De dagen worden korter en de temperatuur daalt, voor veel mensen een reden om vitamines bij te slikken. Is dit eigenlijk wel nodig? En kun je ook te veel vitamines slikken?
Rol van vitamines
Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen en noodzakelijk voor het functioneren van ons lichaam. Er zijn 13 stoffen die deze naam dragen. Ze zijn op te delen in vet oplosbare- en in wateroplosbare vitamines.
Onder de in vet oplosbare vitamines vallen: Vitamine A, D, E en K. Deze zitten vooral in smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten en melkproducten. Onder de in wateroplosbare vallen: Vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B111 en B12. De wateroplosbare vitamine halen we vooral uit groenten, fruit, brood, volkorenproducten, noten, peulvruchten en melkproducten.
Kun je te veel vitamines slikken?
Vitamines zijn noodzakelijk voor het functioneren van je lichaam. Echter, is het slikken van supplementen een goede aanvulling? Of kun je zo te veel vitamines binnenkrijgen?
Wanneer je van sommige vitamines langere tijd te veel inneemt dan kan dit inderdaad schadelijk zijn. Ook in de maanden met de ‘R’ in de maand. Het gaat specifiek om de vetoplosbare vitamines A, D en E moet je voorzichtig zijn. Dit zijn geen vitamines waarbij je het te veel uitplast, maar dit overschot opgeslagen in het lichaamsvet, waardoor je een overdosis kan krijgen. Een teveel aan vitamine C plas je wel gewoon uit.
Voor wat betreft de wateroplosbare vitamines daar geldt dat je moet opletten met de hoeveelheid van B3, B6 en vitamine B11 (foliumzuur).
Een overdosis vitamine B6 kan je zenuwstelsel aantasten en een teveel van B3, nicotinamide, kan in zeer hoge dosering schade toebrengen aan je ogen en lever. Te veel vitamine B11 heeft als nadeel dat men een eventueel tekort aan vitamine B12 moeilijker kan opsporen.
Voor deze vitamines heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) maximale hoeveelheden vastgesteld (een aanvaardbare bovengrens): gesteld:
- Vitamine A: 3.000 microgram
- Foliumzuur (B11): 1.000 microgram
- Vitamine B6: 12 milligram
- Vitamine D: 100 microgram
- Vitamine E: 300 milligram
- Vitamine B3: 900 milligram (Dit geldt voor nicotinamide, dat is vorm die vooral voorkomt in je eten en in vitaminepillen).
Mogelijke symptomen van een overschot aan vitamines
De mogelijke symptomen van een overschot per vitamine zijn:
Vitamine A
Vitamine A is belangrijk voor groei, gezonde huid, haar, nagels en een goede werking van onze ogen en afweersysteem. Een overschot aan vitamine A kan echter leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid. Ook kan het afwijkingen aan de ogen, botten en huid veroorzaken.
Vitamine D
Deze vitamine zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel en die zijn weer nodig voor een goede opbouw van onze botten en gebit. Er zijn twee soorten vitamine D. Vitamine D2 zit voornamelijk in paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 vind je voornamelijk in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. En natuurlijk maakt je lichaam zelf vitamine D aan in je huid onder invloed van zonlicht. Een overschot aan vitamine D ontstaat wanneer je gedurende lange tijd grote hoeveelheden vitamine D-supplementen inneemt. Hierdoor kan er schade ontstaan aan je hart, nieren en bloedvaten. De eerste symptomen zijn: minder eetlust, braken en hartritmestoornissen.
Vitamine E
Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsels. Daarnaast speelt het ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. In principe is een overschot aan vitamine E in het lichaam niet schadelijk. Echter, bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die een behandeling krijgen met bloedverdunners, remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.
Vitamine B3
B3 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren. Mogelijke gevolgen van een overschot aan B3 zijn: hoge bloeddruk, buikpijn en darmkrampen. Is het overschot zeer groot dan ontstaat er groot risico op geelzucht en verhoogde leverenzymen.
Vitamine B6
B6 is belangrijk voor de stofwisseling, de af- en opbouw van eiwitten en de regulering van bepaalde hormonen. Ook is het nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Je kunt een groot overschot opmerken doordat je last krijgt van gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijn in de handen en voeten.
Tips bij het zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt
Wees voorzichtig met het kopen van supplementen. Vaak bevatten ze een grotere hoeveelheid dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Kijk eens of je niet wat meer najaarsgroenten en fruit kunt eten om zo aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen te komen. Een teveel aan een bepaalde vitamine krijg je normaal niet binnen door voeding alleen. Hierop geldt een uitzondering en dat is wanneer iemand veel lever eet. Lever is zeer rijk aan vitamine A.
Bronnen: Voedingscentrum, Maastricht UMC+ en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.