Slokdarmkanker komt de laatste jaren helaas steeds vaker voor. Iedere dag overlijden 6 Nederlanders aan deze ziekte. Slokdarmkanker: hoe herken ik het?
Wat is slokdarmkanker?
De slokdarm is een gespierde buis die van je keelholte tot aan je maag loopt en waardoor het voedsel van je mond naar de maag glijdt. Wanneer er een kwaadaardige tumor in die slokdarm zit, dan spreken we van slokdarmkanker. De medische benaming hiervoor is oesofaguscarcinoom.
Soorten slokdarmkanker
De 2 meest voorkomende typen slokdarmkanker zijn: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom.
Plaveiselcelcarcinoom
Dit is kanker hoog in de slokdarm of in het midden. De slokdarm is bedekt met plaveiselcellen en hierin kan kanker ontstaan. Deze vorm van slokdarmkanker noemen we dan ook plaveiselcelcarcinoom.
Adenocarcinoom
Adenocarcinoom is kanker in het onderste gedeelte van de slokdarm en dit kan het gevolg zijn van een zogenaamde Barrett-slokdarm. Wanneer je een Barrett-slokdarm hebt, dan zit er aan de binnenzijde van een stuk van je slokdarm ander weefsel dan normaal. Dit weefsel hoort wit of parelmoerkleurig zijn. Echter, bij een Barrett-slokdarm zijn de cellen van het slijmvlies veranderd en hebben een zalmkleur gekregen.
Slokdarmkanker: hoe herken ik het?
Vaak ontstaan de klachten van slokdarmkanker pas wanneer de tumor groter wordt. Echter, er zijn een aantal alarmsignalen waar je op moet letten:
- Gevoel hebben dat het eten in je slokdarm niet zakt of blijft hangen;
- Donkere of zwarte ontlasting;
- Geen eetlust hebben of moeite bij het eten hebben;
- Last van brandend maagzuur;
- Vaak eten opboeren;
- Vol of pijnlijk gevoel in de buurt van je borstbeen hebben;
- Hoesten en verslikken;
- Schorre stem;
- Vermoeidheid;
- Duizeligheid;
- Langdurige hikklachten.
Bovenstaande klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer je één of meerdere herkent dan wil dat zeker niet direct zeggen dat je slokdarmkanker hebt. Echter, heb je langere tijd last van één van deze signalen ga dan naar je huisarts. Hij/zij kan je verder helpen.
Oorzaak
De exacte oorzaak van het ontstaan van slokdarmkanker is niet aan te wijzen. Echter, er zijn wel een aantal zaken die het risico kunnen vergroten. Onder andere roken, alcoholgebruik, overgewicht en het vaak last hebben van brandend maagzuur, reflux, kan het risico vergroten.
Roken en alcoholgebruik
Dit zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom. De combinatie van roken en alcohol zorgt voor een nog hoger risico.
Reflux
Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Wanneer dit langdurig is dan kan er een beschadiging van het slokdarmslijmvlies in het onderste deel van de slokdarm optreden. Hierdoor kan de slijmvlieslaag veranderen en dat zorgt voor een hoger risico.
Overgewicht
Er blijkt een relatie te zijn tussen de toename van de buikomvang (buikvet) en een verhoogd risico op het krijgen van slokdarmkanker. Men denkt dat door de druk van de buikomvang op de maag er voor kan zorgen dat het maagzuur meer en makkelijker de slokdarm inloopt. Ook hierdoor kan het slokdarmslijmvlies beschadigd raken.
Leeftijd
Ook neemt de kans op deze vorm van kanker met de leeftijd toe.
Vroege herkenning
Het is van groot belang om de eerste signalen van slokdarmkanker te herkennen. Des te eerder het wordt opgespoord, des te groter de kans op genezing.
Wanneer naar de huisarts?
Wanneer je langer dan 2 weken één van bovengenoemde klachten hebt, ga dan even naar de huisarts. Heb je last van bloed in je ontlasting of moet je bloed braken, ga dan direct naar je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je veel afvalt zonder aanwijsbare reden.
Bronnen: Leids Universitair Medisch Centrum, UMC Utrecht en Maag Lever Darm Stichting
Tags: Barrett-slokdarm, oesofaguscarcinoom, Adenocarcinoom, Plaveiselcelcarcinoom, slokdarmkanker
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.