Glasvochtloslating, kan dit kwaad? Is het gevaarlijk?

Kan een glasvochtloslating kwaad?

Zie jij met één oog zwarte, zwevende vlekjes, puntjes of draadjes gecombineerd met lichtflitsen? Dan kan het zijn dat er sprake is van glasvochtloslating. Kan glasvochtloslating kwaad? Is het gevaarlijk?

Werking van het oog

We kunnen zien omdat onze ogen en hersenen samenwerken. Maar voor die samenwerking komt er eerst licht het oog binnen via je pupil. Je pupil wordt groter in het donker en kleiner bij fel licht. Dan gaat het licht door het hoornvlies. Daarachter zit de iris, waarna het licht de lens passeert. Uiteindelijk komt het beeld op de achterkant van het oog. Dit is het netvlies (retina) en hier zitten allemaal lichtgevoelige cellen. Van die lichtgevoelige cellen zijn 2 soorten, te weten kegeltjes en staafjes. De kegeltjes nemen kleur en contrast waar, en de staafjes licht en donker. Na dat waarnemen zetten de kegeltjes en staafjes het licht om in elektrische prikkels. Deze elektrische prikkels worden dan via de oogzenuw vervoerd naar de hersenen. In de hersenen wordt de informatie van beide ogen omgezet in een beeld.

Binnen in de oogbol zit een heldere gelei, glasvocht genaamd. Het glasvocht heeft als functie om het oog zijn ronde vorm te laten behouden. Wanneer deze ronde vorm er niet is, dan ontstaan er vervormingen in het beeld. Dat glasvocht veranderd langzaam van samenstelling als we ouder worden. Het wordt minder elastisch en het neemt in volume af.

Wat is glasvochtloslating?

Het oog is dus gevuld met glasvocht en is omgeven door een dun vlies. Dit vlies noemen we het glasvochtmembraan. Als gevolg van het ouder worden veranderd de samenstelling van het glasvocht van het oog. Hierdoor wordt deze minder elastisch en wat wateriger. Daarnaast kan het krimpen, waardoor het buitenste laagje van het glasvocht, het glasvochtmembraan, loskomt van het netvlies. Dit heet een glasvochtloslating en wordt ook wel achterste glasvochtloslating genoemd. De officiële term is dan ook een glasvochtmembraanloslating.

Een glasvochtloslating ontstaat meestal geleidelijk, maar kan ook acuut ontstaan.

Symptomen van een glasvochtloslating

Een glasvochtloslating kan de volgende klachten geven:

  • Glasvochttroebelingen
    Met één oog zie je kleine stipjes, vlekjes, puntjes, spinnetjes, sliertjes of draadjes zweven, te zogenoemde mouches volantes. Dit zijn vuiltjes in het glasvocht en noemen we glasvochttroebelingen (floaters).
  • Je ziet lichtflitsen
    Mensen omschrijven dit als een lichtflits of het plotseling aan- en uitgaan van een TL-lamp. Dit komt doordat het krimpende glasvocht als het ware trekt aan het netvlies. Vaak zien mensen dit ’s avonds of in en donkere omgeving.
  • Slechter zien
    Een waas zien of gewoon minder goed dan anders zien.

Deze symptomen ontstaan in de meeste gevallen plotseling. Wanneer de vlekjes en flitsen plotseling erger worden of als een deel van je zicht donker wordt, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te worden onderzocht worden door de oogarts.

Risicofactoren glasvochtloslating

  • Leeftijd
    Zo tussen de 50 en 60 jaar verandert geleidelijk de samenstelling van het glasvocht. Rond deze leeftijd verdicht het glasvocht en neemt het volume af. Ook wordt de verbinding met het netvlies zwakker. Voor het 50ste levensjaar komt glasvochtloslating heel weinig voor.
  • Een glasvochtloslating in het andere oog
    Uit een studie is gebleken dat 90% van de mensen die een glasvochtloslating hebben dat ze binnen 3 jaar ook in het andere oog een glasvochtloslating krijgen.
  • Bijziendheid
    Iemand die bijziend is (iemand met min-glazen) ontwikkelt 6 tot 10 jaar eerder een glasvochtloslating dan mensen die niet bijziend zijn.
  • Trauma
    Een harde klap op het oog verhoogt de kans op een glasvochtloslating.
  • Staaroperatie
    Na een staaroperatie is de kans op een glasvochtloslating iets groter.

Is een glasvochtloslating gevaarlijk?

Een glasvochtloslating kan in principe geen kwaad. Echter, bij een kleine groep mensen kan er tijdens de loslating een scheurtje in het netvlies ontstaan. Hierdoor kan er vocht achter het netvlies komen, waardoor dit loslaat. Dit heet een netvliesloslating en dat moet wel snel worden behandeld. Het is daarom belangrijk dat iedereen, bij wie een glasvochtloslating optreedt, oogheelkundig onderzoek krijgt om te bekijken of er scheurtjes in het netvlies zijn ontstaan.

Diagnose glasvochtloslating

Om te bepalen of iemand last heeft van een achterste glasvochtmembraanloslating en/of netvliesproblemen, moet een oogarts het oog onderzoeken. De arts doet dit nadat de pupillen zijn verwijd met oogdruppels. Vervolgens kan hij of zij de diagnose stellen.

Netvliesloslating behandeling

Indien er een netvliesloslating is ontstaan, dan moet deze behandeld worden. Het niet behandelen leidt namelijk tot slechtziendheid of zelfs blindheid aan het oog. Een netvliesloslating zal dan behandeld worden met een operatie. Er bestaan 2 technieken:

  • Een cerclage en plombe.
  • Een vitrectomie.

Cerclage en plombe
Bij een cerclage en plombe wordt het scheurtje in het netvlies gesloten door met een kunststof kussentje (de plombe) van buitenaf het netvlies aan te drukken. Deze plombe wordt onder een dun bandje geschoven die eerst rondom het oog is bevestigd.
Vitrectomie
Een vitrectomie is een glasvochtoperatie. Hierbij wordt het oude glasvocht verwijderd om vervolgens te worden gevuld met gas of olie. Dit wordt gedaan zodat het netvlies een tijd op zijn plek blijft zitten en weer vast kan groeien.

In 90% van alle gevallen is de operatie in 1 keer succesvol. In 10% laat het netvlies toch los en zal er een nieuwe operatie nodig zijn.

 

Bronnen: oogfonds.nl, amphia.nl en folders.slingeland.nl

 

 

 

Delen:  
12 reacties op “Glasvochtloslating, kan dit kwaad? Is het gevaarlijk?
  1. Ik heb last van vertroebeling van het glasvocht. Er zijn onderzoekjes geweest bij de oogarts in het ziekenhuis, die dat ook heeft vastgesteld. Echter een operatie is niet geheel zonder risico’s, en er werd mij aangeraden om zolang het nog goed ging daar mee te wachten. Het irriteert me nu toch wel heel erg. Bovendien heb ik sterkte _5,5 en wil ook graag mijn ogen laten laseren. Mijn vraag is: Kan dat laseren wel gewoon?

    Geschreven door Jantina op
  2. Zelf heb ik het ook ondervonden. Was een vreemde gewaarwording. Op mijn 48ste jaar. Dus het kan wel voor je 50ste optreden. Gelukkig na controle geen scheurtje in netvlies. Wel is mijn zicht bij bepaalde stand zonlicht een beetje mistig. En heb ik nu floaters wat ik als heel erg irritant beschouw. Moet ik mee leren leven. Maar dat gaat de ene dag beter dan de andere.

    Geschreven door John op
  3. Ik heb het aan (voorlopig) mijn linkeroog. Het membraan wil nu na 5 jaar nog steeds niet loslaten van het netvlies. Een klein scheurtje in het netvlies is door de oogarts gefixeerd met een laserbehandeling. Elk jaar op controle, maar geen acuut gevaar, volgens de arts.

    Geschreven door Burro Holanda op
  4. Broer van mij kreeg het na een radioactieve inspuiting ,MIBI scintigrafie genaamd – deze inspuitingen hebben nevenwerkingen maar worden nergens vermeld : schande – ikzelf kreeg na ook een MIBI scintigrafie het voetje (jicht) maar heb al 16 jaar overleefd zonder medicatie – heb het al tiental keren gehad .

    Geschreven door yves steenssens op
  5. Al 3x laserbehandeling gehad aan mijn oog, vreselijk.
    Zie wel 30 spikkels ronddwarrelen. Dit blijkt blijvend en erg irritant.
    Benieuwd of iemand dit herkent na een laserbehandeling en een netvliesoperatie aandurfde.

    Geschreven door Aa op
  6. Ik zie al een paar jaar zwarte stipjes met mijn linkeroog als ik naar een lichtbron kijk. Is het handig om hiermee naar een oogarts te gaan of moet ik ermee leren leven?

    Geschreven door Trikytas op
    • Ik ondervond dit toen ik rond de 15 jaar was
      Nog niet gelaserd, maar na een tijdje lette ik er zelfs niet meer op.

      Geschreven door Milan op
  7. Ook bij mij ( vrouw, toen 57 jaar) is er na een staaroperatie glasvochtloslating opgetreden. Mijn ogen hadden een heftige reactie op de medicijnen die ik na de operatie in mijn ogen moest spuiten. Tijdens die dagen leek er iets te knappen en heb ik een vlies voor mijn ogen en vele zwarte puntjes en sliertjes. Dit is nu 6 jaar geleden. Het is heel irritant. Ik zie niet altijd goed, vooral tijdens het lezen. Maar bij goed licht heb ik er minder last van. Ik ben daar erg van geschrokken. Ik laat mij ieder jaar controleren en het lijkt stabiel te zijn. Een operatie om het glasvocht te vervangen is te riskant, omdat ik sterk bijziend ben. De risico’s zijn dan groter. Ik slik al een paar jaar de vitamine Luthine en eet heel gezond. Zo hoop ik mijn ogen in goede conditie te houden.

    Geschreven door Marja op
    • Ik heb al langere in m’n rechteroog het gevoel of er een sliertje slijm in m’n oog zit, het belemmert dan mijn zicht. Na veel wrijven verdwijnt hetwel, maar na een tijdje het komt terug. Het is geen echt slijm sliertje, maar zo voelt het. Valt dat ook onder loslating misschien?

      Geschreven door Antonia op
  8. In 2008 loslating achterste oogvlies, dus een bloedring in het gezichtsveld. Vrijdagavond bij de eerste hulppost geweest van Amphia – Breda en weer naar huis gestuurd. Maandag naar mijn huisarts, die me dorosturude naar de oogarts. Ik kon na 4 MAANDEN al terecht. Dus mbv zorgverzekering.. in Haarlem, al na 2 1/2 maand. Naar Antwerpen gebeld en .. “allez, als et is waar ieck bang voor ben… ieck wil u over anderalf uur ier hebben, et is 1 uur rijden”. Gelukkig, niets vitaals ( oogzenuw geraakt), dus.. heel lang erg veel van die vlekjes in mijn gezichtsveld gehad.

    Geschreven door Harry Romijn op
  9. 2 jaar geleden een spontane netvliesloslating gehad. Mijn zicht was in een paar uur nihil in mijn linkeroog. Naar een plaatselijk ziekenhuis gegaan die mij met een paar tabletjes naar huis stuurde.(Was op zondag). De volgende dag naar het oog ziekenhuis gegaan die eerder bij mij een staaroperatie had uitgevoerd. Er bleek een scheurtje in de retina te zitten.
    Ik werd met spoed geopereerd dmv gasinspuiting. Het herstel gaat heel langzaam, maar zit nu op 60% zicht waar ik al heel blij mee ben. Elk jaar een paar % meer.

    Geschreven door Johanna op
  10. Ook ik ben geholpen aan een staaroperatie.
    Op advies van oogarts (ik draag een bril) met min glazen min 4/ min 6. Konden er lenzen in geplaatst worden zodat ik zonder bril goed kon zien.
    Dus laten doen kosten totaal 1100 euro, daarna binnen 2 jaar een netvliesloslating in linkeroog en een jaar later glasvochtloslating rechteroog. Mijn advies kijk uit voordat je je laat opereren aan de ogen. Wat een ellende.

    Geschreven door Johan op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief