Hoofdpijn door te veel of te weinig cafeïne?

Hoofdpijn door te veel of te weinig cafeïne?

Wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is cafeïne. Sommige mensen krijgen hoofdpijn bij overmatig cafeïnegebruik, of wanneer ze enkele dagen géén cafeïne gebruiken.

De meeste mensen kunnen iedere dag een paar koppen koffie drinken, zonder dat ze ergens last van krijgen. Er zijn mensen, die er zich beter en alerter bij voelen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die na verloop van tijd een chronische hoofdpijn krijgen. Dat kan gepaard gaan met andere verschijnselen zoals: vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. De hoofdpijn, is vaak ’s morgens die bij het wakker worden het ergst.

Hier spreken we dan van middelen-afhankelijke hoofdpijn, een soort hoofdpijn dat vaak veroorzaakt wordt door een overmatig gebruik van pijnstillers. Maar die dus ook door cafeïne kan worden veroorzaakt. Cafeïne zou zelfs steeds meer de belangrijkste oorzaak van zo’n middelen-afhankelijke hoofdpijn zijn. Overmatig gebruik van cafeïne, kan leiden tot een toename van de duur van hoofdpijnaanvallen én een verminderde reactie op de effecten van bepaalde medicijnen.

Hoeveel cafeïne is dan te veel?

Dat is heel erg persoonlijk, en verschilt dan ook van persoon tot persoon. Een volwassen man of vrouw die gezond is, kan meestal zonder problemen 400 mg cafeïne per dag consumeren. Dat komt overeen met zo’n 4 á 5 kopjes koffie per dag. Vanaf 500 á 600 mg cafeïne per dag (dat zijn dan ongeveer 5 tot 7 koppen koffie), verhoogt de kans op hoofdpijn en andere mogelijke klachten zoals: slapeloosheid, maag- en darmklachten. Maar sommige mensen kunnen bij 100 mg per dag al hoofdpijnproblemen krijgen.

Effecten van cafeïne

Wanneer je cafeïne drinkt, neemt het niveau van de activerende neurotransmitters dopamine en norepinefrine toe. Norepinefrine is de wetenschappelijke term voor adrenaline. Wanneer je te vaak cafeïne in je lichaam hebt, worden de klieren die adrenaline produceren overbelast. Dit kan leiden tot een chronische stresstoestand. Een overmaat aan cafeïne kan dan leiden tot spanningshoofdpijn. Ook door het stoppen van het drinken van cafeïne kan er hoofdpijn ontstaan.

Waar zit cafeïne in?

Koffie is echt niet het enige middel waar cafeïne in zit. Cafeïne komt voor in verschillende drankjes, etenswaren en zelfs in bepaalde pijnstillers. Een pijnstiller kan tussen de 50 tot 100 mg cafeïne bevatten en dat is ongeveer gelijk aan 1 kopje koffie. Maar zo zit er ook cafeïne in thee, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Tegenwoordig zijn er ook verschillende producten met extra cafeïne op de markt zoals kauwgom, snoep en water.

Omdat er geen leeftijdsgrens zit op het consumeren van producten met cafeïne, kunnen ook kinderen last hebben van deze vorm van hoofdpijn. Dit door het drinken van grote hoeveelheden cola, ijsthee of cafeïnehoudende energiedranken.

Ontwenningsverschijnselen

Een ander bekend fenomeen, zijn mensen die door de weeks een aantal koppen koffie drinken, en in het weekend steevast last hebben van een migraineachtige hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zelfs gepaard gaan met: vermoeidheid, prikkelbaarheid, rusteloosheid en soms ook trillende handen.

Zo’n weekendhoofdpijn kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Denk hierbij aan het feit dat je in het weekend misschien meer alcohol drinkt, later naar bed en/of langer uitslaapt en je ontspanning ervaart na de stress van de werkweek. Het klinkt misschien raar, maar in principe hebben we het hier over een ontwenningsverschijnsel. Men noemt het dan ook ‘onttrekkingshoofdpijn’. Dit soort hoofdpijn treedt typisch op, enkele uren na het laatste gebruik en bereikt een piek na 24 tot 48 uren. Het kan zelfs enkele dagen aanhouden. De hoofdpijn verdwijnt vrij snel wanneer je opnieuw koffie drinkt. Des te meer koffie iemand drinkt, des te groter de kans op dit soort verschijnselen is, des te sterker de ontwenningsverschijnselen zijn.

Ook hier zijn er verschillen van persoon tot persoon, maar sommige mensen kunnen al ontwenningsverschijnselen krijgen, bij een dagelijks gebruik van 100 mg koffie. Dat is het gelijk aan het drinken van 1 kopje koffie, 2 kopjes thee of 2 pijnstillers met cafeïne.

Deze weekendhoofdpijn kan ook voorkomen bij mensen met migraine. De cafeïneonthouding kan bij hen een migraineaanval uitlokken.

Wat kun je er tegen doen?

De enige oplossing is om te stoppen met het consumeren van cafeïnehoudende dranken (en pijnstillers). In het begin kan de hoofdpijn of de migraineaanvallen in ernst toenemen. Dat is ook de reden, dat men niet adviseert om opeens te stoppen. Neem bijvoorbeeld elke week een kopje koffie per dag minder.

Ter verlichting van de ‘onttrekkingshoofdpijn’, kan eventueel gedurende 1 week een pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen (zonder cafeïne), worden voorgeschreven.

Is de hoofdpijn eenmaal weg, dan kun je voorzichtig proberen of je weer een kop koffie of thee kunt nemen zonder dat er klachten ontstaan. Soms lukt dat, soms niet.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl en ad.nl 

Delen:  
13 reacties op “Hoofdpijn door te veel of te weinig cafeïne?
  1. Ik heb al jaaren last van megrene.en ja hoor ik drink edere dag een blikje redbul op.
    Ik zou wel willen stoppen ….

    Geschreven door Rhiz op
    • Gewoon niet meer kopen…? Sterkte en succes!

      Geschreven door Bea op
    • Red Bull is echt vergif, je drinkt nog beter een koffie dan dat…

      Geschreven door Lil op
  2. Ik sta alledagen op met hoofdpijn ,,en kruip er weer in met hoofdpijn ,,,ik drink coffie zonder cafeïne ,,,max drie per dag ,,ik leer er mee leven ,,soms is het zo erg dat ik nog licht nog geluid kan verdragen ,,,

    Geschreven door Mieke op
    • Heb ik ook jaren last van gehad. Ik las een artikel dat het vitaminetekort kan zijn en dan vooral vitamine D, co-enzym Q10 en foliumzuur. Sinds ik dit slik heb ik bijna geen last meer. Ik had ook magnesium tekort en dat schijnt ook te helpen tegen migraine dus dat slik ik ook. Mijn zoon had regelmatig last van migraine aanvallen en slikt dit sinds een half jaar ook. Hij heeft nog geen aanval gehad!
      Sterkte!

      Geschreven door Maureen op
      • Hoi Mareen, ik heb een vraagje als eerste ik gebruik iedere dag vitamine A t/m Z en ook nog apart vitamine D.

        Zit nu in vitamine D die co-enzym Q10 en Foliumzuur of moet je hier een aparte tablet voor kopen??
        En hoe zit dat met die magnesium ?? naar mijn idee moet je daar een aparte tabl. voor kopen maar aangezien jij en je zoon het gebruiken kan jij mij dat vast wel vertellen..

        Ik heb een keer in de twee a drie maanden een migraine aanval en lig dan 4 a 5 dagen op bed slik ook medicijnen van de huisarts om er voor te zorgen dat ik niet elke maand de pineut ben.

        Ik hoop dus echt dat je wilt reageren op mijn mailtje naar jou en ook zoals ik het naar jou heb gedaan op de andere manier kan ik het niet lezen hoe dat komt weet ik niet.

        Alvast bedankt

        Geschreven door Flierefluiter op
        • Hoi,
          In standaard a-z vitaminepillen, zitten vaak alle stoffen wel, maar in een vorm die je lichaam minder goed kan opnemen.
          Bij de Tuinen (Holland en Barret nu) geven ze vaak goed advies over welke vorm van inname je het beste kan nemen.
          Ik gebruik nu Magnesium, in de vorm van: magnesiumcitraat. Dit is een organische vorm die het beste wordt opgenomen. Magnesiumoxide (wat vaak in die standaardpillen zit), is anorganisch en wordt het slechtst opgenomen. Succes!w

          Geschreven door Yve op
      • Hoi ik zit in de overgang en kreeg steeds meer last van hoofdpijn. De arts zei dat dat zou te maken kunnen hebben met de overgang. Maar ik slik soms 4 tot 6 paracetamols p/d met codeine met tot gevolg dat ik daar imuun voor aant worden ben wat kan ik doen ik kan absoluut niet tegen hoofdpijn . Gaarne jullie reacties aub.

        Geschreven door Mayke uit maastricht. op
    • ga eens naar de oogarts . ik had vroeger altijd hoofdpijn ,na jaren zoeken, kreeg ik een bril voor ver zien . nooit geen hoofd pijn weer gehad.

      Geschreven door bert op
  3. voor mensen die migraine hebben en er te veel last van hebben vraag eens bij de huisarts om medicijnen er zijn er genoeg ik heb er verschillende gehad heb nu propranalol (of zo iets) ze zijn eigenlijk om je bloeddruk te verlagen maar helpen ook tegen migraine ik had altijd ieder maand een migraine aanval en toen lag ik nog een week plat nu krijg ik nu maar een keer in de 2 a 3 maanden een aanval en lig ik er 4 dagen plat mee.

    Huisartsen geven vaak aan meiden/vrouwen de pil kijk daar aub mee uit als je dit te lang slikt kan je hier een emboly van krijgen ik heb geluk gehad bij mij was het een longemboly maar het kan ook naar je hart of hersenen gaan.

    Kaneel schrijnt ook te werken daar schijnt ook iets in te zitten wat goed is als je migraine hebt.

    Geschreven door Flierefluiter op
  4. Heey hoofdpijn mensen, als je echt migraine hebt helpen er echt geen paracetamols en dergelijke, zelf heb ik al vanaf mijn 15e jaar migraine ( nu 53 )en echt alles gedaan om er van af te komen, uiteindelijk bij de huisarts weer wat anders gekregen, sumatriptan, maar eigenlijk gaat het om de tripitanen die hier inzitten. Deze gebruik ik nu al zeker 15 jaar en ben een stuk gelukkiger. Meestal als ik de aanval voel aankomen en er snel mee start kan ik gelukkig gewoon verder, natuurlijk wel met wat bij verschijnselen maar ik hoef geen 3 dagen plat in bed. Hopelijk heeft hier iemand iets aan en heeft wat minder klachten.

    Geschreven door Diane op
  5. Ik heb een ander probleem nl. tinnitus probleem, enkele weten gaat het goed maar plots midden in de nacht krijg ik een ijl gevoel in het hoofd en een enorme druk in mijn hoofd en oor met krakende geluiden en gehoorafname.Ik sta dan op. Ik neem dan 32 mg. van de voorgeschreven Bètahistine 16 mg.of 32 m. en een tablet gingko biloba en een nurofen en moet ik in de zetel zitten, ik hoor mijn uurwerk niet meer tikken(anders wel) en moet zo afwachten tot mijn gehoor langzaam weer terugkeert (soms steek ik ook een wiekje doordrengt met maxitrol ) in men oor, wat verzachtend werkt, maar ik blijf geruis en ee heel drukkend gevoel en vervorming van geluiden nog steeds hebben. Mijn KNO arts, weet het en heeft blijkbaar geen oplossing hiervoor. Wel moet ik om de drie maanden mijn oren laten uitkuisen (want uitspuiten) mag niet meer…en dit al jàààààren…..
    Om onnozel van te worden……Zijn er lotgenoten die hier ook dergelijke problemen hebben meegemaakt ? De KNO arts beweert ook dat er een begin van Menière zou zijn. Ik ben radeloos om den duur……Het gehoor herstel zich dan een beetje na uren of na een nacht en een dag, maar toch precies met steeds meer gehoorvermindering….Ook verdraag ik nog moeilijk sterke geluiden zoals in tea-rooms, familiefeesten enz….
    Zou héél graag reactie hieromtrent bekomen. Dank je wel op voorhand ! Xx

    Geschreven door Schuun Wijveke op
  6. joeli en rita drikkrn kofie te veel hooftpijn bwegen zwemmen dansen

    Geschreven door joeli op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief