Heb je vaak last van je buik, maar kan je huisarts niets ernstigs ontdekken? Misschien heb je dan wel last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Daar ben je dan niet alleen in, ongeveer 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van PDS.
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Het Prikkelbare Darm Syndroom, ook wel het Irritable Bowel Syndrome (IBS) of een spastische darm genoemd, is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal en dan vooral van de dikke darm. De darmen maken te veel of juist te weinig bewegingen. Wanneer de darmen te veel bewegingen maken, dan noemen we dat spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren dan vooral op het uitzetten van de darmwand. Deze overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van deze aandoening.
De symptomen van PDS
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Buikpijn
Vaak heeft iemand onder in de buik of rond de navel pijn, maar deze kan ook uitstralen naar de rug of de zij. In de meeste gevallen is de pijn zeurend of kan in hevige pijnscheuten optreden. Het opvallende is dat de pijn hoofdzakelijk overdag gevoeld wordt, met uitschieters na het eten. In veel gevallen neemt de pijn af nadat iemand naar het toilet is geweest of dat iemand enkele winden heeft gelaten. - Problemen met de ontlasting
De meeste mensen hebben last van diarree en/of verstopping. Ook kan het zo zijn dat je hier afwisselend last van hebt. Bij diarree is de ontlasting dun of soms zelfs waterdun. Vaak komt aandrang plotseling opzetten en kun je de ontlasting niet goed meer ‘ophouden’. Bij verstopping is de ontlasting hard en moet er echt geperst worden om de ontlasting kwijt te kunnen raken. - Opgeblazen gevoel en opgezette buik
Een andere klacht is dat iemand last kan hebben van een opgeblazen gevoel in de buik. Ook kun je last hebben van overmatige winderigheid, opboeren, gerommel in de buik en een opgezette buik. - Overige klachten
Je kunt ook last hebben van klachten die niet direct met je darm te maken hebben. Denk hierbij aan vermoeidheid, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, pijn in de rug en pijn bij het vrijen. Let op bij klachten zoals bloed bij de ontlasting, ernstige diarree, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts. Deze horen namelijk niet bij PDS en wanneer je hier last van hebt, ga dan naar je huisarts.
Ondanks het feit dat het een chronische aandoening is, heeft niet iedereen hetzelfde klachtenpatroon. Sommige mensen hebben continu last, terwijl andere mensen het geluk hebben dat de klachten soms een hele periode verdwijnen.
Wat is de oorzaak van PDS?
De exacte oorzaak is niet precies bekend. Lange tijd werd er ook gedacht dat PDS een psychische aandoening was. Echter, vandaag de dag is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft, maar dat bepaalde psychische factoren de klachten kunnen verergeren of uitlokken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen.
Mogelijke oorzaken PDS
Bij PDS is er mogelijk een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en darmen ontstaan. Het lijkt erop dat de darmen te veel of te sterke signalen naar de hersenen sturen. De hersenen sturen dan weer te veel en te sterke signalen naar de darmen. Dit kan verklaren dat mensen met PDS gevoeliger blijken te zijn voor pijnprikkels in de darmen. De zenuwcellen in de darmwand geven eerder het signaal ‘pijn’ door aan de hersenen. Daarnaast zijn er een aantal factoren die misschien een rol kunnen spelen. Dat zijn:
- Maagdarmontsteking
PDS lijkt te kunnen worden uitgelokt door een darminfectie (voedselvergiftiging). Bij zo’n 25% van de PDS-patiënten is dit syndroom ontstaan na een darminfectie. - De darmen van mensen met PDS kunnen onregelmatige en wisselende bewegingen maken, waardoor verstopping of juist diarree kan ontstaan.
- Verkeerde voeding
Dit kan de klachten verergeren. Meestal geeft een vezelarme of eenzijdige voeding verergering van klachten. Aan de andere kant kunnen bij sommige mensen de klachten juist verergeren door het eten van vezels. - Psychische factoren
Stress, zoals emoties, spanningen en nervositeit kunnen leiden tot verergering van klachten. - Erfelijke aanleg
De bovengenoemde factoren spelen een rol bij het krijgen van de klachten, maar lang niet iedereen krijgt deze aandoening. Men denkt dat er ook sprake is van een aanleg om PDS te krijgen. Vaak komt het Prikkelbare Darm Syndroom bij meer mensen in de familie voor.
Behandelingsmogelijkheden PDS
Er bestaat niet één behandeling voor deze aandoening. Wat bij de één werkt, werkt niet of niet voldoende bij de ander. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. Je kunt kijken naar:
- Medicijnen
Natuurlijk kun je zelf paracetamol nemen tegen de pijn. De huisarts kan eventueel een sterkere pijnstiller voorschrijven. Middelen zoals ibuprofen, diclofenac en aspirine zijn in eerste instantie niet aan te raden, omdat deze als bijwerking maag- en darmklachten kunnen geven. Wanneer je last hebt van darmkrampen kan de huisarts een medicijn voorschrijven die de krampen bestrijdt. Een nieuw middel dat heel goed schijnt te werken zijn pepermuntolie capsules. Het blijkt effectiever te zijn bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid dan de reguliere krampstillende middelen. Voor mensen die erg last hebben van brandend maagzuur wordt het gebruik van pepermuntolie capsules afgeraden, omdat dat in theorie zou kunnen toenemen. - Therapieën
Sommige mensen met PDS hebben baat bij hypnotherapie of bekkenfysiotherapie. Je huisarts kan je hier meer over vertellen. - Voeding
Voeding speelt een grote rol bij het Prikkelbare Darm Syndroom. Circa 75% van alle mensen die last hebben van deze aandoening, hebben baat bij een verandering in de voeding. Het helpt sommige om meer vezels te eten en meer te drinken. Stop echter niet rigoureus met het eten van bepaalde voedingsmiddelen, dit kan er namelijk voor zorgen dat je voeding uiteindelijk eenzijdig wordt. Een diëtist kan je helpen met een goed advies. Veel mensen zijn erg tevreden over het FODMAP-beperkt dieet. - Zorg voor voldoende beweging
Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Ook kun je hierdoor verstopping voorkomen.
Bron(nen): mlds.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)
Zelf heb ik al jaren last van PDS, en daarbij ook nog divertikelen. Alle medicijnen en middelen die ik daarvoor kreeg van de huisarts en specialist, hebben niets geholpen. Bij mij is de hoofdoorzaak stress.
Vooral omdat ik vanaf de jaren 55 een stressvol beroep heb gehad. Bovendien heeft mijn levensloop aanleiding gegeven voor PDS. Tegenwoordig eet ik vrij vezelrijk voedsel en dan zo’n beetje alles.
Daarnaast gebruik ik dagelijks twee bolletjes gember en veel roggebrood, en daar tussendoor vaak radijs.
Ik rook niet en gebruik zeer matig alcohol. Stressmatig gaat het stukken beter en maak me niet overal meer druk over. Helaas beweeg ik onvoldoende maar zit dagelijks een halfuurtje op de hometrainer.
Ik ben grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar en zit per dag zeker tien uur achter de PC. Ik ben nu 82 en hoop honderdvijftig te worden en rij normaal auto. Gelukkig kan ik alles nog.
@Hyrramail. Vooral zorgen voor oplosbare vezels, zoals psyllium, inuline en appelvezels. In een middel als Colon Clean zitten zowel psyllium als inuline. Appelvezels zijn lekker door bijv yoghurt.
Denk verder vooral aan het belang van allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren voor je hele gezondheid, voor je darmen. Zorgen voor de juiste voedingsstoffen helpt ook om stressbestendiger te zijn. Zeker op oudere leeftijd missen we allerlei stofjes. Denk aan onder andere magnesium, vitamine B, C en D en omega 3. Verder kan je het op internet eens opzoeken of advies vragen in de betere vitaminezaak of op natuurgeneeskundig gebied. Medicijnen zorgen vaak voor tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen in je lichaam, wat klachten kan geven.
Wat ondersteunend kan helpen is zorgen voor buikademhaling. Met hand op je buik en daar naartoe ademen. Op vergevorderde leeftijd is hele einden lopen misschien niet aan de orde maar kleine stukjes, zoals de auto wat verder weg te zetten etc kan al schelen.
Ik heb ook al jaren zelfde klachten ik heb er alles aan gedaan maar niets helpt mijn buik is opgeblazen dat ik niet kan ontlasten veel prikkel soms kan ik niet lopen kan iemand hier mij helpen aub.
Sinds ik geen melk of melkproducten, geen gluten, tarwe en geen suiker meer gebruik zijn mn klachten enorm verbeterd, het is wel afzien af en toe maar zeeeer de moeite waard.
Ook helpt t me om ’s morgens een detox thee te drinken waar ik wat geperste verse gember in doe. en natuurlijk veel water en groene thee drinken, matig met vet junkfood, alcohol en koffie
De darmen zijn de ‘motor’ van het lichaam. Wel eens een detox-, ontgiftings-, ontslakkingskuur gedaan?
Een detox is heel slecht als je prikkelbare darmen hebt dus nooit aan beginnen.
Af en toe een probioticakuur is beter om weer goede darmbacterien te krijgen.
Kan mij deels vinden in voorgaande teksten. Ik heb mijn baat gezocht in eiwitten, specifiek eentje die ter discussie staat vanwege marketing manier. Die maakt gebruik van vezel en vitamine pillen, om de ontlasting vaster te maken, daar kon ik dus op acteren door die vezelpillen te laten liggen, werkte verder perfect. Mij buik is nu in principe in rust. Alleen bij te weinig aan protocol houden voel ik me opgeblazen en als ik dan niet uitkijk komen alle kwalen weer terug. Medicamenten hielpen nergens mee. Voor mij een heilloze weg gebleken.
Wens iedereen sterkte met het weg werken van de maagproblemen, of zoals ik het voor elkaar heb gekregen.
Koop het boek” Weet wat je eet” van Rieneke Dijkinga en ga voor de rest van je leven je eetstijl aanpassen en je wordt een ander mens, één die lekker in zijn vel zit.
Ik spreek uit ervaring! En volhouden want het is de moeite waard!
Ik ben van mijn problemen afgekomen door te stoppen met (filter)koffie drinken…
Waar kan je dat bestellen?heb bol. COm geprobeerd,maar kennen hetniet
Wat is een probioticakuur en wat moet je ervoor doen ?
Jarenlang last gehad van een prikkelbare darm. Op een gegeven moment ging ik verbanden zien tussen wat ik at en wanneer ik buikpijn kreeg. Ik lag soms echt op de grond van de buikpijn, dat ik zelfs afspraken moest afzeggen. Room, gehakt, worst, melk, yoghurt, varkensvlees, rund, ei, hete pepers, jus d’orange, chocomel, koffie en nog veel meer. Uiteindelijk besloten om geen dierlijke producten meer te eten en bijna nergens last meer van. Koffie beperk ik tot 1 per dag en dat gaat nu goed.
Dan heb je voedselallergie, heb je wel een allergie test laten doen?
@ sousou
Als je veel last van verstopping hebt is het eten van gefermenteerde groente (verse zuurkool en/of Russische, Poolse Kwaszone= pekelaugurken aan te bevelen. Je kan het ook zelf maken met gesneden spitskool, water. melkzuur en zout. Is na een week op kamertemperatuur al lekker zachtzuur.
Bij mij heeft het in ieder geval geholpen, bijkomend voordeel, bevat veel Vitamine C.
al jaren heb ik een probleem met eten vooral melk en producten met gluten. op dit moment kan ik eigenlijk niet meer uit eten gaan, en daarna buiten de deur een gezellige avond hebben. even na het eten ontstaat er in heel korte tijd zoveel lucht in mijn maag dat ik gelijk naar de badkamer moet om handelingen te doen om te ontluchtten waardoor de druk tussen mijn middenrif vermindert. de pijn door de druk is vaak te groot waardoor ik gelijk naar huis terug moet. vrienden en mijn partner wil ik niet vertellen wat de oorzaak is, en vind het daarom ook moeilijk met hun uit eten te gaan. robde dokter is niet erg behulpzaam en denkt dat dit een psychische oorzaak heeft.
klinkt mijn verhaal als iets waar anderen zich in kunnen herkennen?
ik ben 27 jaar en vind het leven zeer moeizaam door dit ongemak.