttherapie

Een winterdepressie wordt vaak behandeld met lichttherapie. Hierbij worden mensen dagelijks, gedurende een bepaalde tijd (30-60 minuten) aan intens kunstlicht (10.000 lux) blootgesteld. De lichttherapie zorgt dat de concentratie melatonine in het bloed lager wordt, waardoor de slaapbehoefte van de patiënt verminderd. Tijdens de therapie is het van belang dat de patiënt met het hoofd naar de lamp gericht is.

Er zijn diverse instellingen die de lichttherapie aanbieden, waaronder instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen. Particulieren kunnen ook zogenaamde lichttherapielampen kopen en deze thuis gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen

Lichttherapie heeft bijna geen bijwerkingen tot gevolg. Sommige mensen ervaren hoofdpijn, vermoeide ogen of misselijkheid na een sessie. Maar deze klachten verdwijnen vanzelf weer. Lichttherapie is niet schadelijk voor de huid omdat er geen ultraviolette straling vrij komt doordat er speciale lampen gebruikt worden.

Advies dokter

Wanneer u bepaalde medicijnen gebruikt of aandoeningen heeft kan lichttherapie onverstandig zijn.  Mocht u een of meerdere van bovenstaande symptomen ervaren, dan kunt u dus het beste contact opnemen met uw huisarts. Hij kan vaststellen of het daadwerkelijk om een winterdepressie gaat en een passende therapie samenstellen.

Delen:  
reactie op “Seizoensgebonden depressie
  1. Winterdepressie wordt vaak veroorzaakt door een vitamine D tekort, wat overigens in de winter bij een groot deel van de Nederlanders voorkomt. Vitamine d wordt aangemaakt in ons lichaam onder invloed van zonlicht. In de winter krijgen de meeste mensen in Nederland te weinig zonlicht (tenzij je veel buiten werkt) en vandaar het typische vitamine D tekort.

    Geschreven door Roy Lenders op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief