Dit mag niet ontbreken in je reisapotheek

Dit mag niet ontbreken in je reisapotheek

Veel Nederlanders gaan de komende weken op vakantie. In Nederland of iets verder. Heerlijk! Maar een ongelukje op de trampoline of een kleine valpartij kan iedereen overal overkomen. Het is dus verstandig om vooraf je eigen reisapotheek samen te stellen. Bereid je goed voor en bepaal wat jullie wel of niet meenemen. Wat mag er niet ontbreken in je reisapotheek?

Jouw reisapotheek

Het is verstandig, om wanneer je op vakantie gaat, een mini-apotheek mee te nemen. Het voorkomt dat je bij iets acuuts eerst naar een drogist of apotheek op zoek moet. Een goede reisapotheek bevat niet alleen EHBO-materiaal, maar is ook afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en het land van bestemming.

EHBO-kit

Zorg ervoor dat je een kleine EHBO-kit bij je hebt gevuld met: snelverband, hechtpleisters, een schaartje, steriele gaasjes, een zwachtel, naald en veiligheidsspelden.

Pijnstillers

Deze staat toch wel op nummer één om mee te nemen. Een pijnstiller zoals paracetamol is een middel tegen pijn én tegen koorts. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol op de markt. Wanneer je naar een warm land gaat, dan kun je het beste kiezen voor pijnstillers die je met water inneemt. Zetpillen kunnen bij hoge temperaturen namelijk smelten.

Ontsmettingsmiddel

Wanneer je een schaafwond hebt, dan moet je deze schoonmaken en ontsmetten. Dat mag je met water en zeep (dettol/betadine) schoonmaken wanneeer er vuil in zit. Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet ook ontsmet worden. Na het ontsmetten dek je de wond steriel af met snelverband.

ORS

Wanneer iemand blijft braken of langdurig diarree heeft, dan verliest zijn of haar lichaam veel vocht. Hierdoor kan iemand uitdrogen. ORS is een oplossing van zoute en glucose (druivensuiker) in water. Door dit in te nemen zorg je ervoor dat het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil komt of blijft.

Diarreeremmers

Reizigersdiarree komt regelmatig voor, wanneer we op vakantie zijn. Wanneer je last hebt van acute of langdurige diarree, dan is een middel met de werkzame stof loperamide makkelijk. Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus samentrekt. Hierdoor voel je minder aandrang. Let wel; wanneer er naast de diarree sprake is van koorts of bloed /slijmbijmenging ga dan naar een arts. Dit is ook het advies wanneer je langer dan 3 dagen diarree hebt.

Insectenwerend middel

Middelen waaraan DEET (diëthyltoluamide) is toegevoegd zijn het meest effectief om insecten te weren. DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Het is vooral effectief tegen stekende insecten en minder tegen teken. DEET is verkrijgbaar in verschillende percentages, zoals 20%, 30%, 40% en 50%. Voor kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen adviseren wij een concentratie DEET van maximaal 30%.

Tekentang

Gaan jullie op een actieve vakantie en/of verblijven jullie veel in de natuur, dan is het verstandig om een tekentang en de instructies voor het verwijderen van een teek mee te nemen.

Middel tegen reisziekte

Heeft één van jullie snel last van reisziekte, dan is het verstandig om hier wat voor mee te nemen. Middelen met het bestandsdeel cyclizine of meclozine kunnen helpen. Hier zijn tabletten voor te koop. Neem het middel wel 1 à 2 uur voor vertrek in.
Natuurlijk is het helemaal niet nodig om een jaarvoorraad tabletten paracetamol, diarreeremmers en andere medicijnen mee te nemen. Tegen de tijd dat ze bijna op zijn, kun je de voorraad gewoon ter plekke weer aanvullen.

Medicijnen meenemen over de grens

Neem wel voldoende voorraad van eventueel eigen medicijnen mee en bewaar de bijsluiters en gebruiksaanwijzingen bij het medicijn. Het is verstandig om je medicijnen over verschillende koffers/tassen te verdelen. Dit in verband met het eventueel zoekraken van bagagestukken. In bepaalde landen zijn sommige medicijnen verboden, zoals sommige medicatie voor ADHD of antidepressiva. In dat geval moet je over een verklaring van je arts beschikken om niet tegen ernstige problemen aan te lopen.

Vanaf vakantie contact met je huisarts

Wanneer je op vakantie een medisch probleem krijgt, dan kun je altijd bellen met je eigen huisarts. Deze kan je adviseren om alsnog naar een lokale arts te gaan, of hij of zij schrijft vanuit Nederland een recept uit voor medicijnen. Dit kan dan via de mail naar jou of per fax naar een lokale apotheek worden gestuurd.

 

Bronnen: zorgnu.avrotros, reisroutes

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief