Een rood oog waar slijm of pus in zit kan een oogontsteking zijn. Meestal zijn de klachten mild. Echter, wanneer de klachten ernstig zijn zoals heftige pijn of snelle gezichtsvermindering, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Er zijn namelijk meerdere soorten oogontstekingen. Sommige daarvan kunnen blijvende schade aan het oog geven.
Wat is een oogontsteking?
Wanneer we het hebben over een oogontsteking, dan bedoelen we in de meeste gevallen een ontsteking van de conjunctiva. Het bindvlies van het oog, wat zich bevindt aan de buitenkant van het oogwit en aan de binnenkant van je ooglid. In de conjunctiva lopen fijne bloedvaatjes die je normaliter nauwelijks kan zien. Echter, bij een oogontsteking zetten deze bloedvaatjes uit, waardoor je oog er rood uit ziet.
Oogontstekingen komen regelmatig voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. Het kan een pijnlijke aandoening zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om milde, kortdurende klachten zoals: roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan na een paar dagen vanzelf over.
Soorten oogontstekingen
Er zijn verschillende soorten oogontstekingen. Het meest komt conjunctivitis voor. Deze vorm kan in 2 groepen worden verdeeld; te weten de infectieuze oogontsteking en de niet-infectieuze oogontsteking.
Bij de infectieuze oogontsteking kan er weer onderscheid gemaakt worden tussen de veroorzakers: bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.
De acute bacteriële conjunctivitis is de ontsteking die het meest voorkomt en in de meeste gevallen vanzelf overgaat. De overige bacteriële oogontstekingen moeten altijd behandeld worden. Zo zijn er enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeeld hiervan is Chlamydia trachomatis.
Ook bij de virussen zijn er weer verschillende virussen die een oogontsteking kunnen veroorzaken. Eén van de meeste bekende is het adenovirus. Dit is een verkoudheidsvirus dat gemakkelijk op de ogen slaat. Twee andere voorbeelden zijn: herpes simplex (koortsblaasjes) en herpes zoster (gordelroos). Een infectie met het herpesvirus kan ontstekingen veroorzaken in verschillende delen van het oog waaronder het: slijmvlies, hoornvlies en harde oogrok. Maar ook het binnenste van het oog kan ontstoken raken. De verschillende soorten oogontsteking met het herpesvirus kunnen bijzonder vervelende complicaties geven.
Symptomen oogontsteking
Het type symptomen is afhankelijk van het soort ontsteking.
Bij een bacteriële oogontsteking
- Roodheid.
- Het oog traant.
- Een pijnlijk, branderig gevoel, alsof er een vuiltje in het oog zit.
- Geelgroene etterende afscheiding (pus) uit het oog.
- De oogleden zijn opgezwollen en zijn ’s morgens vaak dichtgeplakt.
Meestal zijn beide ogen ontstoken. Als de ontsteking in één oog begint, volgt het andere oog vaak snel.
Bij een virale oogontsteking
- Roodheid.
- Een pijnlijk, branderig gevoel.
- Jeuk.
- De ogen tranen.
- De afscheiding in het oog is slijmerig/waterig.
- Vaak is het oog gezwollen.
- Gaat vaak gepaard met een verkoudheid, een pijnlijke keel, een loopneus. Vaak ook gezwollen klieren.
- Blaasjes rond de ogen en gezwollen, schilferende oogleden kunnen wijzen op een infectie met een herpesvirus.
Bij een allergische oogontsteking
- Milde roodheid.
- Branderig gevoel.
- Jeuk.
- Waterige afscheiding.
- Een loopneus of een verstopte neus.
- Gezwollen oogleden.
Bij een oogontsteking door irritatie of een droog oog
- Roodheid.
- Pijn, het gevoel dat er iets in het oog zit.
- Waterige afscheiding.
- In sommige gevallen last van lichtschuwheid.
Is een oogontsteking gevaarlijk?
Een oogontsteking kan veel pijn veroorzaken, maar is bijna nooit gevaarlijk. In de meeste gevallen is er zelfs geen behandeling nodig en geneest het oog binnen een week vanzelf. Maar sommige infectieuze oogontstekingen kunnen wel gevaarlijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de meningokokken conjunctivitis bij kinderen. Deze kan leiden tot een hersenvliesontsteking. Ook een besmetting met een herpesvirus kan voor ernstige complicaties zorgen.
Behandeling van een oogontsteking
In de meeste gevallen zal een oogontsteking vanzelf overgaan. In sommige gevallen kan de huisarts bij een bacteriële infectie overwegen om antibiotica te geven. Wanneer de huisarts vermoedt dat het om een besmetting met een herpesvirus gaat dan zal hij/zij een behandeling voorschrijven van een antivirale oogzalf. Het is namelijk belangrijk dat dit virus zich niet vermeerdert. Komt de infectie vaak terug, dan kan de arts antivirale tabletten voorschrijven.
Gaat het om een allergische conjunctivitis, dan is het verstandig om de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de allergie zoveel mogelijk te vermijden. Indien nodig kan je huisarts antihistaminicum-oogdruppels voorschrijven.
Voor conjunctivitis door irriterende stoffen zijn verschillende behandelingen nodig, afhankelijk van de soort irriterende stof. Bij ernstige pijnklachten kan je huisarts pijnstillende oogdruppels toedienen. Daarnaast kan deze ook een oogzalf en/of een oogverband voorschrijven.
Wanneer de oorzaak droge ogen zijn, dan kun je dit behandelen met kunsttranen. Bespreek dit wel met je huisarts, voordat je tot aanschaf overgaat. Er zijn namelijk vele soorten druppels, zalven en gels verkrijgbaar die de verschijnselen van droge ogen zouden helpen verzachten.
Wat kun je zelf doen?
- Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Wanneer je last hebt van veel slijm of pus, dan kun je ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk wel van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus).
- Draag een zonnebril, vooral bij veel licht. Dat voorkomt dat je met je gaat knijpen.
- Gebruik liever geen oogmake-up.
- Wrijf niet in je ogen en raak je ogen zo min mogelijk aan met je handen.
- Was regelmatig je handen. Helemaal wanneer je je oog hebt aangeraakt.
- Gebruik een schone handdoek voor jezelf en gooi die iedere dag in de was. Anderen moeten deze niet gebruiken.
- Wanneer je contactlenzen draagt, draag dan tijdelijk een bril. Je kunt je lenzen weer indoen op het moment dat je oogontsteking helemaal over is.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met je huisarts wanneer:
- Je ineens slechter ziet of wazig ziet.
- Het oog veel pijn doet.
- Het kijken in licht pijn doet (lichtschuwheid).
- De oogontsteking na 3 tot 5 dagen nog niet verbeterd is.
- Wanneer je oog erg opgezwollen is.
- De oogontsteking vaker terugkomt.
- Je denkt dat overgevoeligheid of een allergie de oorzaak zou kunnen zijn.
- Je gehele oogwit rood is.
Bronnen: oogfonds.nl en oogartsen.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Jammer dat er niet bijstaat dat lenzendragers alert moeten zijn bij pijnlijke ogen! Heel veel oogartsen en huisartsen weten niet dat je door het dragen van lenzen een parasiet in je oog kunt krijgen…..hoe eerder naar een Academisch Ziekenhuis hoe beter!
Ik heb zelf een parasiet opgelopen in mijn oog door de slechte voorlichting wat lenzen betreft! Je komt in een “horrror” terecht met alle gevolgen van dien.
Huisartsen weten dat soms niet, maar oogartsen juist wel. Zij zijn de deskundigen op dit gebied en zijn soms juist geen voorstanders van contactlenzen, omdat zij regelmatig mensen met problemen met ogen agv contactlenzen zien !
Ben vanda ah ok naar de Ha. Geweest. Pijn in mijn oog vreselijk. Zit pus in ab zalf gekregen. Nu is mijn oog rood pfff al de derde keer in een jaar vervelend. Heb ook droge ogen. En jeuk ja dan ga je toch wrijven. In mijn slaap doe ik dat Mooi waardeloos de Ha zegt hormonaal. Vervelend en t is pijnlijk.
Na het uitdoen van lenzen voelde ik een scherpe pijnscheut door mijn oog gaan.s,morgens het oog gezwollen..rood en pijnlijk..het licht deed zeer..of er een dolk in mn hoofd gestoken werd. Bij de huisarts diagnose bacteriële infectie..medicijnen ooggel voor de nacht..oogdruppels voor de dag en kunsttranen..nu al 2 dagen niets kunnen zien met dat oog..het blijft wazig..is dit normaal? Komt mijn zicht nog terug?
Direct naar academisch ziekenhuis!!! Heb ik ook gehad;.. artsen van een ziekenhuis me naar huis stuurde met druppels, werd alleen maar erger. De specialist weet hier raadt mee.
Hoe is je zicht nu?