Van kinds af aan is je al verteld dat wortelen goed zijn voor je ogen. Maar wist je dat een wortel vol waardevolle voedingsstoffen zit, en dat ze veel meer gezondheidsvoordelen bieden? Waar is een wortel allemaal goed voor?
De wortel
Wortelen behoren tot de knolgewassen. Je vindt ze in soepen, salades, sappen en smoothies of gewoon als groente bij een maaltijd. Wortelen zijn gezond: ze bevatten een hoog gehalte aan betacaroteen en vitamine A, die beide van essentieel belang zijn voor de gezondheid van onze ogen. Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B, C, K en diverse mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, kalium, fosfor en calcium.
Gezondheidsvoordelen van wortelen
Goed voor je zicht
Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen (provitamine A), wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Het is, net als vitamine A zelf belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Het netvlies heeft de vitamines nodig om licht om te kunnen zetten in signalen naar de hersenen. Let wel; het is niet zo dat wanneer je bij- of verziend bent dat dit te verhelpen is door wortelen te gaan eten. Je gezichtsscherpte zal er niet op vooruitgaan.
Echter, een tekort aan vitamine A kan wel nachtblindheid of droge ogen veroorzaken. Nachtblindheid is het verschijnsel dat iemand niets of bijna niets ziet in het donker. Wanneer er voldoende licht is, ziet iemand wel goed. Een ander symptoom van nachtblindheid is dat nachtblinde mensen veel moeite hebben om te wennen aan het donker als ze uit een ruimte komen die helden verlicht is.
Ondersteunt de darmwerking
In een portie wortelen (100 gram), zitten maar liefst 3 gram vezels. Dat is weer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vezels helpen bij het verbeteren van de darmflora. Een gezonde darmflora is de basis van een goede gezondheid. De vezels vormen een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen. Ook dragen vezels bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie.
Gezondere huid
Wortels bevatten verschillende stoffen die bijdragen aan een gezondere en mooiere huid. De vitamine A die je lichaam omzet uit bètacaroteen, helpt om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van onder andere de zon.
Wortelen zijn ook een belangrijke bron van vitamine C. Deze vitamine stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen is een eiwit dat erg belangrijk is voor het bindweefsel, de elasticiteit en versteviging van de huid. Maar vitamine C behoort ook tot de antioxidanten, die bescherming bieden tegen vrije radicalen. Het helpt dus ook tegen veroudering van de huid.
Een lager cholesterol
Het eten van wortelen kan helpen om je cholesterol te verlagen, doordat wortelen rijk zijn aan oplosbare vezels. Deze oplosbare vezels binden zich namelijk gemakkelijk met galzuren.
Verlaagd het risico op hart- en vaatziekten
Uit een studie van de Nederlander Brian Buijsse (gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit), blijkt dat door het eten van wortelen het risico op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Hij heeft dit aangetoond door deelnemers die aan deze studie meededen enkele jaren te volgen en de inname van wortelen bij deze groep te onderzoeken. Het bleek dat hoe meer wortelen de deelnemers aten, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten was. Men gaat ervan uit dat het komt door hetzelfde stofje dat goed is voor de ogen: bètacaroteen.
Gezonde mond en tanden
Door rauwe wortelen te eten stimuleer je de aanmaak van speeksel. Dat is van belang voor een gezonde zuurgraad in je mond.
Sterke botten
Naast alle vitamines, bevatten wortelen ook diverse mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en calcium. Deze zijn belangrijk voor onze botten. Daarnaast is vitamine K erg belangrijk voor de aanmaak van boteiwitten. Het binnenkrijgen van voldoende calcium, magnesium en kalium helpt bij het voorkomen van osteoporose.
Gezonde snack
Wanneer je op zoek bent naar een gezond tussendoortje, dan is de wortel de perfecte snack. Omdat wortelen vanwege hun structuur en vezels goed verzadigen, helpen ze ook nog eens om minder te eten. Uit een Engels onderzoek bleek dat proefpersonen die tijdens de lunch wortelen hadden gegeten de rest van de dag minder aten, dan de proefpersonen die geen wortelen hadden gegeten.
Bewaren
Wortel met loof kun je in de koelkast, in de groentebak, ongeveer zo’n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1 tot 2 weken bewaren.
Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C. Je kunt ze beter niet bij fruit of groenten bewaren die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappels, omdat ze daardoor sneller oud en bitter worden.
Conclusie
Wortels bevatten veel vitaminen en mineralen. Het is wel beter om wortelen rauw te eten. Wanneer ze worden gekookt gaat er een groot deel van alle goede vitamines verloren. Daarnaast ontstaat er door het verhitten van een wortel meer zetmeel. Dat zetmeel kan de bloedsuikerspiegel laten schommelen. Een bloedsuikerpiek wordt altijd gevolgd door een daling en een schommelende bloedsuikerspiegel is iets wat we eigenlijk altijd proberen te voorkomen. Het gevolg kan namelijk zijn dat je er honger van krijgt.
Bronnen: Mens-en-gezondheid.infonu, Nationalezorggids en Voedingscentrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Is worteltjes uit een potje ook goed?
Ik denk niet zo goed als rauw ze zijn bewerkt en bevatten veel suikers! Zoals alle groente die in pot zitten
Niks uit een potje is goed. De meeste (om niet te zeggen alle) voedingswaarden zijn eruit. De verpakking geeft op de ingrediëntenlijst dikwijls E-nummers aan. Dit zijn toegevoegde chemicaliën als bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. Deze chemicaliën worden diir ons lichaam als vreemd aanschouwd en opgeslagen in de vetreserves. Vers is dus de boodschap!
Wat Debby hierboven schrijft is klinklare onzin. E-nummers zijn helemaal geen chemicaliën maar stoffen die een lang traject hebben doorstaan voor ze goedgekeurd werden. Vaak zijn het gewoon natuurlijke stoffen. Een voorbeeld daarvan is E162 (bietenrood) of E330 (citroenzuur). Het is dom om je niet in iets te verdiepen en dan maar wat te gaan roepen en angst te gaan zaaien. Zoals de oliedomme anti-vaxxers, die een al talloze malen onderuitgehaald “onderzoek” blijven aanhalen om te “bewijzen” dat je autistisch wordt van inenten. Zucht. Ik ben het wel met haar eens dat vers altijd beter is, ook lekkerder trouwens.
Ja hoor
Gelijk ophalen
En wanneer men in dialyse zit?
Ik weet dat rauwe wortelen gezond zijn.
Ik wordt er alleen doodziek van en eet dus geen rauwe wortelen meer. Zijn er meer mensen die dit hebben?
Je bend ook geen konijn
ik drink iedere morgen op mijn nuchtere maag het sap van +-5 wortels en het sap van een rode parika en voel
mij daar heel goed bij .
ps ik doe dat al meer dan 10 jaar elke dag .
Wat Debby hierboven schrijft is klinklare onzin. E-nummers zijn helemaal geen chemicaliën maar stoffen die een lang traject hebben doorstaan voor ze goedgekeurd werden. Vaak zijn het gewoon natuurlijke stoffen. Een voorbeeld daarvan is E162 (bietenrood) of E330 (citroenzuur). Het is dom om je niet in iets te verdiepen en dan maar wat te gaan roepen en angst te gaan zaaien. Zoals de oliedomme anti-vaxxers, die een al talloze malen onderuitgehaald onderzoek blijven aanhalen om te “bewijzen” dat je autistisch wordt van inenten. Zucht.
Lekker gestoofd met een ajuintje… Hoe lekker is dat? Wij eten het met vlees of vis. Soms rauw op een koude schotel, maar dan uit een bokaal??? Gewoon als snack is niet aan te raden voor mensen met een tandprothese. Daar bijt je binnen de kortste keren een tand uit, of een nog ergere breuk. Dus gestoofde worteltjes of wortelsoep of wortelstoemp.