Een goede darmwerking is essentieel voor een goede gezondheid. Daarom consumeren veel mensen probiotica om de gezondheid van die darmen te bevorderen. Maar bevorderen die drankjes ook echt je gezondheid? Wat is de werking van probiotica en hebben ze wel nut?
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Ze zitten in producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten die levend, omdat ze het maagzuur kunnen overleven, je darmen bereiken. Probiotica zitten onder andere in gefermenteerde zuivelproducten zoals: yoghurt, kwark, zuurkool en in bepaalde kazen. Maar ze zijn ook verkrijgbaar in de zuivelproducten in de bekende flesjes. Ook bij de apotheek of drogist is probiotica te koop en wel in poeder- of capsule vorm.
Al deze producten bevatten verschillende soorten probiotische bacteriën die meestal tot de lactobacillen of bifidobacteriën behoren. Ze horen in ieder geval levend te zijn en in grote hoeveelheden in het product aanwezig te zijn om effect te kunnen hebben.
Darmflora
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven, zowel nuttige- als schadelijke bacteriën. We spreken van een gezonde darmflora wanneer de schadelijke- en de nuttige bacteriën in aantallen in evenwicht zijn. Dit zorgt voor een goede voedselopname en een goede werking van de darmen en helpen bij de ontwikkeling van je immuunsysteem. Echter, onder andere antibiotica, verkeerde voeding, onregelmatig leven, overgewicht, laxeermiddelen en stress kunnen je darmflora negatief beïnvloeden. De verhouding schadelijke bacteriën en nuttige zijn dan in disbalans.
Symptomen verstoorde darmflora
Mogelijke symptomen van een verstoorde darmflora zijn:
- Een opgezette buik
- Winderigheid
- Een afwijkend ontlastingspatroon
- Een sterk ruikende ontlasting
- Depressiviteit
- Vermoeidheid.
Mogelijke bijwerkingen van probiotica
Het gebruik van probiotica kan bijwerkingen met zich meebrengen:
- Winderigheid
- Een opgeblazen gevoel
- Buikpijn
- Diarree.
Let op: probiotica kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Heb je last van deze bijwerkingen en blijven ze langdurig aanhouden? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken.
Verschil tussen probiotica en prebiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die in de darmen leven. Ze worden soms toegevoegd aan zuivelproducten of als supplement, om de balans van je darmflora te verbeteren.
Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die van nature aanwezig zijn in granen, groenten en fruit. Ze stimuleren de groei van bepaalde bacteriën in de darmen en hebben een positief effect op de gezondheid. Prebiotica is ook als voedingssupplement verkrijgbaar, maar is ook in natuurlijke vorm zeer makkelijk te verkrijgen. Zo komen onder andere voor in: knoflook, schorseneren, prei, artisjok, ui, asperge, tarwe, haver, banaan en koeienmelk.
Hebben probiotica nut?
Na het volgen van een antibioticakuur kan je darmflora verstoord raken. Als gevolg van zo’n kuur worden niet alleen de schadelijke bacteriën aangepakt, maar ook de nuttige bacteriën. In zo’n geval kan het verstandig zijn om de goede bacteriën weer aan te vullen door middel van het innemen van probiotica om zo je darmflora te ondersteunen bij het herstellen.
Daarbij zijn er aanwijzingen dat het innemen van probiotica kan helpen bij verstopping en bij bepaalde vormen van diarree. Ook zijn er aanwijzingen dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben wanneer je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Echter, er bestaat (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand wanneer je gezond bent, is (nog) niet wetenschappelijk bewezen.
Omdat ieder mens heeft een unieke darmflora heeft, hebben probiotica niet bij iedereen (hetzelfde) effect.
Wanneer je een bepaalde aandoening hebt en je het gebruik van probiotica overweegt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of diëtist voor een goed advies.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, UZA.be, Leids Universitair Medisch Centrum en Voedingscentrum
Delen:
gepubliceerd door C. van Etten.