Zie je dat er slijm bij je ontlasting zit, dan is dat een teken dat de darm geïrriteerd of ontstoken is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Wat zijn oorzaken van slijm bij je ontlasting?
Functie slijm
Onze darmen produceren een substantie om het slijmvlies van de dikke darmen vochtig en glad te houden. Het is dan ook normaal wanneer er een klein beetje slijm bij je ontlasting zit, het helpt om je ontlasting gemakkelijk en snel door de darmen te vervoeren. Echter, wanneer je ziet dat er ineens een sterke toename is van de hoeveelheid slijm of wanneer je bloed bij je ontlasting ziet, ga dan naar je huisarts.
Mogelijke oorzaken slijm bij je ontlasting
Er zijn verschillende oorzaken van slijm bij je ontlasting. De meest voorkomende oorzaken zijn een ontsteking of een irritatie. Wij hebben een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet:
Verstopping
Wanneer je last hebt van verstopping, dan ziet men vaker dat er meer slijm op/bij de ontlasting zit. Daarnaast is je ontlasting dan ook vaak hard.
Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een darmziekte, waarbij je last hebt van een chronische ontsteking van de darm. Meestal zijn de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm aangedaan, maar het kan ook in de rest van je spijsverteringskanaal ontstaan. De meest voorkomende symptomen zijn: buikpijn, vermoeidheid, langdurige diarree en/of bloed en slijm bij de ontlasting als gevolg van een verstoorde slijmbarrière in de ontstoken darmen.
Cystische fibrose
De ernstig aangeboren ziekte cystische fibrose is kenmerkend vanwege het feit dat de slijmvliezen taai slijm afscheiden. Dit veroorzaakt ophopingen van dit taaie slijm in de: longen, alvleesklier, lever en/of darmen. De ophoping in de spijsverteringsorganen zorgt ervoor dat vooral het vet in het voedsel niet goed verteerd kan worden. De ontlasting ziet er dan vettig, olieachtig en slijmerig uit. Ook ruikt de ontlasting sterk.
Colitis ulcerosa
De chronische aandoening colitis ulcerosa veroorzaakt ontstekingen van het slijmvlies van de dikke darm. Deze ontstekingen veroorzaken zweren in de darm. De symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Echter, de meest voorkomende klachten zijn: diarree (soms wel 10 tot 20 keer op een dag), vermoeidheid, buikpijn en bloed en slijm bij de ontlasting.
Prikkelbare darm syndroom
PDS is eigenlijk een verzamelnaam voor een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal en dan vooral van de dikke darm. Er is hierbij geen sprake van een ontsteking van de darm, maar de darm werkt en reageert anders. Hierdoor heeft iemand last van de volgende symptomen: buikpijn of krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of obstipatie en slijm bij de ontlasting.
Voedselvergiftiging
Je kunt een voedselvergiftiging krijgen door het eten van voedsel of drinken van water dan besmet is met een bacterie of een virus. In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak. Je kunt een voedselvergiftiging herkennen aan: overgeven, diarree en/of erge buikkrampen en bij bepaalde ziekteverwekkers kan er ook bloed of slijm bij de ontlasting zitten.
Lactose intolerantie
Wanneer je darmen lactose niet of niet goed kunnen afbreken, dan spreek je van lactose intolerantie. Lactose is een suiker die in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Lactose is van nature aanwezig in melk van zoogdieren. De meest voorkomende symptomen bij een lactose intolerantie zijn: een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, diarree en slijm bij je ontlasting.
Dikke darmkanker
Eén van de symptomen van darmkanker is bloed of slijm bij de ontlasting. Andere alarmsignalen van darmkanker zijn: een verandering in de ontlasting die niet over gaat, minder trek in eten, buikpijn, loze aandrang, gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden en vermoeidheid die niet overgaat.
Wanneer naar je huisarts?
Zie je dat je slijm hebt bij je ontlasting en daarnaast heb je enkele van de volgende symptomen, ga dan direct naar je huisarts:
- Verandering in je ontlasting die niet overgaat;
- Buikpijn of buikkrampen;
- Bloed bij je ontlasting;
- Vermoeidheid die niet overgaat;
- Minder zin in eten;
- Afvallen zonder aanwijsbare reden.
Natuurlijk kunnen bovenstaande klachten met darmkanker te maken hebben, maar ze kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Ga naar je huisarts, zodat hij/zij je verder kan helpen.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting en WebMD
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Hallo, mijn buik knort en rommelt heel vaak, een gevoel van honger. Wat te doen?
Probeer rustig wat te eten.
Ik heb pijn in mijn balzaal
Na plm een week met toenemende abnormale vermoeidheid krijg ik ineens in tijd van een paar minuten een ontzettend dikke buik. Ben dan tot niets meer in staat en erg kortademig. Heb deze klacht al langer en geen oplossing gevonden bij huisarts en darmspecialist.
Ben benieuwd of er meerderen zijn met deze klacht en zou er graag aan geholpen worden.
Ik heb pijn in mijn balzaal
D
Eric ik heb pijn in mijn balzak
Wat is dat