Iedereen laat gemiddeld zo’n vijftien winden per dag. Maar wanneer je last hebt van extra gasvorming, dan kan winderigheid een vervelend probleem zijn. Helemaal wanneer je geen controle hebt over het laten van winden. Waardoor ontstaat deze extra gasvorming?
Wat is winderigheid?
In onze darmen zit er een bepaalde hoeveelheid gas. Dit gas komt daar door:
- Lucht inslikken
Iedere keer dat je slikt, gaat er een beetje lucht mee naar binnen. - Bacteriën
In je darmen bevinden zich allerlei bacteriën. Deze bacteriën verwerken in de dikke darm de onverteerde voedselresten die daar aankomen. Bij dit verwerkingsproces komen er veel gassen vrij. - Bloedsomloop
Er bestaat een uitwisseling van gas uit het bloed aan de darmen en weer van de darmen aan het bloed.
Deze darmgassen verlaten het lichaam in de vorm van een wind. In de darmen zijn deze gassen reukloos. Als gevolg van zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten kan een wind gaan stinken. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft dus onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Oorzaken van extra gasvorming
Extra gasvorming waardoor iemand last heeft van winderigheid kan veroorzaakt worden door:
Inslikken van te veel lucht
Als gevolg van stress, roken, kauwgom kauwen krijg je indirect veel lucht binnen. Ook kan een niet goed zittend kunstgebit, te snel praten, te snel eten en drinken hiervoor zorgen. Hierdoor komen er grote hoeveelheden lucht in je darmen, wat winderigheid kan veroorzaken.
Bepaalde voedingsmiddelen
Zoals bij de meeste mensen wel bekend is kunnen bepaalde voedingsmiddelen voor extra gasvorming zorgen. Denk hierbij aan: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten. Dit komt doordat bijvoorbeeld uit bepaalde peulvruchten, groenten en fruit de koolhydraten niet helemaal worden verteerd en opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen deze onveranderd in de dikke darm waar ze door de darmflora bewerkt worden. Extra gasvorming is dan het gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol worden minder goed verteerd en opgenomen. Daarnaast is het eten of drinken van voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals: frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet een oorzaak van extra gasvorming.
Medicijnen
Medicijnen met een laxerende werking, zoals zemelen, vezelpreparaten en lactulose, kunnen veel gasvorming veroorzaken.
Aandoening
Er zijn verschillende aandoeningen die voor extra gasvorming en dus winderigheid kunnen zorgen. Denk hierbij aan:
Wanneer naar je huisarts?
We praten van abnormale winderigheid, ook wel flatulentie, wanneer iemand meer dan 25 winden per 24 uur. Wanneer iemand hier zelf of zijn of haar omgeving geen last van heeft, dan is er geen probleem. Echter, wanneer winderigheid aanleiding is tot het vermijden van contacten, waardoor iemand in een sociaal isolement raakt, dan is er wel een probleem. Een bezoek aan de huisarts is dan ook zeker aan te raden. Dan geldt ook wanneer je naast winderigheid ook last hebt van: diarree met slijm en/of bloed, een ander ontlastingspatroon dan normaal, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies.
Behandeling winderigheid
Eerst zal gekeken worden of de winderigheid een gevolg is van een onderliggende ziekte. Wanneer dat het geval is, dan zal deze behandeld worden. Verder bestaan er geen medicijnen of therapieën om winderigheid te behandelen. De behandeling bestaat dan ook uit het aanpassen van bepaalde leefregels en voedingsadviezen.
Wat kun je zelf doen?
Helaas is de oorzaak van extra gasvorming niet altijd duidelijk. Echter, er zijn een aantal dingen die jezelf kunt doen om winderigheid te voorkomen en te bestrijden:
- Eet regelmatig
- Eet rustig en kauw je eten goed
- Praat niet zoveel tijdens het eten
- Vermijd de producten die juist voor extra gasvorming zorgen, zoals: koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, knoflook etc.
- Kauw niet op kauwgom
- Stop met roken
- Voorkom obstipatie door gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding te gebruiken. Drink daarbij dagelijks minimaal 2 liter.
- Je kunt overwegen om dimeticon en/of probiotica te gebruiken. Probiotica veranderen de bacteriële verhoudingen in de dikke darm. De toegediende bacteriën kunnen de groei van de dikke darm onvriendelijke bacteriën verdringen en onderdrukken. Dit kan een gunstig effect hebben op de winderigheid. Dimeticon verlaagt de oppervlaktespanning van de darmwand, waardoor de gasbelletjes oplossen.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en Huisarts en Wetenschap
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.