Verschillende oorzaken van diarree

Verschillende oorzaken van diarree

Diarree is vervelend en soms ongemakkelijk. De aandrang om naar het toilet te gaan komt meestal plotseling, en het ‘ophouden’ is vaak moeilijk. Waar kun je eigenlijk allemaal diarree van krijgen? Wat zijn oorzaken van diarree?

Wat is diarree?

Diarree is een op het oog onschuldige, maar vervelende aandoening waarbij de darmen te weinig water uit de ontlasting onttrekken. Bij een normale stoelgang, wordt de voedselbrij langzaam door de darmen geloodst en wordt er vocht aan onttrokken. Echter, wanneer de darmen niet goed werken, onttrekken ze te weinig vocht waardoor je diarree krijgt. Het tegenovergestelde van diarree is verstopping, in dat geval onttrekken de darmen te veel water aan de voedselbrij.

Acute- en chronische diarree

We maken onderscheid in acute- en chronische diarree. Wanneer je last hebt van acute diarree, dan gaan de klachten meestal binnen 7 dagen vanzelf over. Chronische diarree houdt lang aan of treedt herhaaldelijk op. Misschien niet elke dag, maar anders dan acute diarree komt deze vorm van diarree steeds weer terug en lijkt nooit echt over te gaan.

Bij deze langdurige diarree bestaat het gevaar dat je uitdroogt of te veel zout verliest. Vooral jonge kinderen, maar ook bejaarden, moeten bij diarree oppassen voor uitdrogingsverschijnselen, omdat zij zeer gevoelig zijn voor vochtverlies. Deze gevaarlijke situatie kan worden voorkomen, door je te houden aan de stelregel; drink één glas vocht per ontlasting. Bij zeer ernstige diarree kan het gebruik van een ORS-preparaat aangeraden worden. Een goede maat om te kijken of je voldoende vocht binnenkrijgt, is kijken of je urine helder en kleurloos is.

Oorzaken van acute diarree

Besmetting met virussen, bacteriën of parasieten

Acute diarree ontstaat meestal door een besmetting met virussen, bacteriën en in veel mindere mate door parasieten. Virussen en bacteriën komen via de mond in het lichaam terecht en veroorzaken daar een ontsteking van de darmwand. Door de ontsteking kan de darmwand minder vocht opnemen en wordt de ontlasting dun. De meest bekende virussen zijn: Adenovirus, Rotavirus of Norovirus. De meest bekende bacteriën zijn: Yersinia, Campylobacter en Salmonella.

Bacteriën kunnen op het voedsel zelf gif (toxinen) aanmaken, dit is bijvoorbeeld het geval bij de E-coli-bacterie. Vooral vis, schaal- en schelpdieren zijn beruchte veroorzakers van diarree. Wanneer schepijs uit een standje niet goed bewaard wordt, kan dat ook diarree veroorzaken. Ook kan het kraanwater in het buitenland, besmet zijn waardoor je diarree kunt krijgen.

Stress

Diarree kan het gevolg zijn van stress. Stresshormonen beïnvloeden de productie van maagzuur en de samentrekkende bewegingen van de darmen (peristaltiek), die voedselresten voortstuwen. Ook wanneer je bang of zenuwachtig bent, kan dit de darmen te snel laten werken. Normaal gesproken duurt het 24 tot 48 uur, voordat de ontlasting door de hele dikke darm heen is. In de dikke darm worden water en zouten aan de ontlasting onttrokken en de ontlasting wordt ingedikt. Als de ontlasting sneller dan normaal door de dikke darm heen gaat, krijg je dunne ontlasting of zelfs diarree.

Menstruatie

Wetenschappelijke literatuur leert ons dat 1 op 4 vrouwen last heeft van acute diarree tijdens hun menstruatie. Men denkt dat de hormonale veranderingen tijdens de menstruatie zorgen voor een verhoogde darmperistaltiek (= darmbewegingen).

Voeding

Een dunnere ontlasting (en dan niet een waterdunne diarree), is vaak het gevolg van een verkeerd voedingspatroon. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en ze werken als een soort spons in de ontlasting. Bij diarree nemen vezels vocht op, het gevolg is dat je ontlasting steviger wordt.

Maar ook door een overschot aan laxerende zoetstoffen zoals sorbitol of xylitol, bijvoorbeeld door veel frisdrank te drinken of kauwgom te kauwen, kun je een dunne ontlasting krijgen. Te veel vitamine C heeft hetzelfde effect.

Voedselintolerantie

Wanneer iemand bepaalde voedingsmiddelen niet kan verdragen, noemen we dat voedselintolerantie. Een bekend voorbeeld is lactose-intolerantie. Daarbij zorgt vooral melk voor darmklachten, zoals diarree, buikkrampen en buikpijn. In melkproducten zit melksuiker (lactose). Bij een lactose-intolerantie, kan de dunne darm geen lactose verteren omdat het verteringsenzym ‘lactase’ onvoldoende aanwezig is. De lactose wordt dan pas in de dikke darm afgebroken, door de daar aanwezige darmbacteriën. Hierdoor ontstaan gasvorming en zurig ruikende diarree.

Een ander bekend voorbeeld van voedselintolerantie is coeliakie. Dit is een allergie voor gluten. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt een ontsteking en beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan diarree ontstaan.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking diarree hebben. Tijdens, of na een antibioticakuur, krijgen veel mensen last van diarree. Antibiotica vernietigen namelijk alle bacteriën, ook de nuttige. Hierdoor wordt de balans in de darmen verstoord en kan iemand last krijgen van diarree. Maar ook sommige pijnstillers en maagzuurremmers kunnen diarree veroorzaken.

Aandoeningen

Darmen kunnen chronisch ontstoken zijn. Bij een ontsteking die alleen in de dikke darm zit, spreken we van colitis ulcerosa. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dikke naar de dunne darm. Diarree is één van de symptomen.

Een prikkelbare of spastische darm, reageert extra gevoelig en trekt onregelmatig samen, waardoor je soms last kan hebben van diarree en soms juist van obstipatie. Diarree kan ook voorkomen bij aandoeningen van de galblaas, lever of alvleesklier.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig om met diarree naar je huisarts te gaan. Maar wanneer je last blijft houden van een waterige ontlasting, buikkrampen en/of koorts dan is het verstandig even naar je huisarts te gaan.

Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken. Wanneer je een diarreeremmer gebruikt dan kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nes-telen. De veroorzaker van acute diarree moet juist via je ontlasting je darmen verlaten.

 

Bronnen: mlds.nl en gezondheid.nl

Delen:  
15 reacties op “Verschillende oorzaken van diarree
  1. Volgens mij wordt er bij diarree te veel vocht uit de darmen ontrokken en niet te weinig! Vandaar het risico van uitdroging!!

    Geschreven door Damba op
  2. Damba, juist niet. Daarom is dezer vorm van ontlasting zo dun (vocht). Dit vocht komt dus niet in de rest van het lichaam terecht, vandaar de uitdroging.

    Geschreven door JohanV op
  3. Kan ook optreden bij darmkanker, wat bij mij het geval was.

    Geschreven door Th.Seesing op
    • Oei, das wel jammer.

      Geschreven door The Doc. op
    • Had jij nog andere symptomen?

      Geschreven door Anoniem op
  4. Ik heb al sinds augustus 2016 wisselend last van dunne/ waterige ontlasting. Ik was toen een week ziek maar het blijft nu nog steeds aanhouden. Weet iemand wat er kan zijn? Het komt in vlagen en houd soms een paar dagen aan en dan is het weer weg.

    Geschreven door Birgitta op
    • Dan zou ik maar eens naar de dokter gaan; alleen die kan een diagnose stellen. Niemand kan vanachter een pc scherm vertellen wat er is.

      Geschreven door aia op
  5. Neem 10 dagen probiotica /prebiotica kuur .

    Geschreven door Anoniem op
  6. Ik heb divertikels, en dat veroorzaakt heel veel last in de darmen. Ik heb dan ook een vast diaree probleem. Gelukkig ben ik er aan gewend. ik gebruik dagelijks VOLCOLON, dat zijn pure vezels. Zéker één keer per week heb ik diaree.
    Het is lastig, vooral omdat je dan geen enkele controle meer hebt over je ontlasting.
    Het is verschrikkelijk jammer, maar problemen met de darmen, daar doen specialisten niet veel mee, ze wéten het gewoon niet. En nog veel jammerder . . .
    DE OVERHEID CONTROLEERD VEEL TE WEINIG HET VOEDSEL IN SUPERMARKTEN, WINKELS EN HORECA.

    Geschreven door HYRRAMAIL op
    • HYRRAMAIL
      Ik heb jaren divertikels gehad en in 2015 was het niet meer uit te houden en natuurlijk wacht de dr dat je het zo erg heb dat je een erge ontsteking hebt (Een abces) zware antibiotica maanden en uiteindelijk stuk van 30 cm uit dikke darm ,is een zware operatie en minstens 1 jaar om te herstellen bedoel darmen wat je eet en zeer moe .Hopelijk komt het niet zo ver met jou .Grtjes

      Geschreven door Jen op
  7. het is nu 01-03-2017 en mijn diarree begon in juni 2016 ik kom bij internist en cardioloog en bij Maag darm lever arts en niets helpt ik heb camera en al gehad en ze kunnen er ook niets aan doen want het tot op heden ook nog niet zichtbaar wat het zou kunnen zijn en mijn bloeddruk schiet ook omhoog en niemand weet er raad geen een ziekenhuis en ik ben al op 4 plaatsen geweest ben gewoon rond huis gebonden

    Geschreven door sander op
    • IK heb een tijdje volcolon gebruikt, mijn ervaring is dat volcolon op de lange duur niet meer werkt.
      Een familie lid had de zelfde ervaring met bewoners van een leefgemeenschap.
      Mijn ontlasting is een en al water, hiervoor week ik Muesli in de yoghurt, dit geeft een beter resultaat.
      Drink ook bewust regelmatig een glas water en hou dan de kleur van mijn urine in de gaten.

      Geschreven door Jan van E op
    • Na jaren had mijn “diarree” een naam:
      collogeen colitis.
      Als een gewoon darmonderzoek plaats vind komt dit niet boven, er
      moeten dus echt “hapjes” genomen worden uit de darmwand. Sterkt

      Geschreven door Darmpatientje op
  8. Ik slik sinds een week antibiotica eet slecht en heb diarree

    Geschreven door Doortje op
    • Ik heb dit sinds vorig jaar ook. Ben al naar 4 dokters geweest en inwendige controle gedaan. Ze konden toen enkel zien dat mijn eten uren na normale verteringsprocedure nog steeds in Mn maag lag. Het blijven de zelfde stomme symptomen: enkele dagen ervoor voel ik me extreem moe, mijn eetlust neemt af en ik heb continu hoofdpijn. En dan na een week begint de diarree, het is nog nooit zo waterig geweest (sorry) maar is er NIEMAND die dit ook heeft gehad en toch een succesvolle diagnose heeft gekregen voor IETS? Huisdokters hebben in alle eerlijkheid telkens gezegd dat ze me niet kunnen helpen omdat ze de symptomen nergens aan kunnen linken. So tired of this. Het komt om de 3-4” maanden terug. Telkens weer met de zelfde symptomen.

      Geschreven door Mina4 op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief