We proberen allemaal zo gezond mogelijk te eten. Maar gemiddeld eten wij Nederlanders zo’n 40 kilo suiker per jaar. Een groot deel daarvan bestaat uit verborgen suikers. Wij hebben een aantal producten op een rij gezet, waarvan je misschien niet wist dat deze veel suikers bevatten. Wat zijn verrassende bronnen van suiker?
Verrassende bronnen van suiker
Kant en klare pastasauzen
Heel veel mensen roerbakken wat groenten, koken de pasta en doen er een pot kant en klare pastasaus bij. Echter in die potten of zakken, zit suiker. Afhankelijk van het merk kunnen er wel tot 2 klontjes suiker per portie in zitten. Dus probeer zelf eens pastasaus te maken. Het is niet alleen goedkoper, maar ook veel lekkerder en makkelijker dan je denkt.
Ontbijtgranen
Voor veel mensen bestaat het ontbijt uit een kom ontbijtgranen aangevuld met melk of yoghurt. Maar in de verpakte ontbijtproducten die krokant zijn, zit erg veel suiker. Vooral de kinderversies, zoals die met chocolade en dergelijke, zitten boordevol suikers. Wanneer je toch een enorme fan van ontbijtgranen bent, maak dan de keuze voor onbewerkte pure muesli, eventueel met noten, zaden of kokos erdoor.
Ontbijtkoek
Ontbijtkoek wordt toch vaak gegeten omdat het niet alleen lekker is maar ook goed voor je zou zijn, een gezond tussendoortje. Helaas, ontbijtkoek bestaat voor een groot deel uit suikers. Bij sommige soorten zit er op de bovenkant ook nog eens een extra laagje suiker. Wanneer je iedere dag ontbijtkoek eet, dan krijg je al snel teveel suikers binnen.
Yoghurt met een smaakje
Zowel in de bladen als op televisie wordt yoghurt met een smaakje verkocht als het gezonde tussendoortje. Helaas zijn er bakjes yoghurt die 15 gram suiker per 100 gram yoghurt bevatten. Dat is veel. Griekse yoghurt is hier de uitzondering op. Producten met de melding ‘0% vet’ zijn helemaal tricky, want vet is een smaakmaker. Wanneer deze er uit wordt gehaald, zal er meer van een andere smaakmaker, met andere woorden suiker, moeten worden toegevoegd omdat anders niemand het koopt.
Soep in blik
Ook aan soep in blik, pakjes en zakjes, wordt suiker toegevoegd. Naast suiker zit er in die blikken soep ook nog eens veel zout. Dus ook hier geldt, trek je eigen bouillon en maak vervolgens met kruiden en groenten je eigen soep.
Chips
Zit er ook suiker in chips? Jazeker, in de meeste chips en borrelnootjes zit, naast zout en conserveringsmiddelen, ook een flinke schep suiker of dextrose. In sommige gevallen vaak nog meer dan zout.
Ketchup
Vaak wordt er tegen kinderen gezegd dat wanneer ze ketchup naar binnen krijgen, dat ze dan toch groenten binnenkrijgen. Echter, het blijkt dat een fles ketchup uit gemiddeld 25% suikers bestaat. Ook in mayonaise zit suiker, maar minder dan in ketchup. Er zijn overigens ook ketchups verkrijgbaar waar geen suiker aan is toegevoegd.
Salade dressing
Je prepareert een gezonde salade en die maak je op smaak met een kant-en-klare dressing. Op dat moment is die gezonde salade ineens een stuk minder gezond geworden. Er zijn zelfs dressings die ongeveer 30 gram suiker per 100 milliliter bevatten. Maak zelf een simpele vinaigrette en je salade is niet alleen lekker maar ook gezond.
Drankjes
Dat er in frisdranken suiker zit, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat er soms wel vijf suikerklontjes in een glas zitten, dat is wel heel erg veel. Maar het geldt niet alleen voor frisdranken maar ook voor Ice Tea, Vitamin Water met een smaakje, vruchtensappen en A-Atjes. Evenals alle andere frisdranken zitten ook deze vol met suiker.
Woksauzen
Wokken is een makkelijke manier om snel een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Maar wanneer je gebruik maakt van de kant-en-klare woksauzen die in de supermarkten verkocht worden, dan is ook die snelle en lekkere wok maaltijd ineens minder gezond geworden. Vaak zitten deze kant-en-klare woksauzen vol suiker en glucosestroop. Er zijn voldoende recepten te vinden voor het zelf bereiden van woksauzen.
Dan zijn er nog een aantal verrassende bronnen van suiker zoals beschuit, sandwichspread, ketjap, bouillonblokjes, tamarindepasta en vissaus.
Bronnen: Voedingscentrum en WebMD
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Hoe zit het met light frisdranken zoals cola zero? Hoe beïnvloeden deze onze bloedsuikerspiegel en onze drang naar suiker en ons gewicht?
Ik dacht dat ontbijtkoek goed was omdat het suikers bevat die juist langzaam in het lichaam loskomen.
Het zijn namelijk de snelle suikers, zoals in cola, die schade aanrichten.
Maar het kan zijn dat ik er langs zit.
Suiker is suiker, er bestaat niet zoiets als snelle of langzame suiker. Bedrijven willen ons graag wijsmaken dat hier een onderscheid tussen zit, maar uiteindelijk komt het helaas op hetzelfde neer.
Chemische zoetstoffen herkent het lichaam niet en het wordt voor een groot gedeelte opgeslagen in de lever. Puur gif voor ons lichaam. De behoefte aan suiker blijft.
Alle witte pasta’s, brood,rijst e.d. zorgen ervoor dat onze bloedspiegel gaat pieken, suikers komen snel vrij en hierdoor hebben we weer sneller honger.
Het beperken van suiker is de beste optie en onze voeding aanpassen met volwaardige voeding, volkoren pasta, rijst, brood, groente e.d. zorgt ervoor dat we ons lichaam dat geven wat nodig is.
En af en toe iets zoets, pure chocolade of gewoon iets lekkers dat moet kunnen vind ik.
Zorg voor een goed evenwicht en je zult merken dat de behoefte voor suiker minder wordt.
Suiker is een verslaving en je zult merken als je het voor een groot gedeelte uit je voeding bant, je je een stuk beter voelt.
Suikers in zijn algemeenheid zijn overdadig aanwezig in ons moderne voedsel. Wij krijgen daarom veel meer suikers binnen dan goed voor ons lichaam is. Koolhydraten worden omgezet tot suikers en zelfs wanneer je suikers en koolhydrateninname drastisch zou verminderen, krijgen wij voldoende suikers binnen omdat het van nature ook in andere produkten zit waarvan je het niet verwacht. Zoals in bepaalde groeten als uien, wortelen enz. , zelfs vlees bevat suikers . Uiteraard in kleine hoeveelheden.
We zouden allemaal fitter, helderder en gezonder zijn als wij suikers zoveel mogelijk zouden bannen (na een tijdje kun je makkelijk zonder) en minder koolhydraatrijke producten zouden nuttigen!
De voedselindustrie én farmaceutische industrie zijn de enigen die welvaren bij de overdosis die wij nu voorgeschoteld krijgen in de winkels. Tevens wordt geprofiteerd van de behoefte om te minderen door giftige zoetstoffen en andere slechte stoffen toe te voegen aan de zgn. LIGHT en ZERO produkten. Ernstig!!
De overheid laat hier ook een ernstige steek vallen door dit niet beter te reguleren!
stevia is dat goed?