Zie je wazig of zwarte vlekjes, misschien heb je uveïtis?

Zie je wazig of zwarte vlekjes, misschien heb je uveïtis?

Mensen met uveïtis geven aan dat ze wazig zien of zwarte vlekjes/sliertjes in het beeld hebben. Deze ontsteking van het oog kan leiden tot een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Wat zijn de andere symptomen van uveïtis?

Wat is uveïtis?

Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige ontstekingen van het vaatvlies. Het vaatvlies (UvA), is het vlies dat de bloedvaten van het inwendige oog bevat. Er bestaan verschillende vormen van uveïtis en omdat elke vorm anders verloopt, is het belangrijk om te weten welke vorm jij hebt. Zodat je behandeling daarop afgestemd kan worden:

  • Uveïtis anterior
    Dit is een ontsteking aan de voorkant en hierbij is de iris ontstoken. Dit is de meest voorkomende vorm van uveïtis. De meeste mensen met uveïtis anterior hebben een rood oog en veel last van licht.
  • Uveïtis intermediar
    Bij deze vorm is het gebied achter de lens aangedaan, ter hoogte van de aanhechting van de oogspier. In veel gevallen is dan ook het glasvocht aangedaan. De klachten die bij deze vorm horen zijn: wazig zicht hebben, troebelingen en vlekken zien. Dit alles wordt zonder pijn ervaren. Deze aandoening komt vaak bij jonge mensen voor.
  • Uveïtis posterior
    Bij deze vorm is er een ontsteking aan de achterkant. Het netvlies is hier aangedaan. Hierbij ervaren mensen klachten zoals: wazig zicht hebben en bewegende stippen en slierten voor het oog zien.

Het kan ook zo zijn dat er sprake is van een inwendige ontsteking van het hele oog. Dan is er sprake van panuveïtis.

Symptomen van uveïtis

Een uveïtis kan plotseling of heel langzaam ontstaan. De meeste mensen geven aan dat ze wazig zien aan één of aan allebei de ogen. Tevens hebben ze last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal mensen heeft ook moeite met het verdragen van licht. Soms gaat dit gepaard met een pijnlijk en rood oog. Ook het tranen van de ogen kan een symptoom zijn.

Deze klachten kunnen in één oog voorkomen of afwisselend in één van beide ogen. Het kan ook in allebei de ogen tegelijk voorkomen.

Oorzaken van uveïtis

Uveïtis wordt vaak veroorzaakt door:

Immunologische afwijking

Hierbij richt het eigen afweersysteem zich tegen het eigen weefsel. Waarom dat gebeurd is in veel gevallen niet bekend. Men denkt dat meerdere factoren nodig zijn om uveïtis te ontwikkelen, waaronder een erfelijke aanleg. Bij 33% van de mensen is deze aandoening een onderdeel van een auto-immuunziekte, waarbij meerdere organen zijn aangedaan zoals; sarcoïdose of bepaalde vormen van reuma. Bij ongeveer de helft van de kinderen met uveïtis is er ook sprake van jeugdreuma.

Een infectie

Infecties zijn voor ongeveer 20 tot 30% de oorzaak van alle inwendige oogontstekingen. In de meeste gevallen is de oorzaak dan een toxoplasmose infectie (kattenziekte). Andere verwekkers kunnen onder andere zijn: het herpesvirus, waterpokkenvirus, het rodehond virus, tuberculose en geslachtsziekten zoals syfilis en HIV.

Trauma

Zowel een chirurgisch trauma (dat is na een oogoperatie) als een niet-chirurgisch trauma (bijvoorbeeld een ongeval of een vreemd voorwerp in het oog) kunnen een inwendige oogontsteking veroorzaken.

Onbekend

Helaas is de oorzaak van uveïtis in veel gevallen (nog) niet bekend.

Is uveïtis ernstig?

Ja, de ontsteking kan delen van het oog beschadigen en daarmee leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Gevolgen van uveïtis kunnen zijn:

  • Hoornvlies-afwijkingen.
  • Cataract (staar)
  • Glaucoom (verhoogde oogboldruk).
  • Netvliesschade.

Diagnose van uveïtis

Met een normaal oogheelkundig onderzoek, kan de oogarts vaststellen of er wel of geen sprake van uveitis is. In eerste instantie worden de pupillen met oogdruppels verwijd. Vervolgens worden de ogen met een microscoop bekeken. De arts bekijkt dan specifiek het netvlies en het vaatvlies. Een gevolg van de oogdruppels is dat het zicht een paar uur wazig wordt. Vaak is het niet mogelijk bij dit eerste onderzoek gelijk vast te stellen wat de oorzaak is. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Dit aanvullende onderzoek kan bestaan uit een: bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of fluoresceïne angiografie.

Behandeling van uveïtis

De behandeling is er vooral op gericht om de ontsteking te genezen en op het voorkómen van schade aan het kwetsbare netvlies. Deze schade is namelijk vaak onherstelbaar. Wanneer de oorzaak van uveitis bekend is, dan wordt er geprobeerd een gerichte behandeling te geven. Wanneer de oorzaak niet bekend is, dan krijgt iemand meestal algemene ontstekingsremmende middelen.

  • Ontstekingsremmende middelen
    Deze middelen worden bij niet-infectieuze ontstekingen gebruikt. Ze worden meestal in druppelvorm voorgeschreven. Bij ernstigere gevallen kunnen corticosteroïden op een andere wijze worden toegediend. Denk hierbij aan prednison in de vorm van tabletten en injecties naast of in het oog. Corticosteroïden kunnen wel bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn: een verhoging van de oogboldruk en/of staar.
  • Oogdruppels die de pupillen verwijden
    Deze oogdruppels voorkomen de verkleving van de pupil met de lens en verlichten de pijn. Een bijwerking kan zijn dat het dichtbij zien lastiger wordt.
  • Immuun onderdrukkende geneesmiddelen
    Bij de ernstige vorm van uveïtis zijn zwaardere immuun ondersteunende medicijnen nodig.
  • Oogoperatie
    In ernstige gevallen is het soms nodig een inwendige oogoperatie uit te voeren.

 

Bronnen: umcutrecht.nllumc.nloogartsen.nlerasmusmc.nl en medicalnewstoday.com

 

 

Delen:  
19 reacties op “Zie je wazig of zwarte vlekjes, misschien heb je uveïtis?
  1. Ik had ook 4 dagen zwarte slierten in mijn linker oog zonder pijn . Op het ziekenhuis helemaal onderzocht, het heet glasvliesloslating en komt door de leeftijd . Ben 61 ouderdom . Heb nu gelukkig geen last meer .

    Geschreven door Moppie op
    • Ik zag opeens heel veel “zwarte sneeuw” en lichtflitsen. Moest met spoed gelaserd worden> Nare ervaring. Oogarts zei dat ik waarschijnlijk altijd last zou hebben van die zwarte sneeuw maar gelukkig is het geheel verdwenen. Komt inderdaad door ouderdom. Gedeeltelijke loslating van het vlies. Echter er bleef een gedeelte vastzitten, dan krijg je een scheur. Dit heb ik zo begrepen.

      Geschreven door Phylomeen op
      • 55 en al 2x een scheur in netvlies laten lazeren.
        Niet ongevaarlijk. Goed te behandelen als je er op tijd bij bent.
        Heb wel levenslang zwarte vlekken overhouden, wat dan weer niet zo fijn is.

        Geschreven door C op
  2. Ik heb dit vanaf mijn twaalfde levensjaar en ben inmiddels 29. Alleen bij mij gaat het om glasvochtvertroebeling!!! Aan mijn ene oog ben ik geopereerd en de andere heb ik mee leren leven

    Geschreven door Svc op
  3. Mouches volantes? Ben daaraan geopereerd. Prima gelukt, alleen na 4,5 jaar staar! Overigens voorspeld door de specialist, met een kans van 40 %.

    Geschreven door PeterS op
  4. Behandeling nummer 2: verwijdering pupillen lijkt me niet aan te bevelen! Ik neem aan dat verwijden wordt bedoeld?

    Geschreven door Lieke op
    • goed lezen! Verwijding van pupillen staat er.

      Geschreven door Sneeuwwitje op
  5. je bent goed uitgeslapen Lieke !

    Geschreven door Peet l.m.r. op
  6. Hoi by my is nu staar ontdekt .ik draag een bril opsterkte ..vaker aan gegeven dat ik een zwart faampje zie en dat ik last heb van licht ..en by tyd en wylen zie ik ook vlammen ..net of je op een afstand in het vuur kykt ..als ik dan ga liggen met de ogen dicht en in donker dan na een half uur 3kwartier is het wel weg..paar x naar de arts geweest .ooo is niks tot voor 2we ken terug heb ik ze na laten kyken …dus staar zou dan nieuwe lensen krygen …maar als ik dit lees pfffff ..ben wel 65 jaar

    Geschreven door Toontje op
  7. Ik (79jaar) heb een paar jaar geleden een staaroperatie gehad in beide ogen.Dat is goed gelukt.
    Bij nacontrole bleek, dat ik een beetje te hoge oogboldruk had 15-18 . De oogarts wilde de waarde wat verminderen met druppelen om glaucoom te voorkomen. Kreeg echter last van jeuk ,steeds waziger zien en rode ogen. Op Oudejaarsdag daarmee ,na contact met de oogarts , gestopt.
    Een week later kon ik langs komen en kreeg een ontstekings remmer. Nu is mijn zicht bijna weer als een half jaar geleden. Moet wel soms toch nog de leesloep gebruiken om de kleine tetters in de krant te kunnen lezen.Wel heb ik in een oog nog sliertjes , het andere oog is schoon.
    Morgen weer contole bij de oogarts.
    Groeten ,
    Peter

    Geschreven door Peter Haaswijk op
  8. Qoogarts zegt dat ik floaters heb en gevaarlijk is te opereren.maar durf niet meer auto te rijden zo last van. .is wazige verplaatsende vliesjes al lang last van maar steeds erger geworden heb al half jaar oogdruppels en gebruik ze ook elke dag maar helaas het helpt niet word er zenuwachtig van andere oogarts zegt weer glasvocht en ook niks aan te doen zou zoooo graag weer s wat helderder willen zien ben 73 jaar

    Geschreven door Annemarie op
  9. Ik heb sarcoidose sinds 2006 en uitte zich in mijn ogen, neus, kramp in mijn handen en spieren. Het werd chronisch daarnaast vermoeidheidssyndroom. Ik kreeg 1 jaar lang onstekingsremmende medicijnen. Daarna moest ik er mee leren leven. Uiteindelijk was het in remissie maar nog steeds erg moe. 2 jaar geleden kreeg ik uit het niets dagelijks last van een verstopte neus, neusbloedingen, benauwd, zware hoofdpijn, overgeven en duizeligheid. Met spoed naar het ziekenhuis gegaan en de specialist zei ga maar lekker uitzieken is gewoon voorhoofdholte onsteking dat werd veroorzaakt door Sarcoïdose. Ze schreef een receptje antibiotica en vele zware medicijn wisselingen later gebruik ik tot op heden 50mg desloratadine en een neusspray (mometasonfuoraat). Dat gebruik ik tot op heden. Ik was er een paar maanden (2018) mee gestopt doordat ik wazig begon te zien maar na 1.5 uur oogonderzoek vond de oogarts niks bijzonders en adviseerde een nieuwe bril te kopen en veranderen van medicijnen. Ik blijf maar zeuren bij de huisarts maar word niet serieus genomen. Moet 10 dezelfde vragen stellen hoe het eruit ziet en of ik er last van heb of ik goed tv kon kijken bla bla bla. Ik heb al jaren last van zwarte sliertjes maar door medicijn gebruik zie ik erg wazig. Ik koop elke 2 jaar een nieuwe bril maar mijn zicht verslechterd meer. Ik heb daardoor ook niet mijn rijbewijs gehaald. Mijn zicht is nu 90% en ik ben 35 jaar. Ik zie helaas de toekomst niet positief in. Heeft iemand een advies voor mij?

    Geschreven door Boogschuttertje op
  10. @Annemarie veel klachten ontstaan op een andere plek dan ze zich uiten. Zo kan koffie het verergeren; koffieklysma’s kunnen juist gunstig werken omdat die je lever reinigen. Verder zorgen voor goede voeding. De meeste mensen zeggen gezond te eten maar eten bijvoorbeeld teveel geraffineerder producten en te weinig eiwit en vezels. En extra voedingsstoffen, zoals taurine en MSM en bepaalde vitaminen, mineralen en vetzuren maar laat je adviseren bij een complementair genezer. Op internet staat ook wel veel info.

    Geschreven door Anoniem op
  11. Kattenziekte? En dan oogklachten? Wie kan daar iets meer over vertellen?

    Geschreven door Siebe op
  12. hallo. wie kan mij helpen. ik ben NAH patient. Heb een hersenbeschadiging. ben 2 maanden geleden aan staar geopereerd. niks geen verbetering alleen maar meer wazig gaan zien. Wie herkent dit. ben 77 jaar .

    Geschreven door zonneschijn op
  13. Voor Boogschuttertje,
    Wat herkende ik mijzelf in uw verhaal/ klachten.
    Heb sinds 23 jaar ME/CVS daar horen al die waanzinnige klachten bij. Het enige wat erop zit, is het aanvaarden en mee leren om te gaan.
    Maak het uzelf zo comfortabel mogelijk bij alle klachten, M.a.w.; leer ermee te leven! Wél is dat het moeilijkste wat bestaat! Kies een (andere) huisarts, één die u wil behoeden dat er geen ernstige ziekten voortvloeien uit uw klachten.
    Sterkte hoor, t valt allemaal niet mee, maar . . . . u bent er nog en . . . . u mag er nog (best) zijn!

    Geschreven door Voor MEkaar. op
  14. Voor diegene die uveitis heeft als diagnose. Laat eens je cholesterol na kijken. Heb hier 6 jaar meegelopen en was radeloos. Op een gegeven moment naar het buitenland gegaan en daar wezen ze mij op om een cholesterol test te doen aangezien dit een oorzaak zou kunnen zijn voor het telkens terugkeren van de ontsteking. En inderdaad die was te hoog vervolgends omlasg gebracht met simvastine. en geen last meer van uveitis. Ikzelf ben eigenwijs om simvastine te blijven gebruiken en ben ook destijds gestopt. Op een gegeven moment weer last van uveitis en weer simvastine geslikt en weg ontsteking. Nu gaat alles perfect let goed op mijn voeding. Ik heb dit aangegeven bij mijn oogarts maar die zijn heilig overtuigd dat het niet door de cholesterol kwam,maar wat heb ik daaraan als ik de stap naar simvastine niet had gemaakt was ik nu gewoon de pineut (blind)

    Geschreven door alias op
    • Waar bent u geweest in het buitenland? Ik heb hypercholesterolemie en glasvochtvertroebeling.

      Geschreven door Saskia op
  15. Hallo,

    Ik heb al van jongsaf aan reuma en ben nu 50 ,onlangs kreeg ik ook last van mijn ogen.
    Enkele keren na elkaar uveitis.Na een tijdje zoeken waardoor het steeds terug kwam blijk ik een intolerantie te hebben voor appels (appelzuur).Er zijn geen zichtbare of storende verschijnselen vandaar daar het ook nooit opgevallen is tot het problemen gaf aan mijn ogen.Waarschijnlijk heb ik daardoor ook mijn reuma gekregen .Ik let nu op voor dingen waar veel appelzuur in zit en tot nu toe blijft mijn uveities weg.
    Melk drinken blijkt het appelziuur te helpen afbreken in het lichaam,dus op tijd een glas melk is ook niet slecht.Opletten met fruit want in veel fruit zit redelijk wat appelzuur.

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief