Heel veel vrouwen hebben één of meerdere blaasontstekingen gehad. Van een blaasontsteking kun je veel last krijgen. Maar kun je een blaasontsteking voorkomen? Welke tips zijn er?
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het is een ontsteking van het slijmvliesweefsel van de blaas. Dit slijmvliesweefsel vormt de binnenbekleding van de blaas. In sommige gevallen zijn ook de urinebuis of de urineleiders ontstoken. Het is een goedaardige aandoening, die erg vervelend en soms ook erg pijnlijk kan zijn. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan er een ontsteking van de nieren ontstaan (nierbekkenontsteking).
Symptomen van een blaasontsteking
Veel mensen kennen wel de pijnlijke en brandende pijn tijdens het plassen. Maar er zijn ook kenmerken die je misschien niet zo snel koppelt aan deze aandoening. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- Vaak kleine beetjes moeten plassen en vaak aandrang hebben, terwijl de blaas niet vol is.
- Aandrangklachten, waarbij je steeds het gevoel hebt dat je moet plassen, ook na het plassen.
- In sommige gevallen is de urine sterk ruikend of troebel.
- Soms zit er bloed in de urine.
- Urineverlies.
- Zeurende pijn in de onderbuik en/of onderrug.
- Misselijkheid en braken.
Bij baby’s en kleine kinderen kan een urineweginfectie leiden tot:
- Weinig tot geen eetlust.
- Huilen.
- Algehele malaise.
- Onbegrepen periodes met koorts.
Oorzaken van een blaasontsteking
Een blaasontsteking/urineweginfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt, door bacteriën die uit de darm via de huid en de plasbuis in de blaas terechtkomen. De bacterie hecht zich aan de blaaswand en veroorzaakt zo een ontsteking. Ongeveer 85% van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door de Escherichia Coli (E-coli) bacterie.
Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Een tijdelijke katheter kan een infectiebron in de urinewegen zijn.
- Verminderde weerstand door onder andere ouderdom, leukemie of diabetes mellitus.
- Wanneer het moeilijk is om de blaas helemaal leeg te plassen, is de kans op blaasontsteking groter. Dat speelt ook een rol bij vrouwen na de overgang.
- Bij kinderen kan een afwijking van de urinewegen een oorzaak zijn.
Bij vrouwen komt een blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Dat komt omdat de afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis bij vrouwen klein is. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker in de vagina of in de plasbuis komen. Wanneer de bacteriën via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Ook is bij vrouwen de plasbuis korter dan bij mannen, waardoor de kans op een blaasontsteking groter is. Daarnaast kunnen er bij een vrouw, tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.
Tips om een blaasontsteking te voorkomen
Om een blaasontsteking/urineweginfectie of herhaling ervan te voorkomen, moet je proberen te vermijden dat er in de blaas bacteriën terechtkomen, die daar niet thuishoren. Dit kun je doen door onder andere:
Veel drinken
Drink dagelijks minsten 1,5 à 2 liter. Door je blaas veel te spoelen, krijg je die bacteriën het snelst weer weg.
Plas niet uitstellen
Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga op het moment dat je aandrang hebt ook echt naar het toilet. Probeer om de 3 à 4 uur te plassen, ook voordat je naar bed gaat.
Blaas leegplassen
Plas de blaas helemaal leeg, zodat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen in de achtergebleven urine. Neem de tijd, en ga er rustig bij zitten.
Veeg wc-papier van voren naar achteren
Veeg na ieder toiletbezoek je van voren naar achteren af. Anders veeg je de veroorzakers van een blaasontsteking in de vagina of de urinebuis.
Vermijd strakke kleding
Vermijd nauwsluitende broeken. Deze kunnen de urinebuis gaan irriteren, waardoor er een blaasontsteking ontstaat. Daarnaast is het advies om katoenen ondergoed te dragen.
Na het vrijen naar het toilet
Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, worden aangeraden om na het vrijen te plassen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit.
Intieme hygiëne
Probeer niet te veel zeep te gebruiken voor de intieme hygiëne. Dit ontregelt namelijk de natuurlijke zuurtegraad van de vagina, waardoor bacteriën makkelijker kunnen uitgroeien. Daarnaast is het voor vrouwen, die geregeld een blaasontsteking hebben, verstandig om geen tampons, pessarium, diafragma en geen condoom met spermiciden te gebruiken.
Cranberryproducten
Ook het nemen van cranberrytabletten kan een blaasontsteking soms helpen voorkomen. Cranberrysap werkt minder goed, want dat heeft een minder geconcentreerde samenstelling. Maar het nemen van cranberrytabletten is ook belangrijk wanneer je al een blaasontsteking hebt. Een lichte blaasontsteking kan hiermee zelfs vanzelf over gaan.
Kruidenthee
Er bestaan een aantal verschillende soorten kruidenthee, die een desinfecterende werking en een verhoogde urineproductie zouden hebben. Om deze reden worden ze soms aangeraden ter preventie van blaasinfecties. Het gaat dan om onder andere bosbessenthee, witte dovenetelthee en berkenthee. Wetenschappelijk bewijs dat ze ook echt werken is er niet. Echter, het drinken van 1 of 2 kopjes per dag kan alvast helpen om aan de beoogde vochtopname van 1,5 tot 2 liter te komen.
Antibiotica
Bij vrouwen die 2 of meer urineweginfecties in een tijdsbestek van 6 maanden of meer dan 3 infecties per jaar door hebben gemaakt, kan een preventieve behandeling met antibiotica worden voorgeschreven. Deze kuur moet minstens 6 maanden duren. Ook kan worden aangeraden om na een coïtus preventief antibiotica te nemen.
Extra oestrogeen
Bij vrouwen na de menopauze, die regelmatig last hebben van een blaasontsteking, kan de arts een oestrogenenpil of -crème (Estoril) voorschrijven om de oestrogenenbalans in het slijmvlies van de vagina te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën, die blaasontsteking veroorzaken, geen kans.
Behandeling
Wanneer je dan toch een blaasontsteking hebt, dan kan deze thuis worden behandeld met het juiste antibioticum. Waarschijnlijk verdwijnen de klachten dan snel. Het is belangrijk dat de medicijnenkuur wordt afmaakt, ook als de klachten al eerder zijn verdwenen. Te snel stoppen met een antibioticum vergroot de kans op een terugkerende ontsteking.
Wanneer de infectie gepaard gaat met ernstige klachten, koorts of er is verdenking op een nierbekkenontsteking, dan is een langdurige behandeling met antibiotica nodig. Soms moet het antibioticum via een infuus worden toegediend.
Bronnen: allesoverurologie.nl, nwz.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Hoi ik heb un vraag he kijk ik heb nu al en helepoos last van smorgens is het ut ergste dan pllas ik he en nog geen paar minuten daarna moet ik weer en dan 5 min later weer en dat zon paar keer achter elkaar maar ik heb geenpijnelijke klachten of wat dan ook he alleen het gevoel tot ik iederkeer moet plassen en dat gaat zoe de heledag maar door pff
goedemorgen,
ik reageer even op blaasontsteking. heb jaren blaasontsteking gehad en kreeg anti biotica.
u adviseert preventief een onderhoudskuur.
absoluut fout. ik heb 3 jaar een onderhoudskuur gehad. nitrofuonteine. dit medicijn mag absoluut niet langer dan 6 maanden worden gebruikt. door de onderhoudskuur kreeg ik longklachten, benauwd, een jaar aan de prednisolon geweest omdat het longweefsel door de onderhoudskuur was ontstoken. was ik doorgegaan met de onderhoudskuur had het mijn dood kunnen zijn. dus ABSO.LUUT GEEN NITROFUONTEINE. ik begrijp niet dat dit bij dokter.nl niet bekend is.
Ook ik heb 5 jaar lang firantoine gebruikt met resultaat dat ik nu longfibrose heb plus een pseudpmonas bacterie die resistent is voor antibiotica. Waarom weten huisartsen dit niet
je zou wel eens een cyste kunnen hebben op je eierstokken.
Wat denken jullie van D-Mannose. Dit wordt zelfs door de medici geadviseerd.
werkt prima als je het doet zoals voorgeschreven op het potje en dan in poedervorm
Een katheder is trouwens zo’n ding in de kerk.
Beter dan antibiotica of kunstmatige oestrogenen is om wat te doen aan de oorzaken, zoals een slechte darmflora, verminderde weerstand, problemen met de bekkenbodem etc.
Combinatiemiddelen met cranberry, mannose, beredruif en vitamine C kunnen helpen. Dat soort middelen helpt ook om beter uit te plassen. Ook colloïdaal zilver kan helpen. Soms kan een antibioticum tijdelijk nodig zijn. Beter om er dan vitamine B bij te slikken. En bij elke klacht zit er ook een emotioneel patroon achter.
Bij een chronische blaasontsteking kan ook een jodiumtekort spelen.
ik had een aantal jaren geleden erg veel last van blaasontstekingen, aangezien ik erg allergisch reageer op verschillende antibiotica stuurde mijn huisarts me naar een uroloog die heeft mijn plasbuis schoon gemaakt, daarna heb ik geen last meer van blaas ontstekingen gehad.
Volgens de uroloog had ik veel urine kristal vorming in mijn plasbuis en die was zich gaan ophopen en zo werd mijn plasbuis heel smal vandaar dat de bacteriën rustig hun gang konden gaan.
Ik heb de laatste tijd om de 4 maanden een blaasontsteking, probeer van alles, blaastabletten Golden Naturalis, vit c, cranberrysap en cranberrybessen
Ik heb een baarmoederverzakking en heb een ring, heeft dat ook te maken dat ik steeds vaker de afgelopen jaren een blaasontsteking heb!!!
Heb vele blaasontstekingen gehad en nog, de eerste toen ik ca 8 jaar was,te nauwe voorhuid en dan niet leegplassen blaas, Daarna regelmatig als ik het koud had,resp in een koude ruimte was als badkamer. Een ieder deed moeilijk tegen mij want het komt niet door kou zei men, maar het was en is wel zo, Een urologe zei dat het mogelijk door een verwaarloosde blaas ontsteking zou komen. Dus pas ik erg op kou , de plas bij de dokter gaf wel de Ecoli bacterie aan dus dat is wel de of een oorzaak . In elk geval is het bijna elk jaar raak en een plas doet zo een pijn. Krijg dan antibiotica voor 10 dagen. Heb wel een vergrote prostaat die soms ook ontstoken is en dus ook AB. Geen idee of anderen dit ook overkomt
ik heb jaren geleden ook veel last gehad van een blaasontsteking door de Ecollie bacterie, die bacterie zit nl in je darmen en daar is ze nodig maar als ze in je plasbuis geraakt door het vrijen krijg je een ontsteking in je blaas, daarom altijd na het vrijen gaan plassen en je kan bij je apotheker eens urocystil kopen, het is verkrijgbaar zonder voorschrift, vanaf je de eerste tekenen voelt moet je het nemen, het is een natuurlijk middel dat gemaakt is van het berendruifblad, als je lichte ontsteking hebt helpt het, heeft geen enkele bijwerking, is goed verdraagbaar, probeer het eens !
Uroloog schreef mij hoge dosis vit C voor.
Washandjes om me te reinigen gebruik ik niet maar wel babydoekjes.
Sindsdien geen blaasontsteking meer gehad.wil.
Ik heb een chronische blaas ontsteking ,reden door de reuma worden ook het slijmvlies van de blaas aangevallen.
Ik cath nu 2 maal per dag nu geen blaasontstekingen meer
Mijn blaas fucioneert niet meer en moet 5x daags catheriseren…voel wel de drang. Helaas heb ik daardoor meer kans op blaasontsteking en heb dat dan ook ongeveer 3 a 4 x per jaar. Gevoelig voor antibioticum dus al met al geen pretje.